HAVA HATLARINDA NÖTR NE İŞE YARAR

murat_15

Üye
Katılım
28 Mar 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
arkadaşlar orta gerilimde ve yüksek gerilimde nötr hattının ne işe yaradığını söyleyebilirmisiniz......
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
orta ve yüksek gerilimde nötr hattı yoktur. sorunu pek anlayamadım biraz açabilirmisin ? ne anlamda nötr den bahsediyorsun ?
 
Son düzenleme:
Nötr sadece A.G de olur yüksek gerilimde nötr olmaz....
 
Arkadaşlar doğru söylemiş OG ve YG de Nötr olmaz onu siz işletme toprağı adında uygulamayla siz sağlarsınız .
Trafoya 3 ayrı faz girer istediğiniz voltajı trafo çıkışından alır nötr'de işletme toprağıyla sağlarsınız. (OG>>> AG dönüşümünden bahsediyorum.)

Bende merak ettim acaba nasıl bir nötr den bahsediyorsunuz ?
 
Arkadaşların dediği gibi OG de nötr yoktur sadece 3 faz gider ....

AG de Nötr hattı dediğiniz şey ise Örnek Olarak

3A+R/P Burada Nötr Pansy olsun

3x70/16+95 AER Burada Nötr 95 olsun

Bunlar Nihayet Direklerde İşletme Topraklaması Dediğimiz Topraklama hattı ile irtibatlanır ve Şebekeye böylelikle 3 faz/ + Sokak Fazı + 1 Nötr Verilmiş olur..

Yeraltılı SDK lı tesislerde son SDK da yine işletme Topraklaması yapılarak Şebekeye Nötr verilmiş olunur.

Ayrıca Sadece Son Direklerde İşletme Topr.Yapılmaz Ayrıca Dağıtım Panosunada ( Ag panosunada) İşletme Çekilerek Nötr Hattı verilir....

o zamanda artık nötr neyse ne iş görüyorsa o işi görür ....:)


Orta Gerilim Ve yüksek gerilimde yapılan Topraklama ise Koruma topraklamasıdır (Parafudr Topraklaması ve Teçhizat Topraklamalarıda buna dahildir) buda Nötr ile ilgili değildir Tesisi ve can güvenliğini Koruma için yapılmaktadır adı üzerinde koruma topraklaması....
 
meslek yüksek okulu elektrik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim bende ilk defa duydum O.G.-Y.G nötr hattını ama bi arkadaşımız nötr iletim hatlarında ne işe yarıyo diye sordu hocamızda siz araştırın gelin ben size not vereceğim o konu ile ilgili dedi...
 
yüksek gerilimde nötr olmaz çünkü nötrün bi esprisi yok yüksek gerilim sadece taşımak için kullanılır.Santrallerde elektrik üretildiğinde üretilen elektriğin nötrü toprağa verilir ve toprak çok iyi bir iletken olduğu için(kesiti çoook büyük direnci az) topraktan trafoya bi kablo çektiğimiz zaman trafo bize nötrü verir. Bu yüzden toprak ile nötr aynı şey değildir.yani benim yorumumla katılırmısınız bilemem ama TOPRAK denktir nötr ama Toprak eşit değil NÖTR :)
saygılarımla...
 
Arkadaşın bahsettiği,pelon direklerde görülen koruma iletkenleri olabilir ki bunlaın işlevi nötr değildir.Forumda bu konuda oldukça bilgi mevcut.Saygılar..
 
Arkadaşın nötr dediği zannedersem direğin tepesinde olan topraklama (koruma) iletkeni. Bu iletkenin amacı direkteki akımları (kaçak akımlar veya yıldırım vs nedeniyle oluşan) toprağa vermektir.
 
notr hattı ag trafoların yıldız noktasından alınır. ve yg-og hatlarında notr hattı yoktur. Siz koruma hattıyla karıştırıyorsunuz sanırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst