kablo kesiti hesabı hkk.

16 klimanın hepsi çalışırken termostat ile devreye aynı ande giren ve çıkan klimalar olacaktır. Normalde kesit hesabı yaparken talep gücünü referans alırız aynı anda çalışma ihtimali olan cihazların güçleri toplanır bu ihtimallere göre normalde çekilebilinecek üst güç değeri olarak kabul edilir. Motorlu devrelerde,birden çok motorun olduğu sistemlerde kablo kesit hesabı yaparken aynı anda devreye girme ihtimali olan motorların ve o anki mevcut gücün mutlaka hesaba katılması gerekir. Burada klima marka ve modelleri büyük önem arz eder. İnverter klimalarda bu sorun olmazken farklı tip bir klima kullanımında sıkıntı yaratabilir. Mevcut yük + aynı anda devreye girme ihtimali olan bir kaç klima kompresörünün demeraj akımları toplandığı anda çekilen pik güç anlık aşırı gerilim düşümüne ve aydınlatmada kırpmalara neden olabilir bu hiç istenmeyen ve çok rahatsız edici bir durumdur.
Kesit hesabı yaparken;
Atıyorum klima normalde 10A demerajda 30A çeksin.
Akım kontrolü aşamasında; yine misal olarak 12klima çalışır olsun 4 klima termostatlamadan aynı anda girmiş olsun. O anki çekilen akımı analiz edersek 12 klima 120A çeker 4adet devreye giren klimanın çekecekleri toplam akımda 120A dir ! olayın önemini anlamanız için bu örneğin güzel olduğu kanaatindeyim.
Gerilim düşümü kontrolü aşamasında da durum aynıdır 4 klimanın demeraj akımından doğan güç ile diğer klima güçlerini toplayıp hesap yaparsanız sıkıntı yaşamazsınız.

Klima marka modeli yani çalışma akımı-gücü ve demeraj akım değerleri büyük önem arz etmektedir.
teşekkür ederim hocam saol..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,850
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst