Nötr hattı koptuğunda cihazlarımızın zarar görmemesi için ne yapabiliriz?

arkadaşlar benim de başıma geldi.direkteki nötr hattı oksitleme yapmış. fazla voltaj geldi. nasıl oluyor da fazla voltaj gelebiliyor? evde bazı cihazlar yandı. uydu alıcı, TV, bulaşık mak., laptobun şarj adaptörü vs...evde tek faz var.aklım almıyor.:confused:
sitedeki bazı arkadaşlar, aşırı gerilim koruma rölesi almamı tavsiye etti. sanırım bunun için bir de kontaktör almak gerekecek.değil mi?onun bağlantısını nasıl yapacağız? bunları saatten önce mi sorna mı takacağız? saygılar.:)
 
Arkadaşlar yazılanları dikkatlice okudum . Gerek teorik bilgi eksikliğinden , gerekse pratik uygulamaların yanlış yorumlanmasından kaynaklanan kafa karışıklığı var gibi geldi.

Bile bildiğim kadarıyla durumları izah etmeye çalışacağım.

Nötür nedir.?
Nötr yıldız bağlı sistemin birer uçlarının birleştiği noktaya denir .
İkitip nötr vardır . Kaynak tarafındakine reel yük tarafındakine sanal denir. Sanal nötrle reel nötr birleş tirildiğinde (bir kablo yardımıyla) Sanal nötürle reel nötr aynı özellikte (hemen hemen) olur. Bu yüzden pek bi problem olmaz. Ama aradaki bağlantı koparsa (nötr kablosu) Reel nötr le sanal nötr arasındaki bağ kopar. Bu yüzden yük tarafındaki faz yüklerine bağlı olarak sanal nötr kafasına göre takılmaya başlar. Kısaca sanal yıldız noktasında faz yüklerine bağlı olarak kayma oluşur . Mono faze cihazlar fazla sanal nötür arasında çalışmak zorunda kaldıklarından uçlarındaki gerilim değişir.

Peki bu gerilim değişikliği nekadar olur. Fazlar tamamen dengeli yüklenmişse hiç bir gerilim farkı olmaz. Bu durumdaki nötr kopmaları genelde farkedilmez. Fazlar tam dengesiz yüklü ise. Faz nötr arası faz-faz gerilimine yükselir.

Bu durumda en iyi çözüm , nötr kopması gerilim problemi yarattığından. Gerilimi kontrol eden bir koruma sistemi kurmaktır.

Kaçak akım şalteri nötr kopmalarında çalışırmı ? Hayır çalışmaz.
Ama.......

Nötr kopması kaçak akım şalterinden sonra olduysa. Kopan kablo adam gibi yerinde durmaz . Gider oraya buraya değer. Bu temastan dolayı kaçak akım şalteri açar.

Ev sahibi bir usta çağırır. Usta geldiğinde bakarki kaçak akım şalteri atık atık. Hemen kaldırır. Şalter tekrar atar. Bunun üzerine araştırmaya başlar . Bir bakarki nötr kablosu kopmuş . Tamir eder . Kaçak akım şalterini kaldırır . Yaşasın mesele çözüldü.

Ustamız yeni birşey öğrenmiştir. Nötr hattı koparsa kaçak akım şalteri çalışıyor.

Pratik tecrübenin yanlış yönlendirmesinin tipik sonucu.

Hadi kolay gelsin.......
 
sayın testçimurat,
"Gerilimi kontrol eden bir koruma sistemi kurmaktır." demişsiniz.
iyi de nasıl bir sistem kurmak gerekir? bir de madem böyle birşey yapmak gerekiyor. o zaman milyonlarca insan bunu yapsın. madem böyle bir tehlike var. neden herkes yapmıyor bunu?neden? neden???:confused:
 
1000 lira verip avize alan vatandaşımız,100 lira vermeyi istemediği için,bu korumalar yapıl-
mıyor.
 
Son düzenleme:
Nötür koparsa,evdeki yüklerin monafeze olanları zaten çalışmaz,trifaze yükler içinse kumanda gerilimi faz nötür arasından besleniyorsa bu yüklerde devreye girmeyecektir,sorun kumanda gerilimi iki faz arasından beslenen trifaze yüklerde yaşanır,böyle yükler varsa bunların kumanda gerilimlerini faz-nötür arasından besliyerek önlenebilir.zaten bir evde monofaze yükler çoğunlukta olacağından bunların çalışmaması arızanın araştırılmasına neden olacak,sonuçta nötür hattının koptuğu anlaşılacaktır.
kolay gelsin..

olmaz öyle şey 3 fazdan beslenen monofaze cihazlar yanar nötr hattının kopması demek 3 fazdan ayrı ayrı beslenen cihazların kendi arasında yıldız bağlantısı demektir alıcılara 220 volt yerine 380 volt gelir hepside yanar
benceen garantisi toprak ve nötrü birleştir tavsiyem bu
 
az önce test ettik nötr koptuğunda kakr atmıyor. Tek çözüm yolu kontaktör müdür? Başka bir koruma yöntemi var mıdır? Cevaplar için tşkler.

___



sinyal lambası koymanın mantığı nedir?

bunları okudukca sasırıyorum

tabiki noturu çekince atmaz kaçak akım rolesi icinden gecen enerji farkının mevcut degerinin üzerine cıkarsa atar

sen 3 fazlı her hangi bir dairede notr hattın koparsa bir sey calısma ihtiyacı duydugunda mevcut fazı nort ucuna yollar bu da rolenin not ucuna gelir ve role atar

ama illada daha degişik bir set istersen faz koruma rolesi yada termik manyetik salter de olur
 
Arkadaşlar evimize 3 faz geliyor diyelim. Nötr hattı koptuğunda cihazlarımızın zarar görmemesi için ne yapabiliriz? Hattımıza 4 kutuplu Kakr bağlasak nötr hattı koptuğunda Kakr atar mı?

kaçak akım rolesi bağla korma altına almış olursun cihazlarını
 
kaçak akım rolesi bağla korma altına almış olursun cihazlarını

kaçak akım rolesinin cıkışında bir ütü olsun topraklamada baglı olsun ütünün gövdesine,
şöyle bir test yapsak Şebeke gerilimini varyakla 220 v dan kademe kademe artıralım 380volta kadar ne olur söyleyelim ütü rezinstansı gerilime dayanabildigi kadar dayanır sonra rezintans tel kopar ve ütünün gövdesine degerse ütünün dışı topraklı oldugu için gerilim top. akar kaçak akım rolesinin eşik akımı 30ma seçilmişse bu eşik akımının üstüne cıktıgında kaçak akım rolesi atar
özetlersek burda gerilim yükseldiginden dolayı kaçak akım rölesi atmamıştır kaçak oldugu için atmıştır gerilimin yükselmesine baglı olarak koruma amaçlı kaçak akım rolesi kullanamassınız...........
 
Evine gelen nötr hattını KAKR dan önce topraklarsan ve bu topraklamayı bina topraklamasından ayrı yaparsan, binaya girişten önceki kısımlarda meydana gelen nötr kopmalarında cihazlarını korursun. Bina içinde herhangi bir yerde meydana gelirse? Hiç başıma gelmedi ve hiç karşılaşmadım. Bunun için (aklıma geleni yazıyorum) nötr iletkeni üzerine, yani nötr ile toprak arasındaki gerilim farkından doğan akımı ölçebilecek ve bu akım kesildiğinde devreyi açacak bir sistem lazım. Ama nasıl olur bilmiyorum. Bir araştırma yada deneme yapmak gerekiyor.
 
elkgazi bey;

Sizin için en uygunu faz koruma rolesi olacaktır. Üzerinden yükü geçireceğin evinizdeki yükün durumuna göre bir kontaktör seçmeniz ( nominal akımın üzerinde olsun kontaktörünüz ) ve bu kontaktörü kumanda eden bir faz koruma rolesi tesisatınızda faz kesilmeleri nötr kesilmelerinde açma yapacaktır. Saygılar
bu bilgilere aynen katılıyorum başka bir güvenli yolu yok
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst