Kendi Yaptığımız Hatalar

saltukakar

Üye
Katılım
14 Haz 2007
Mesajlar
140
Puanları
1
hiç şöyle düşündünüzmü meslek hayatımız boyunca deneme yanılma yöntemi ile yaptğımız hatalar oldumu

98 yılında benin istasyonu yapıyorduk orda komperesör motorunu bağlıcaktım yıldız üçgen bağlantısı vardı motor klemsinde 91 de okulda öğrenmiştik ama tam hatırlamıyordum nasıl bağlcak diye motorun klemensinde 6 uç vardı 3 ü bakır klemensle kısa devre edilmişti ben üçgen ucunu direk kısa devre olan yere bağladım yıldız ucunuda diğer boştaki 3 uca dedim böyle bişeydı herhalde önce yıldız kalktı motor üçgene bi geçti gümm ledi panoyu açtım kontaktör yapışmıs demek dedim öye değilmiş öğrenmiş olduk neyse kontaktörü söktüm bobibi falan kontakları ayırdım zıpmaraladım taktım çalıstı aslında birine sormayı ozaman kendıme yediremedik artislik yaptık :D:D:D kimse anlamadı Allah tan :):)
 
Evet bir çoğumuz yaşamışızdır bu tür olayları ve genellikle bilene sormayız şansımızı deneriz. Sormamamızın sebebide elektrikçiler kılmıdır adlı konuda işlenmektedir.
 
66 kişi bakmıs yazan yok demek herkes itinalı çalısıyor kimse hata yapmamıs :D:D:D:D:D
 
:) bende şunu yaptım diyecem ama hata bulamadım... Yanlış bağlantı hiç yapmadım çünkü çok araştırmacı oldum hep. Şemalara defalarca defalarca bakarak araştırdım kafadan iş yapmadım. Yaşım 26 ve 55 yaşındaki usta dediğim insan benden fikir alıyorsa demekki bir yol alıp ispatlamışım kendımı bu işte diye düşünüyorum.
Yanlış anlaşılmasın ukalalık yapmak istemem asla.
 
Madem çok ısrar ettin hadi yazayım..
Sene 1978. Ben 18 yaşında işi yeni yeni öğrenmiş, çıraklıktan kalfalığa terfi etmişim.
Çalıştığım dükkana sabah işbaşı yaptım, usta henüz gelmedi. Biraz ilerde bulunan okulun müstahdemi geldi ve bazı sınıfların lambalarının yanmadığını söyledi. O okulun işlerini bizim usta yapıyordu. Söylemeyi unuttum. Sömestre tatili bitmiş ve okul 2. yarıyıl için açıldığı ilk gün.

Müstahdem ısrar ettiği için ustanın gelmesini beklemeden takımları alıp gittim. Okulun giriş kapısının yanında döküm bir kofre ve hemen üst tarafında küçük bir pano. Panodaki ana sigortalara baktım, bir faz var, iki faz yok. Kofrenin kapağını açıp baktım. 3 faz giriş var ama 2 kofre atık, çıkış vermiyor. Şimdiki NH bıçaklı sigortanın yerine eskiden gardi denilen ve elle takılan fiş biçiminde sigortalar vardı. İşte aynen ondan var.

Atık olanları çıkardım, biraz tel sarıp yerine taktım. İkinciye tel sarıp yerine takarken güüümmmmm... dedi ve ben bir alev topunun içinde kaldım. Okulun koridoru simsiyah duman oldu. 1980 öncesi ve hergün onlarca kişinin öldürüldüğü, okullara bomba atıldığı bir dönemde düşünün. OKULA BOMBA ATILDI, KAÇIN diye bağrışarak bütün okul bir anda boşaldı. Benim sağ el taş kömürü kıvamında simsiyah ve balona su doldurmuş gibi şişti. Elimi 1 ay kullanamadım. Haaa.. olayın gerçek nedenini anlatmadım.
Okul tatilde iken her nasıl olmuşsa panoda bulunan pako şalter kavrulmuş ve kontaklar birbirine girmiş. Ben şalteri kapattığım halde kısa devre halinde olduğu için şalter üzerinden kofreye dönüş yapıyor. İkinci kofreyi taktığımda 2 faz birleşmesi olduğu için patladı.

" Bir musibet bin nasihattan iyidir " atasözünü daha iyi anlayarak, bundan sonra bu gibi durumlarda boş kabloyu da kontrol etmeden asla diğer fazı vermiyorum.

Tüm meslektaşlarımıza kazasız belasız, hayırlı çalışmalar, helalinden bol kazançlar diliyorum.
Hoşçakalın. Allaha emanet olun.
 
Son düzenleme:
:)ilginç bır anıda benden bır mermer ocağında arıza vardı gıttım panodan pis kokular gelıyor pano yanmış kontaktorler kablolar kavrulmuş panoyu açtığımda tam komurleşmemış bır kocaman fare yanında tahmını bır metre boyunda yılan sanırım saklambaç oynamak için panoya gırmışler ıkısıde mort:)
 
sistemde enerji varken arıza tamir etmeye çalışmak büyük hatadır tecrübeyle sabittir
 
hatalar zaman geçince komikleşiyor ama anında çokk ciddi bişekilde insan ürküyor bugün çırağı eğiteyin dedim protolin döktürdüm başardı ama tokattan kaçamadı sonra usta niye vurdun dedi yarın ben olmadığım zaman elinde gözünde işteolsunki hata yapma diye dedim şimdi anlamazlar ama başından ustası gidince oan anlayacaklar çırğın eniyisi ustasıolmadığında kendi kendine çalışandır inşallah sizinde öyle olur

genelikle enerji kesmeden çalışırım ama daha hiç patlatmadım patron bile diyorki sen çalışırken kalbim duracak gibi oluyor yani benim patron kesin kalpten gidecek bigün ama nezaman bende bilmiyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
efsane usta enerjıyı neden kesmiyorsun tehlıkeli olmuyormu
 
lise 1 sınıfta elektriği yeni öğreniyoruz. okulda öğretmenler toptan aldırdığımız aletleri dağıttılar. akşam evgelince meraktan kargaburunun uçlarını prize soktum. tabi anında sigortalar attı. çıkan seste evdekileri bayağı korkuttu, ama neyseki ne yaptığımı anlamadılar.

aslında yapılan her hata bir deneyimdir. bill gates'in bir yazısında, hayatında hiç hata yapmamış bir insan yeterince üretken olamaz demişti. hatta kendinden verdiği bir örnekte, yaptığı hata yüzünden işten kovulan bir yöneticiyi işe aldığını yazmıştı. tabi adam sonrasında başarılı bir proje üreterek, microsoft'a büyük paralar kazandırmış.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst