Priz Problemi

Katılım
3 Eyl 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar,

Öncelikle şikayetimden bahsedeyim;
Yamaha HS5 monitör aldım ve eve getirdim. Sistemimin akışı şu şekildeydi: Bilgisayar -> USB -> Ses Kartı -> XLR Balanced Kablo -> Monitör

Bu akışta bağladığım zaman bilgisayarın mouse hareketleri HDD'nin işlem yaptığındaki sesi vs. monitörden duyuluyordu. Bunun çözümü için internetten bir sürü yöntem aradım ama sağlıklı bir çözüme ulaşamadım. Evin topraklamasında sorun olmadığını söylemişti eve gelen elektirikçi. Daha sonra nasıl bir kombinasyon denediysem şalterler attı ve ses kartım bozuldu. 48V devresi üzerinde bulunan bir entegre yandı ama genel itibariyle kart çalışmaz hale geldi.

Bu sabah inanılmaz bir şekilde dipses vardı. Tekrardan internetten araştırma yaptığım zaman ise monitörlerle bilgisayarın farklı hatlar üzerine takıldığında sorun oluşmadığını okudum ve bunu denemek istedim. fakat farklı prizden çektiğim kabloya monitörü taktığım an şalterler attı ve monitörümden sürekli kısadevre sesi geliyor kablosu takılıyken ses alamıyorum.

Sorun neden kaynaklı olabilir ? Ben bu sorunu nasıl çözebilirim. Monitörü tamir ettirdim diyelim fakat sonrasında bu durumu nasıl bir çözüme kavuşturabilirim. Artık parasında falan değilim. Müzik sistemleri arasındaki, pc ile arasında bulunan kablolar vs. hepsi shielded ve kaliteli kablolar. Hatta Balanced kablolarımı kendim bolca sarımı olan güzel bir kablodan yaptım. Bu arada evden uzaklaşınca, monitörleri stüdyoya götürüp taktığım zaman benim kablolarımla hiçbir sorun yoktu.

Düzenleme : Bozulan monitör değil, arada kullandığım yeni ses kartının Balanced Left 1/4 çıkışıymış. XLR ile bağladım sol tarafı sorun düzeldi. Ama dipses ve ses kartı üzerindeki arıza devam ediyor.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Prizlerden birisi toprakli digeri topraksizdir. Bilgisayara bagli cihazlarin gnd noktalari ara sinyal baglanti kablolarinin GND bacagi uzerinden birbirine baglanmis olur. Topraksiz prize bagli cihazin GND hattindan akacak topraklama akimi toprakli taraftaki kartlarda soruna yol acar. Cok bilindik bir ariza seklidir.

Diger prize toprak hatti cektiremiyorsaniz;

Bu gibi durumlar icin cihazlarin metal kasalarindaki bir vidayi gevsetip buradan digerine, digerinden digerine hic olmazsa 0.75 mm2 kablo baglamak en azindan sinyal kablolarinin GND tasiyicisi ustundeki akimin bir kismini kendi ustune almis olur. Riski azaltir.

Ayrica bu tip durumlarda cihazlar enerjili iken giris cikis baglantilarini sokmek cok daha risklidir. Cunku bazi baglantilar digerlerinden daha once acilarak kablonun GND tarafindan gelecek akimin sinyal pinlerinden gelmesine neden olur ve bu kez kart uzerindeki malzemelerin kavrulup patlamasina, devre yollarin in kopmasina dahi neden olur.
 
Sorun büyük ihtimal topraklama ile ilgili. Eğer evin beslemesi Trifaze ise ,Hoparlörlerin besleme fazı ile PC besleme fazını ayırmanı tavsiye ederim. Diğer bir çözüm de EMI filtre kullanmak olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst