Bosch SGS 4002; 4 programlı bulaşık makinesi arızası (anormal ses gelmesi)

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Çok değerli arkadaşlar,merhaba

Uzun zamandır kullanmadığımız (Çok acil durumlar dışında,1 ayda sayılı günlerde) 2000 yılında satın aldığımız Bosch marka SGS 4002 model bulaşık makinemizde,bulaşıkları koyup tableti,parlatıcıyı ve tuzu tamamken çalıştırdığımızda,dönen üst fiskiye kolunun tabaklara,tencerelere değmemiş olmasına rağmen içinden (Biraz dikkat edince aslında sesin makine dışından tam geldiğini anladık) çekiç sesine benzer (Su koçunun benzeri) sesler,soğuk suyla ve sıcak suyla yıkama sırasında duyduk.tabaklar veya tencereler alt bölmede dönen üst fiskiyeye değmemiş durumda idi,bunu defalarca kontrol ettik.Sonradan Bosch marka makine kılavuzunda montaj kısmında;

“Bazı modellerde ;Su girişindeki plastik yuvada elektrikle çalışan (Üzerinde elektrik kıvılcımı şeklinde özel bir amblem bulunan) bir vana bulunmaktadır.Bağlantı telleri giriş hortumunun içindedir.Bu hortumu kesmeyiniz ve plastik yuvayı suya sokmayınız”

şeklinde özel bir montaj talimatı bulunduğunu gördük.(Zaten direk olarak bu dik duran şamandıra görünülü elektrikli vanadan şüphelendim,çünkü daha önce de eve yeni taşındığımızda tam yatık durumda makine hiç su alamadı ve program hiç ilerleyememiş,durmuştu,hiç su gelmemesi yüzünden de.)

Bugün de bu elektrikli vana yaklaşık 45 derece açıyla dik (90 derecede) durması gereken normal halinden titreşimle kaymış ve makine tam kurutmaya geçtiği döneme kadarki olan bu devrede,bu yüzden çıkan bu çekiç sesleri bizler rahatsız edecek şekliyle gelmiş oldu.makineyi çektik,elektrikli vanayı dik duran konumunda bırakıp makineyi şu anda boşta (Kontrol için) çalıştırdık.Şu anda program sona yakın,bitmek üzeredir.Bu makinenin içinde diğer parçalardan (Fiskiye veya boşaltma pompası,vb. gibi) veya diğer parçalardan şüphelenmemiz de gerekir mi acaba? Bulaşık makinesiyle ilgili tecrübem hem çok az kullanma,hem de makinenin oldukça seyrek kullanılması yüzünden 2000‘den bu yana çok fazla olmamıştır.

Bir keresinde tuz gösterge lambası hiç yanmayıp tuz aslında bittiğinde hiç çalışmamış,(Biz tuz eksikliğinden ve göstergesinin tutukluk yapıp göstermemesinden bu olayı tam olarak da zannedip) normal çalışma programı bir yerde takılmıştı.Ancak tuz eksik bile olsa bu durumda makinenin yine de çalışabileceği forumdaki bazı uzmanlar tarafından belirtilmişti.Bazı yerleri (Alt fiskiyenin altındaki ince ızgara ve sökülebilir olan filtrenin de olduğu ve sökülebilen özel yerlerde) söküp tekrar yerine takmakla ve tuzu tekrardan eklemekle bu arıza kendimizce (Belli ki tesadüfle bazı temas etmeyen noktaları söküp takmakla) giderilmişti,uzunca bir süre önce de.(2003’de)

Not: Makinenin boştaki olan bu çalışması şu anda (16.18 itibariyle) tamamlandı,sabahki gelen bu çekiç seslerini hiç duymadık.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Sn. Binbaşım şu an sorunsuz çalışmasına sevindim :), keşke aldığımız eşyalar dert vermese de daha faydalı şeylerle uğraşsak. Bahsettiğiniz parçanın adı aquastop ÇM ventili ile aynı görevi görür kitapçıktaki elk kablosu ifadesi bu sebeple geçer. Contasını kontrol edin gerekirse değiştirin diyecektim. Belki sizin gözleminiz gibi gevşek bağlantı sebepli de ses oluşmuş olabilir.

Sağlıcakla kalın. Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst