Kendi Yaptığımız Hatalar

Lise 2. sınıftayken atölye hocası herkesin serbest proje yapmasını istedi. Bende kanarya zili devresi tasarladım, itina ile fakat devreyi çalıştıramadım:) hocayı çağırdım devre çalışmadı diye. Hoca devreyi inceledi sorun yok çalışması gerekir dedi. Hoca devreye enerjiyi verdi yine çalışmadı:) hayret yahu nasıl çalışmaz dedi. Diğer hoca inceledi devreyi sorun yok çalışması lazım dedi yine çalışmadı:)) En son atelye şefi geldi inceledi devreyi proje hatalı olabilir dedi. Ben yine herkesin gözünün önünde güç kaynağına bağladım devreyi. Atelye şefi yanıma geldi oğlum bu güç kaynagı AC çıkış veriyormu diye sordu, (''ben daha AC-DC nedir bilmiyorum'') veriyor hocam dedim:)))) ''Bok veriyor'' dedi bağladığın güç kaynagı DC dedi. Meğer devre AC ile çalışıyomuş:))Ben AC-DC nedir öğrendim ama, atelye hocaları şefin önünde rezil oldular:))
 
küçük bir 4 kw lık yeni bir motor bağladık. motor 10 dakika çalışmadan yandı. sistemi yeni kuruyorduk. tesisatda bir sorun yoktu. hatayı araştırıken bulduk.
motor normal de etektede 380 v yıldız çalışması gerekiyordu. biz etikete bakmadık. motorun klemens kapağını açtığımızda köprüler üçgen bağlıydı. bizde etikete bakmadan direk üçgen bağladık. tabi motor biraz çalışınca yandı.
o olaydan sonra sonra motor bağlamadan önce mutlaka etikete bakarım.
 
SN. Avganlı,Motor yanlış bağlanmış olabilir ama motor koruma elemanları kullansaydınız hatanızı görüp motoru kurtarabilirdiniz.
 
3 gün önce idi.Mesai saati bitiyor diye acele ile yaptığım bi hata:Dijital volt metre besleme klemensindeki uçları karıştırmışım 380 input girişini boş bıraktım,220 besleme girişine 380 verdim sonrada neden 0 ölçüyor diye hiç sorgulamadan bırakıp gittim.ertesi günde yeni voltmetre niye arızalandı diye arıza aradım.380 yedikten belli bi süre sonra içindeki transformatörü kavurmuş.
 
kahretsin hiç hata yapmam ki bişiler yazayım:)))
 
Evet bir çoğumuz yaşamışızdır bu tür olayları ve genellikle bilene sormayız şansımızı deneriz. Sormamamızın sebebide elektrikçiler kılmıdır adlı konuda işlenmektedir.

evet elektrıkcıler kılmıdır konusuna gelınce bıraz kılız galıba
ınsaatta tesısatta sıgorta kucuk gelmıs 32 amp ıle degıstırıyordum
kaynakcı sorun orda degıl dedı
bende sıgortada deyınce bır kacısı var tamam sen bıldın bana elektrık ver ben baska bısey ıstemıyorum dıye

elektrıgını verdım ama acaba gercekten kılmıyız dıyede dusunmeden edemedım :)

kahretsin hiç hata yapmam ki bişiler yazayım:)))

al sana bı hata
HATASIZ KUL OLMAZ :):):):)

bende santralın bıdınde cektıgım motor tesısatını baglarken (sıgortayı kapamayı es gectık )
kablolar bı ara saseye degınce (kablolar 50 lik ):):)
bır patlama yanımdakıler yerde ben elımde kablo ve gozler gecıcı kor :):):)
hala unutamıyorum o halımı etraf rengarenk gozler ısyan edıyor bacaklar tır tır kabloyu bırakamıyorum bıyere daha degecek dıye kımsede cesaret edemıyo elıkden almaya herkez panık durumunda sıgortayı kapayın sıgortayı bulmaları baya uzun surdu falan fılan

tam bı komedı ama ucuz atlattık Allahtan
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
abi okulda genelde hoca dersi anlatıyor sonra biz yapıyoruz ancak hocaya sormadan doğru yapınca hocanın çok hoşuna gidiyor genelde deneme yanılma yöntemini kullanıyorum ve tutuyor hoca aferim diyor bazende arkadaşlar getiriyor yusuf bizede yap diye işte bir gün arkadaş elinde ldr+pot+led li bir devreyle geldi daha sonra transistörü ters bağlayınca çıt etti içimden dedimki heeeeeee demekki ters bağlayınca yanıyor...
 
BEN ÇOK HATA YAPTIM VE HALA YAPIYORUM ( birşeyin düzgünlügüne bakma vs vs...) bir çok hata yaptım ama bir türlü hatalarımdan ders almayı başaramadım hep dikkatli olmayı deniyorum başka birşey çıkabiliyor mesele hata yapıp ögrenmek degil, hatalardan ders çıkartmak
 
hiç şöyle düşündünüzmü meslek hayatımız boyunca deneme yanılma yöntemi ile yaptğımız hatalar oldumu

98 yılında benin istasyonu yapıyorduk orda komperesör motorunu bağlıcaktım yıldız üçgen bağlantısı vardı motor klemsinde 91 de okulda öğrenmiştik ama tam hatırlamıyordum nasıl bağlcak diye motorun klemensinde 6 uç vardı 3 ü bakır klemensle kısa devre edilmişti ben üçgen ucunu direk kısa devre olan yere bağladım yıldız ucunuda diğer boştaki 3 uca dedim böyle bişeydı herhalde önce yıldız kalktı motor üçgene bi geçti gümm ledi panoyu açtım kontaktör yapışmıs demek dedim öye değilmiş öğrenmiş olduk neyse kontaktörü söktüm bobibi falan kontakları ayırdım zıpmaraladım taktım çalıstı aslında birine sormayı ozaman kendıme yediremedik artislik yaptık :D:D:D kimse anlamadı Allah tan :):)


insanlar hata yaptımı saklarlar ustad:) sen yazmışsın ibret olsun bırılerı benım yaptığımı yapmasın demışsın bu buyuk cesaret tebrık ederım
 
Madem çok ısrar ettin hadi yazayım..
Sene 1978. Ben 18 yaşında işi yeni yeni öğrenmiş, çıraklıktan kalfalığa terfi etmişim.
Çalıştığım dükkana sabah işbaşı yaptım, usta henüz gelmedi. Biraz ilerde bulunan okulun müstahdemi geldi ve bazı sınıfların lambalarının yanmadığını söyledi. O okulun işlerini bizim usta yapıyordu. Söylemeyi unuttum. Sömestre tatili bitmiş ve okul 2. yarıyıl için açıldığı ilk gün.

Müstahdem ısrar ettiği için ustanın gelmesini beklemeden takımları alıp gittim. Okulun giriş kapısının yanında döküm bir kofre ve hemen üst tarafında küçük bir pano. Panodaki ana sigortalara baktım, bir faz var, iki faz yok. Kofrenin kapağını açıp baktım. 3 faz giriş var ama 2 kofre atık, çıkış vermiyor. Şimdiki NH bıçaklı sigortanın yerine eskiden gardi denilen ve elle takılan fiş biçiminde sigortalar vardı. İşte aynen ondan var.

Atık olanları çıkardım, biraz tel sarıp yerine taktım. İkinciye tel sarıp yerine takarken güüümmmmm... dedi ve ben bir alev topunun içinde kaldım. Okulun koridoru simsiyah duman oldu. 1980 öncesi ve hergün onlarca kişinin öldürüldüğü, okullara bomba atıldığı bir dönemde düşünün. OKULA BOMBA ATILDI, KAÇIN diye bağrışarak bütün okul bir anda boşaldı. Benim sağ el taş kömürü kıvamında simsiyah ve balona su doldurmuş gibi şişti. Elimi 1 ay kullanamadım. Haaa.. olayın gerçek nedenini anlatmadım.
Okul tatilde iken her nasıl olmuşsa panoda bulunan pako şalter kavrulmuş ve kontaklar birbirine girmiş. Ben şalteri kapattığım halde kısa devre halinde olduğu için şalter üzerinden kofreye dönüş yapıyor. İkinci kofreyi taktığımda 2 faz birleşmesi olduğu için patladı.

" Bir musibet bin nasihattan iyidir " atasözünü daha iyi anlayarak, bundan sonra bu gibi durumlarda boş kabloyu da kontrol etmeden asla diğer fazı vermiyorum.

Tüm meslektaşlarımıza kazasız belasız, hayırlı çalışmalar, helalinden bol kazançlar diliyorum.
Hoşçakalın. Allaha emanet olun.

offff kı ne offff gecmıs olsun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst