Hard disk bölüm gizleme yardım.

byroltr

Üye
Katılım
31 May 2015
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
40
Herkese selamlar,
Makine işi ile uğraşıyoruz ve kullandığımız makineler oldukça eski. Win95 hatta daha eski sistemleri bile kullananlar var. Bu sistemlerin hard diskleri genellikle bağlantı soketi ide oluyor. Ama sistemin bios yapısı gereği 4/6 gb gibi eski hard diskleri ancak tanıyabiliyor sistem. Elimde büyük kapasiteli 30/40/80 gb gibi ide disklerim var ve bunları haliyle tanıtamıyorum. Bu disklerin 4gb haricinde kalan kısımlarını bilgisayarın hiçbirşekilde görmemesini sağlayabilecek bir partition yapılandırma şekli yada programı bilen var mıdır? Her türlü fikrinize açığım. Saygılar ustalar...
 
Partiton olusturmak icin biosda menu olmasi lazim.

Eger yoksa fdisk komutu ile de yapabilirsin.

Daha kullanici dostu programlar da muhakkak vardir. Isletim sistemi kurarken de kurulum programi sana disk yapilandirma asamasinda yardimci oluyor. Parcalamak istiyormusun diyor. Orda evet de sonra isletim sistemi kurmaktan vazgec.

Daha sonra asil makinada parcalanmis kucuk alana win95 kurmayi dene.
 
"Bunalmış" cevabın için teşekkürler,
Ancak ayrıntılı olarak yazdığım gibi bu diskleri sisteme taktığım zaman zaten diski hiç görmüyor ki windows kurulumunda yada bios içerisinden birşeyler yapmaya çalışayım..
 
Öncelikli olarak hangi türde diskleri formatlıyorsunuz?
NTFS formatı Win98 veya altı tanılamaz. Win 95 için FAT32 veya FAT16 formatlamak gerekmektedir.
Eğer cihazın BIOS ekranında 40GB harddisk görülüyorsa kurulumda FAT formatının seçilerek ilerlenmesi sorunu çözecektir.
Ancak BIOS ekranında HDD tanınmamış ise, durum biraz karmaşık olacaktır.
BIOS ekranında HDD i tanılamak için HDD kılavuzunda DÜŞÜK PARTİTİON MB BARIER yönergeleri olması lazımdır. Bu her firmaya göre değişiklik göstermektedir.
Yönergelerde düşük partition seçenekleri belirlenerek JUMPER ayarları yapılır ve PC yeniden başlatılarak önce BIOS ta tanılanması sağlanır, sonra da format prosedürleri uygulanır.
DİKKAT:
Bu işlemin geri dönüşü yoktur. Düşük partition ana kart bariyer işleminden sonra HDD bir daha eski haline getirilemez.

Daha kolay bir işlem linux işletim sistemli bir PC ile rahatlıkla yapılabilir.
HDD harici bir aparatla linux yüklü bir PC ye bağlanır.
Her linux sürümünde bulunan GPARTED programı ile HDD nin ilk 5GB olan bölümü tercihen FAT16 ile formatlanır. Geri kalan bölümler ayrılmamış alan olarak bırakılır.
DISC.png


Bu işlem için formatlamadan önce HDD ilk partitionuna BOOT işaretinin konulması gerekmektedir.
 
HDD'leri başka bir bilgisayara takıp orada bölümlendirin.Daha sonra o bölümlerde ister işletim sistemi kurun ister başka bir şey olarak l kullanın derim ben.
 
Harika bir paylaşım olmuş "Mr_YAMYAM" teşekkür ederim.
Kullandığım diskler çoğu zaman jumper ile kapasite sınırlamasına izin veren diskler olmuyor. O şekilde jumper ayarı ile yapılabilen diskleri bulmak ciddi anlamda çok zor.
Paylaştığın bilgileri deneyeceğim. Sonuçlarını yazarım. Tekrardan teşekkürler.
 
Kullandığım diskler çoğu zaman jumper ile kapasite sınırlamasına izin veren diskler olmuyor.
IDE HDD lerde mutlaka vardır. Ben yıllar önce WD BB400 40GB HDD yi yanlışlıkla 27GB formatlamıştım.
Harddisk bir daha eski haline gelmedi.
Firmaya garanti kapsamında gönderdim. Bana yeni bir HDD göndermişlerdi.

O şekilde jumper ayarı ile yapılabilen diskleri bulmak ciddi anlamda çok zor.
Paylaştığın bilgileri deneyeceğim. Sonuçlarını yazarım. Tekrardan teşekkürler.
IDE HDD lerde 4 adet JUMPER bulunur. Bunlardan birisi MASTER diğeri SLAVE içindir. Diğerlerinden bir tanesi Anakart bariyer (Main board Barrier) dir.
Bazı modellerde MB için tüm jumperların takılması da belirtilmiştir.
Ancak bu işlemler için ciddi seviyede DOS komutlarının bilinmesi de gerekmektedir. Eğer HDD üzerindeki yazılarda bu jumperlar hakkında açıklama varsa birlikte araştırabiliriz.
NOT:
Jumper ayarlarının doğruluğu doğrudan BIOS postta görülebilir.
Yani BIOS açılırken del ile BIOS'a gir. HDD yi BIOS ta görebiliyorsan hiç sorunsuzca kurulumu yapabilirsin.
Eğer BIOS ta HDD yi göremiyorsan, jumperlarla oynayarak cihazı yeniden başlatarak HDD yi BIOS'ta görmeye çalışmalısın.
 
o kadar usta değilim hemen her şeyi unuttum. bad sektörlü bir hddyi bad sökterlerin olduğu yeri okunmayacak şekil ayarlanmışıtım fdisk yaparak şimdi yap desen yapamam çünkü komutları unuttum, en garantisi fdisk yap istediğin boyuta küçült.
 
o kadar usta değilim hemen her şeyi unuttum. bad sektörlü bir hddyi bad sökterlerin olduğu yeri okunmayacak şekil ayarlanmışıtım fdisk yaparak şimdi yap desen yapamam çünkü komutları unuttum, en garantisi fdisk yap istediğin boyuta küçült.
TEKNİK AÇIKLAMALAR:
Bir anakartta donanımsal destek bulunmaktadır. Buna Mainboard BARRIER denilmektedir.
BIOS ve ana kartın teknik özellikleri ve adresleyebilme özellikleri doğrultusunca, max. adresleyebileceği kapasite, donanımların özellikleri doğrultusunca belirlenir.
Yani anakartta bulunan ve I/O portlarının bulunduğu işleç, (günümüzde CHIPSET olarak bilinir ve içerisinde bulunur) zamanının teknik özellikleri doğrultusunca gerek HDD gerek ise desteklenebilecek max bellek miktarını belirler.
Anakartın teknik özellikleri 40GB formatlamaya yetmiyorsa, daha düşük kapasiteli HDD kullanılmalı veya HDD yi daha düşük kapasitede çalışabilecek şekilde konfigüre etmelidir.
Normal olarak bir harddisk formatlanmamış olsa bile BIOS tarafından tanınır ve marka seri no gibi unsurlar gösterilir.
Eğer anakart bariyeri HDD in kapasitesini tanıyamıyorsa HDD yi BIOS görmez.
Eski teknoloji olan SCSI, XT ve IDE sistemlerde MBB sıklıkla kullanılmakta idi.
HDD 40GB olsa bile güvenlik açısından BAD SEKTOR olmasına meydan vermemek için daha düşük kapasitede formatlanır, böylece daima çalışmak zorunda olan HDD ler daha uzun ömürlü olurlardı.

NOT:
Fdisk komutu Fix disk anlamına gelir ve diski tamir et anlamını taşır.
Özellikle okunamayan veya zor okunabilen bölgelerin defalarca üzerine yazıp okuyarak o sektörlerin mümkün mertebe okunabilmesi için uygulanmaktadır.
 
Mr_YAMYAM tekrar selamlar,

Konuyla ilgilenmeye devam ediyorum. Kapasite sınırlaması yapmak istediğim hard diskleri taktığım bir kaç anakartın resmini paylaşıyorum.
Üzerinde jumper ile kapasite sınırlaması olan ve çalışan birkaç ide hard disk buldum. Onlarında resmini gönderiyorum ve bazı sorularım olacak.

-Tarif ettiğin kapasite sınırlaması 2.5 inc laptop hdd lerinde var mıdır? Onlarda da aynı şekilde düşük kapasiteli disk bulmak çok zor.
-Gparted programını linux içerisinden kullanmak zorunda mıyım? Win7 de çalışan hiren boot tarzı bir program içerisindeki Gparted programını kullansam sıkıntı olur mu?
-Bu şekilde formatlama işlemi yaptıktan sonra bu hard disklerin geri dönüşü olmayacak şekilde kapasite sınırlaması yapmış mı oluyorum?
-Resimlerini paylaştığım anakartlara orjinalinde 4gb yada 6gb olan ide hard diskleri taktığım zaman bazen görmeyebiliyor. Bios ayarlarından hdd nin Sektör yada Cycle ayarlarını yapmadan çalışmayabiliyor. Bu değerleri hard disklerin üzerinden okuyabiliyorum. Tarif ettiğin 40gb ve üzeri hard diskleri bu şekilde sınırlama yaptığım zaman yine aynı ayarlamarı isteyecek mi benden. Bu değerleri bu yüksek kapasiteli disklerin üzerinde göremiyorum. O nasıl olacak?

Kusuruma bakma çok soru sordum. Bu şekilde hard disk işini ayrıntılı bilene birçok yerde henüz rastlamadığım için birçok konuyu öğrenmeye çalışıyorum.
Cevap yazan tüm arkadaşların ilgisi ve yazdıkları için minnettarım...
Birde Mr_YAMYAM,
"Bu işlem için formatlamadan önce HDD ilk partitionuna BOOT işaretinin konulması gerekmektedir."
Bu yazdığını biraz açıklayabilir misin, nasıl yapılıyor? Ben genellikle hard disk i anakart sorunsuz bir şekilde tanıyor ise makinenin önceden alınmış ghost dosyasını direk kendi laptobumdan aparat ile diske yazıyorum. Bu hard disk in ilk bölümüne boot işareti konulması buna engel olacak mı?...
 

Ekli dosyalar

  • Anakart 1.jpg
    Anakart 1.jpg
    362.7 KB · Görüntüleme: 18
  • Anakart 2.jpg
    Anakart 2.jpg
    377.5 KB · Görüntüleme: 20
  • Hdd Samsung 40gb ide.jpg
    Hdd Samsung 40gb ide.jpg
    271 KB · Görüntüleme: 14
  • Hdd Samsung 80gb ide.jpg
    Hdd Samsung 80gb ide.jpg
    208.4 KB · Görüntüleme: 13
  • Hdd Seagate 160gb ide.jpg
    Hdd Seagate 160gb ide.jpg
    234.2 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst