Güç artırımı yardım

chora

Üye
Katılım
28 Eki 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar fabrikaya yeni makine gelicek benim kfama bir sürü soru takıldı bu konuya gerçekten hakim kişiler lütfen yorum yapsınlar bilgi karışıklılığı olmasın.

trafo 800 kva
2 üretim hattı var 1 tanesi toplam 315 A pens ampermetreden okuduğum değer
1 tanesi şu an çalışmıyor diğerine nazaran daha küçük tahminim 200 A çeker
chiller 240 A gördüm en çok
50 A lik motor panosu
50A felanda diğer şeyler olsun.
kompanzasyon 240 A civarı çektiğini gördüm
toplamda reaktif rölede gördüğüm değer ana şalter çıkışından akım trafosu ile alınmış 440 A felan maks çıkıyor genelde 400 A civarı.
elektrik veren şirket 450-500 kva civarı kullanıyorsunuz diyor küçük makine arızalanmadan öncede 550-600 kva ya çıkmışsınız diyor
elektrik faturalarını inceledim faturada yazan maks. demand değeri en çok 550 kw gördüm 414 kw genelde
yeni gelicek üretim hattı 1. üretim hattından biraz büyük tahminen 350 A çeker
üretim hatlarında ısıtıcılar var 1 er kw lık 50 şer tane diyelim bunlar ilk ısınırken biraz daha fazla çekiceğini tahmin ediyorum buda 50 amper her hatta eklenebilir.
biraz karışık oldu fakat iyice anlamanız için böyle teker teker yazdım.
benim sormak istediğim ben trafonun gücünü artırmak zorunda kalırmıyım ?
Motor akımlarının yüzde kaçı kompanzasyondan sağlanır şebekeden çekilmez.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafo gücü hesabı yaparken kompanzasyon olayını bir kenara ayıracaksın kompanzasyon ile işin yok. Öncelikle bilmen gereken mevzu bu.
Gelelim mevcut durum ve yeni ünitelere; mevcutta 414kw yük var yeni gelecek ünitelerin gücüde 350+50=400kw doğru mudur? Yani toplamda 814kw bu durumda tabiiki trafonuzu değiştirmeniz gerekir. Yeni trafo almadan önce ileride gelmesi muhtemel yeni cihazlarıda(varsa) göz önüne alınız. Sürekli trafo değiştirilmez değil mi?
 
Trafonuzun servisi ile görüşün trafoların %20 ye yakın toleransı bulunmaktadır. ama trafoların yağlı kuru tipine göre değişmektedir.
bie diğer husuta belki trafonuzun gücünün toleransını kullanırsanız ki kullanacaksınız . %20 dn düşünürsek max.960 Kva ya jkadar yüklenme durumunuz mevcut fakat dışarıdan bir fan ile soğutmada yapmanız gerekmektedir. Kompanzasyon kısmına gelincede tesisinize ünite eklediğinizde mevcut değerlere ve pik akımlarına göre kompanzasyonu tekrar tasarlamanız gerekmektedir.
 
800kva trafodan teoride 640kW güç alabilirsiniz.Tabi trafonun %10 gibi değerleri bulan kayıpları da söz konusuyken bu değer 600kW.lara düşüyor.bu durumda hesabını siz ve yapın ve yaşlıuzman.ın dediği gibi ilerideki olabilecek kapasite artışını da dikkate alarak bir trafo gücü belirleyin derim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst