Hard diskten veri kurtarma

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
Bozulan hard diskten(çıt çıt sesi duyuluyor ve sonra çıt sesi gidiyor) veri kurtarmak mümkün mü?
 
1. Canlı xp medyası
2. Canlı windows 7 medyası
3. Notepad tekniği ile
Mekanik arıza olan harddiskten veri kurtarmak zordur. Bu işi yapan firmalar var. Bu size bir leptap fiyatına mal olur.
Yukarıdaki yöntemleri uygulamak için aşağıdaki adresi inceleyin. Benim devamlı takip ettiğim bir site.
http://www.enpedi.com/2014/09/aclmayan-bilgisayardan-verilerinizi.html
 
Çok zor. Hatta imkansız gibi. Onlarca hardiskte denedim sadece bir kez muvaffak olabildim. Şansınız varsa aynı marka ve aynı model bir hardisk bulup kartını değiştirin. En kolay yolu budur. Öte yandan hardiskin içinde mekanik bir sorun varsa ki bahsettiğiniz okuyucu kafalarda sıkışma sorunu gibi görünüyor, o zaman %99 geçmiş olsun diyorum.
 
Adem Bey,
Genel olarak bilgilendirmek gerekirse, veri kurtarılması mümkün olmayan disk yoktur. Bu iş sadece zaman ve maddiyat alacak bir işlemdir. Diskiniz fiziksel bir darbe aldığı için program, başka bir pcd external olarak çalıştırma, kart değişimi vb işlemler size cevap vermeyecektir. Burda devreye giren tek şey; disk içerisindeki verilerinizin önemini değerlendirin ve eğer bu iş için bütceniz uygunsa kendiniz yada bir bilene imkan tanıyarak veri kurtarmada ilerleyebilirsiniz. Ben mühim olduğunu varsayarak devam ediyorum ve yapmanız gereken iki yolu açıklıyorum.
1. Dosyalarım çok değerli olmazsa olmaz ve bu iş için gerekirse mb başı para ödemeye hazırım diyorsanız profesyonel bir firmadan destek alacaksınız,
2. Dosyalarım mühim ama olmazsa da olmaz değiller, gerekirse oturur birdaha oluştururum ama bu veri kurtarma işini de denemek gerekirse 100-200-300 TL harcayıp öğrenmek tecrübe edinmek istiyorum diyeceksiniz.

2.yoldan devam ediyorum;
Verilerinizi saklayan ve muhafaza eden yer diskinizin içindeki cam alaşımlı disklerdir. Veri sizin diskinizde olduğu gibi olası bir fiziksel darbe durumunda okuyucu kafa diske çarparak konumunu alamamakta ve enerjiyi kesmekte böylelikle yazılımsal veri kurtarma işlemi disk çalışmadığı için mümkün olmamaktadır. Yapılacak işlem, plakaların gayet dikkatli bir şekilde aynı marka model 2. bir diske aktarılarak denenmesinden ibarettir. Bu işlemde verilere ulaşma oranı %50 nin altında ama imkansız değildir. Denenmesi size afaki bir kayba yol açmayacaktır. En kötü şartlarda denedim ve içim rahat diyebilirsiniz. Fazla uzatmadan işlemlere geçiyorum.
- Mevcut diskinizin aynısından temin etmeniz gerekecek. (Çalışır halde olması yeterli olacaktır. 0 yada 2.3.5. el olması önemli değil)
- Diski sökebilmeniz için kaliteli bir yıldız alyan takımına yada tornavida setine ihtiyacınız olacak.
- Her iki diskide mekanizmasından dikkatli bir şekilde ayırabilmeniz için özel olarak tasarlanmış bir alet vardır bundan temin etmeniz gerekecek. (Detayıyıla ilgili bana ulaşabilirsiniz)
Yukarıdaki bu üç maddeyi temin ettikten sonra gerisi işlemi yapacak olan kişinin el becerisinde şekilenecek bir iştir. Unutmadan işlemin yapıldığı ortam temiz ve tozdan uzak bir yer olmalıdır. Disk yüzeyine gelebilecek olan parça yada fiziksel etkenler hem okuyucuyu hemde plakayı bozabilir.

Uzun oldu ama sanırım anlaşılmıştır diye ümit ediyorum. Ölçün biçin tartın, imkanınız varsa bence deneyin derim. Yakın Konya'da iseniz yardımcı olurum yada bahsettiğim malzemeleri tedarik edersek yine kargoylada yardımcı olmaya çalışırım.
 
Bu arada bazı kişiler okuldan yada dokümandan öğrendikleriyle cevaben disk açılınca çalışmaz, içerisinde hava yoktur vs. diyebilirler. Teknik olarak doğru sayılabilir ama teorik olarak bu yanlıştır. Üniversitede bitirme konum hdd üzerineydi ve tamamen kendi imkanlarımla ekstra özel bir alet yada ortam kullanmadan açıkta bir diski devreye alarak defalarca çalıştırmışlığım vardır. (Bu işlem ders için bir disk gözden çıkartılarak yapıldı ve açıldıktan sonra kapatın tekrar çalışır gibi birşey anlaşılmasın. Teorik olarak çalışabildiğinin mümkünlüğünü göstermek adına yaptığım bir işlemdir.)
 
Uzun oldu ama sanırım anlaşılmıştır diye ümit ediyorum

Çok güzel şekilde izahatını yapmışsınız. Teşekkür ederim. Hard diskim bozulduktan sonraki 10 gün boyunca hem video izleyerek hem yurtdışı sitelerde konuyla ilgili yazılar okuyarak sorunun çözümüne yönelik araştırmalarım oldu.

Çözüm sizinde belirttiğiniz üzere donör olarak kullanılabilecek aynı marka model bir hard disk ile bu hard diskten sökülecek olan kafanın uygun ortamda iyi bir el becerisi ile montajından sonra çözümlenebilecek gibi görünüyor.

Hareket eden Hard disk kafasının yüzeye olan mesafesinin çok çok küçük olması nedeniyle sökme takma esnasında tozsuz bir ortamda çalışılması önemli bir nokta olarak ifade ediliyor. Tozlu bir ortamda açılması hard diskten verinin silinmesine neden olmuyor.

içerisinde hava yoktur vs. diyebilirler.
... Hard diskin çalışabilmesi için içeriye hava girmesi şarttır ve havanın giriş noktasında filtre mevcuttur. Dolayısıyla hava yoktur tabirinde sizinle aynı fikirdeyim.

Neyse, ben size sizin bildiğiniz bir şeyi aktarıyorum.

Siz ben bu el becerisine sahibim ve donör bulmanız durumunda plakayı yada kafayı transfer edebilirim mi demek istiyorsunuz.?
 
Adem Bey, öncelikle belirtmek istediğim bir husus var. Ben bilgiyi, paylaşmayı seven biriyim ve zaman zaman forumda dolanarak bildiğim konularda yada tecrübemin olduğu sorunlarda fikir verir yada yardım etmeye çalışırım. Bu işte bir çıkar söz konusu değildir. Aklınıza bir şey gelmesini istemem. Ayrıca bu iş üzerine yoğunlaşıp araştırmalarda bulunmanızda hoşuma gitti, en azından karşılıklı anlaşabilmemizi sağlıyor.
Siz, bahsettiğim seçeneklerden hangisini seçtiniz; 1' imi 2' yi mi?
Eğer 2. ise ben size gerekli yardımı sağlamaya çalışırım. İşlemlerle ilgili ben gerekli el becerisine sahibim, uygun hdd ve aktarım cihazı olduğu sürece bu işin üstesinden de gelirim ama önemli olan nokta bu işi kendiniz yapamaz iseniz, çevrenizden güvendiğiniz birine yaptırmanız, oda yapamam derse son çare bana başvurmanızdır. Beni yanlış anlamayın, yardım etmeyi isterim ama iyi niyetle işe başlarken olumsuz bir durumda zan altında kalmayı istemem. Onun için önceliğinizi kendinize yada çevrenize verin olmadı en son benimle irtibata geçin. Bu süreç içerisinde ben bildiklerimle ilgili size bilgi aktarımında bulunurum. Hatta süreci bu başlık altından ilerletiriz, böylelikle aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da örnek olmuş olur.

Tozlu bir ortamda açılması hard diskten verinin silinmesine neden olmuyor.
Ben tozlu ortamın veriyi bozmasıyla ilgili bir bilgi aktarımında bulunmadım ama eğer öyle anlaşılmaya sebebiyet verdiysem kusura bakmayın. Sadece ortamın uygun olmaması plaka ve okuyucuya zarar verebilir sorunlar çıkartabilir demiştim.
 
En önemlisi ihtiyacınız olan bu settir. Daha birçok aparatı mevcut ama bilmeyen arkadaşlar için birkaç resmini ekledim. Zaten meblasıda yüksek olan budur. Kalite ve paket içeriğine göre 300 ila 500 TL arasında değişmektedir.Tabi bu yurt dışı fiyatı gümrük vs ne tutar bilmiyorum. Bütçem uygun değil ama yinede imkanlarımla denemek istiyorum diyen varsa da son resimdeki parçadan (disk adedine göre o parça değişir) temin ederek deneyebilir ama başarı oranı çok düşüktür. Sebebi ise mekanizmayı sökme esnasında sabitleyemediği için muhakkak diskle temas edecektir ve buda aleyhine işleyen bir durum olacaktır.
upload_2016-3-1_16-36-33.png

upload_2016-3-1_16-38-3.png

upload_2016-3-1_16-42-23.png
 
sayın AD_EM ve Scorpion42 bende sizinle bir bilgimi/tecrübemi paylaşayım...

ben hdd kartının defalarca farklı farklı disklerde değiştirerek denedim(aynı marka model hatta aynı versiyon) (zamanında imkanım oldu
ozamandan beri bişeyler değiştiyse bilmiyorum) . şöyleki, sağlam diskin kartını, bozuk kartlı diske taktığımda disk döndü okuma gerçekleşti (disk sesinden anlaşılıyor. ama hiçbir veri görülmedi. windows altında da diske ulaşılamıyor okunamıyor vs uyarılar aldığımda oldu hiç bir tepki vermediğide. kartı kendi diskine aldığımda sorun yok herşey normal. hatta sırf merakımı gidermek için çalışan iki diskin kartlarını değiştirdim sonuç aynı. kartlar kendi disklerinde çalışıyor.

yanlışım varsa düzeltin veya benide bilgilendirin. bu mekanik diskte normal yollarla ulaşılamayan bir bilgi saklı ve kart bu bilgiyi kontrol edip onaylarsa çalışıyor. benzer bir bilgide karta gömülü (eeprom cpu vs.) oda kendince doğrulama yapıyor.

sorumda şu siz mekanik olarak diskleri sağlam bir ortama aktarınca veya elektronik ortam aynı mı kalacak? ve bu şekilde okuma yapmak mümkün mü? misal sadece okuyucu kafa sıkıntılı olsa sağlamıyla değişince çalışacaktır diye düşünüyorum. ama bahsettiğim doğrulama ve onay vermeyince çalışmama hikayesi varsa ozaman sizinde verileriniz bahsettiğiniz yöntemle kurtulmayacaktır diye düşünüyorum.

vereceğiniz her bilgi için şimdiden teşekkürler...
saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,686
Kullanıcılar
449,954
Son üye
yulaf177

Yeni konular

Geri
Üst