Floresan Titriyor

konu olarak benzer bir düşüncem var. Evimde olan Şarjlı Floresan lamba'nın şarjı bitime yakın önce titremeye başlıyor. benim bi konu ile düşüncem bu örneğime göre düşünerek balast'tan olabilir diyorum. nedeni akım'ı yeterince vermiyordur ve floresan'ın içerisindeki gaz'ı tam delecek kapasitede olmaması.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
konu olarak benzer bir düşüncem var. Evimde olan Şarjlı Floresan lamba'nın şarjı bitime yakın önce titremeye başlıyor. benim bi konu ile düşüncem bu örneğime göre düşünerek balast'tan olabilir diyorum. nedeni akım'ı yeterince vermiyordur ve floresan'ın içerisindeki gaz'ı tam delecek kapasitede olmaması.

Evet,sizin sözünü ettiğiniz durum,ışıldak aküsünün şarjının iyice düşüp,18 watt.lık flüoresanın gereksindiği gücün (Volt*amper) karşılığının tam olarak verilememesi sonucu ve düşen voltajla birlikte SMPS devresinin daha verimsiz çalışmasıyla, tüm bunlar,bu tür acil aydınlatma lambalarında görülmektedir.Ancak,buradaki tesiste ups ile çalışma dışında bir voltaj ve güç düşümü söz konusu değil benim anladığım kadarıyla.Çünkü bir ups kaynağından konunun başında bahsedilmemiş veya belki de unutulmuş olmalıdır.

Ben daha başka bir yönden konuya bakmak istiyorum aslında.Lamba devreleriyle birlikte çalışıp,Şebeke kompanzasyon sisteminde,sayın.Scorpion eyes'ın da değindiği üzere,istenmeyen bazı alt harmoniklerin tesisteki diğer makineler tarafından üretilmesi ve kurulu olan kompanzasyon sisteminin,bu harmonikleri bertaraf edecek nitelikten biraz uzak olabilmesi diye düşünüyorum.

Tabi öncelikle malzeme kalitesi,bağlantıları,uyumu,standarzizasyonu konuları ister istemez akıllara gelmektedir.Ancak malzeme kalitesi,bağlantıları,yakın cihazların girişimi,etkileşimleri konularından sonra,tesisin şebeke kompanzasyon sisteminde de birtakım harmoniklerin oluşabileceği ve giderilmesinin tam olarak karşılanamadığı bir durum da düşünülüp göz önüne alınmalıdır.Kolay gelsin.
 
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim. Öncellikle şunu belirteyim; starterler 18w philips (2 farklı marka daha denedik sonuç değişmedi) balastlar ceren 40w (philips 36w denedik değişmedi) tek balast 2 ampüle hitab ediyor. Şebeke bire-bir jeneratör destekli besleniyor. kompanzasyon problemi yok. doğrudan ana dağıtım panodan alıyoruz enerjiyi. analizör 217 volt sabit. faz dağılımları arası yük farkı %1 i geçmiyor. 100 KVA lık kullanılmayan ups panolarımız da var. ups panolarına da bağlayabiliriz ama denemedim.bu arada 3 farklı ampül denedim hepsi philips 18w sadece renk kodları farklı (yanlış hatırlamıyorsam 840-740 ve 645) ayrıca ampüller arası olabilecek bütün kombinasyonlar da denendi. sorun belli ki şebekeden ama ne olabilir? binbaşı arkadaşımın dediği gibi gidip gelen halkalar şeklinde olmuyor (bu sadece elektronik balast kullandığımızda ilk 10 saniye oluyor ve düzeliyor) ampülerde dikkat edilince farkedilen bir titreme oluyor. pano da yük var desem o da yok. tamamen boşalttık panoyu. koskoca şebeke panosuna 2x16 amperlik sigorta yükledik.
 
enerji aldığımız panoda yük problemi yok. 217V stabil.
 
starterden olabileceğini sanmıyorum sonuçta starter ilk anda devreye girip sonra çıkıyor. onun yerine balastta sorun olabilr başka bir balast ile deniyeiblirsin elektronik balast olursa daha iyi olur diye düşünüyorum saygılar .
elektronik balast olunca ilk 10 saniye dalgalanma oluyor. ama daha sonra düzeliyor. amacımız maliyeti arttırmadan mevcut armatürleri kullanmak olduğundan şimdilik elektronik balasta geçmedik.
 
Kapalı flüoresan armatürünün saç kutusu içinde monteli olan "ikili soket-balast-starter" kablo bağlantılarını yeniden gözden geçirin.Kablolar olabildiğince paralel hatlar şeklinde,birbirlerine karşıt,zigzag yapmayacak tarzda,çok düzgün ve en kısa yoldan kablolarla(Elektronik gürültü olmaması için olabildiğince en kısa boylarda)yapılan bağlantısı da çok düzgün olmalıdır.Aksi durumlarda hem hışırtı şeklinde "elektronik gürültüler",hem de kısmen oluşabilen indüktans-kapasitans dengesizliği(Balast ile starterin kondansatörü)yüzünden,bu alçak basınçlı civa buharlı flüoresan tüp cidarlarında gidip gelen halkalar şeklinde ışık düzensizlikleri görülebilir.Hobi olarak birçok kez montajını baştan savma ve düzensiz olarak yaptığımda bu iki olayı da yaşadım.(Işıldama+hışırtılı elektronik gürültü)Kolay gelsin.
armatürlerin kablolamasına dokunmadık. daha önce kullanılan armatürler 1 ay kenara konulup yeni yapılan asma tavana tekrardan montajı yapıldı.
 
arkadaşım iki ampul aynı balasttan besleniyor diyorsunki elektronik balastta bu olmuyor ozaman balastlar iyi degil yani sorunlu şebekeden gelen harmonikleri süzemiyor lambada titriyor o zaman güç kaynagı bu sorunu çözer denemende fayda var kolay gelsin
 
startellerle ilgisi yok arkadaşlar. starter ilk ateşlemeyi yapar devreden çıkar bir sonraki kapama açmaya kadar beklemede kalır. watt'ı uygun değilsede ateşlemede yetersiz kalır florasant ampul pır pır eder tam yanmaz. ithal ürünlerin bazıları 110volt / 60 hz besleme özelliklerine sahiptir. arada trafo kullanıyorsanız ve 50 hz lik frekansla beslıyorsanız trafoyu aynen dediğiniz gibi dalgalanma olur benimde başıma geldi. jeneratörden frekansı yükseltmek zorunda kaldım düzeldi. arada online ups kullanıyorsanız konvertörü devre dışı bırakın by-pass tan beslensin birde öyle deneyin.
 
Panoda 217 volt olduğundan bahsedilmiş ama nötr gevşek olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,187
Mesajlar
915,699
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst