Hard disk bölüm gizleme yardım.

1) Dizüstü HDD lerde rastlamadım.
2) Boot bayrağı oldukça önemlidir. İşletim sistemi desteği olmazsa rasgele boot işareti anakart tarafından tanılanamayabilir.
Bu bayrağın genel tanımı NTLDR (NT LOADER) olarak XP sistemlerinde sıklıkla görmüşsünüzdür Bu HDD nin önyükleyicisi demektir. Wi7 ile oluşturulmuş bir önyükleyiciyi Wi98 ile yükleyemezsin.
Bunun en sağlam yöntemi senin işletim sistemini yüklemeden önce verilen yükleyici disklerini kullanmandır.
Hatırlarsan win 98 yüklemelerinde önden birkaç floppy disk ile yüklemeler yapılırdı. Bu diskler ile sisteme DOS komutları yüklenir, böylece bazı donanımların da tanılanması sağlanırdı. Örneğin HDD.
Disk kapasitesi değiştirildiğinde cycle ve cylindir adedi de değişecektir. BIOS açılışında HDD jumperları doğru taktığında bıos zaten doğrudan hdd yi görecektir. HDD yi biosta göremiyorsan gerek HDD gerekse anakart jumperlarında hata var demektir.
Sendeki harddiskin jumper ayarlarında ilk iki jumper ON yapıldığında MASTER ve limit capacity yapılmış oluyor.
Bu durumda zaten BIOS açılışında direk HDD görülmesi gerekmektedir. Görülemiyorsa format atma. Çünkü format attığın anda HDD bir daha eski haline getirilemez.
40GB veya farklı kapasite olan HDD lerde durum değişmez. Sistemin HDD yi tanıyabilmesinin koşulu HDD de kaç silindir ve kaç sektör olduğunu bilmesi yeterlidir.
NOT:
Yükleyeceğin işletim sistemi 32 bit ise HDD yi DOS komutları ile tanıtabilir ve rahatlıkla yükleyebilirsin. Kapasite sınırlamasına bile gerek kalmaz.
Bunun için yapman gereken tek şey daha önce bahsetmiş olduğum win98 ön yükleyici disklerini temin edip sistemi floppy ile boot etmen yeterlidir.
Bir ikinci husus ise anakartında görülen 50 pin konnectör.
Bu konnectör muhtemelen SCSII U160 destekli HDD ler içindir.
IDE lerle uğraşmadan doğrudan U160 SCSI diskleri araştırabilirsin.
SCSI sistemlerde disk bilgileri doğrudan BIOS a aktarılır.
 
Mr_Yamyam Selamlar,

İşlerimin yoğunluğundan dolayı çok fazla konuyla ilginemedim ama bu haftasonu tüm zamanımı bu iş için ayırdım ve çok başarılı bir çalışma oldu. Tüm yazdıklarının çıktısını alıp defalarca üzerinden geçtim.

-Öncelikle Linux ortamında Gparted programını sağlıklı bir şekilde kullanamadım. Linux u sadece çalıştırılabilir olarak kullandığım zaman Gparted programına izin vermiyor. Normal bir diske kurulum yaptığım zaman ise smbus driver sorunu çıkıyor ide/usb aparatından dolayı bu yüzden Linux dan vazgeçtim.

-Aynı uygulamayı Pardus kurulan versiyonunda Gnome yada KDE sürücüleri yüklendiği zaman Gparted programının sorunsuz çalıştığını gördüm ve onun üzerinden devam ettim. 40gb ide hard diski Gparted ile açtıktan sonra seninde tarif ettiğin gibi ilk 2gb lık bölümünü Fat16 ile biçimlendirip boot bayrağı verdim. Diskin geri kalanına hiç dokunmadım.

-Diski bu haliyle bilgisayara bağlayıp açtığım zaman bu sefer bios diski gördü ancak “diski çözümleyemiyorum” şeklinde bir uyarı verdi. Senin yazdığın gibi “öncelikle ghost işlemini yapmana gerek yok önce bios un diski görmesi gerekiyor” bios diski görünce dedim doğru yoldayım.

-Ghost programı ile daha önceden alınmış yedeğimi bu diske yazdırmak istediğim zaman ghost bana “yazmak istediğin imaj ile disk uyumlu değil, diskin tamamını senin için düzenleyebilirim ama istersen sende kendi yapılandırmanı oluşturabilirsin." bende olmaz “imaj dosyasını sadece 2gb lık bölüme hiçbir değişiklik yapmadan yazmanı istiyorum” seçeneğini seçtim ve sorunsuz yükleme yaptı.

-Diski geri takıp start verdiğimde ise diski çözümledi ama bu sefer "senin disktedi sektor sayın diskin tamamı ile uyumlu değil" diye bir uyarı verdi. Bu sefer bios dan önce "diski Auto gör" seçtim ve diskin gördüğü haliyle ayarlarını otomatik okudu. Bende aynı ghost daki gibi otomatik ayarları okuduktan sonra user ayarlamasını seçip ayarların hepsini kapasiteyi 2gb olacak şekilde değiştirerek 2048mb görecek şekilde değiştirdim.

-Kaydedip yeniden başlattım ve sonuç ide 40gb yada 80gb disk fark etmiyor hepsinde öncesinde bu ayarlamaları yapınca yüksek kapasiteli disk ile Win95 yada 98 rahatlıkla çalışıyor. Sonuç mükemmel...

Mr_Yamyam özellikle sana ve cevap yazan herkese yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum..
-U160 SCSI diskleri de araştırdım ancak ciddi anlamda bulmak çok zor. Bu konuda haklısın SCSI diskler kendi ayarlarının hepsini bios a otomatik söylüyor ve otomatik görüyor. Temin ve fiyat sıkıntısı SCSI diskleri seçeneklerim arasınan çıkmasına neden oldu.

Şimdilerde ise VGA soketinden 30pin yada 40pin panellere sağlıklı bir çeviri yapma planlarım var. Bununla ilgili yurt dışından bile aparatlar getirttim ama bazı marka paneller çalıştı bazıları hiç çalışmadı. Onunda üzerinde yoğun bir çalışma yapmayı düşünüyorum.

Herkese selamlar...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst