SGS 4002 Bulaşık Makinesi KAKR attırıyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba, değerli arkadaşlar.

Arıza Tanımı: Bosch marka 4 programlı bulaşık makinesi (SGS 4002) KAKR 'sini attırıyor.

Ürün Tanıtımı: 14.01.2000 yılında Bosch yetkili satıcısından satın alınan SGS 4002 model bulaşık makinesi son günlerde ilk çalıştırmada KAKR' sini sürekli düşürüyordu. Makineden önce uzatma kablosunun ON/OFF anahtarı, bulaşık makinesi ON/OFF anahtarı veya program düğmesinden deneme-yanılma ile yapılan tüm girişimlerde alınan sonuç değişmeyip ilk çalışmada KAKR'si sürekli atıyor, bu sonuç değişmiyordu.

Sorun Analizi: Makina prizden çekili iken topraklı priziyle avometrede omaj ölçümleri yapıldı.

Bu çalışmalarda görüldü ki makinanın program düğmesi boşta iken ve ON/OFF çalıştırma düğmesine basılı değilken omaj ölçümü olan 1.5 kohm değerinde çok fazla oynamalar vardı, bu değer avometre skalasında sabit bir değerde sabitlenerek kalamıyordu. Bu da bize makina içinde 220 volt AC Şebeke elektrik girişi bağlantılarında olası gevşemelerin olabileceği fikrini ilk akla gelen bir olasılık olarak iyice kuvvetlendirmiş oldu.

Sorun Giderme : Makinanın ön kapağı açılıp ON/OFF anahtarı, mekanik program bağlantıları, sıcaklık sensörü (muşir) kablo tutucu bağlantıları çıkarılıp yeniden yerlerine takıldı, elektronik karta geçen soket bağlantısı kart yüzeyi dikkatlice silinip temizlenerek yeniden karta monte edildi ve ön kapak montaj vidalarıyla birlikte tekrar dikkatle kapatıldı.

Sonuç: Makina topraklı fişi prize takılmadan önce avometreyle program düğmesi boşta ve ON/OFF düğmesine basılı değilken yeniden omajı ölçüldü. Ayni omaj değeri (1.5 kohm) değeri fişin her iki taraflı ölçümünde yine görüldü, ancak bu defa omaj değeri oynaması (sabitlenmeme) durumu görülmedi, ON/OFF anahtarına basılı iken omaj skalasında program düğmesi elle çevrilerek belirli aşamalarında karşılık gelen omaj değerleri avometre skalasından okundu. Sorun düzelmiş görünüyordu. Elbette kesin sonuç makina ilk çalıştırma amaçlı şebekeye bağlanırken çok net olarak görülebilecekti.

Makinanın Çalıştırılma Testi: 1 saat kadar önce makina bulaşıkla tam doluyken ON/OFF düğmesine program düğmesi başlangıcında iken basılarak en kısa program (4.üncü en kısa program 50 dakika olarak seçiliyken) çalıştırıldı ve KAKR' sini attırabilme olumsuzluğu bir daha görülmedi.

Tavsiye (Öneriler) : Herhangi bir ev makinanız (bulaşık, çamaşır veya kurutma makinesi, vb.) ilk çalıştırmada nedensiz olarak KAKR'nizi düşürüyorsa mutlaka topraklı fişini makina çalışmıyorken avometreyle omaj skalasında iken ölçün. Eğer ki omaj skalasında topraklı fişiyle makina çalışmıyorken (boşta iken) ölçülen omaj değerleri sürekli olarak değişiyorsa (kiloohm veya megaohm değerleri olarak) yani çok oynaksa iç bağlantılarında mutlaka iç bağlantı sıkıntısı var demektir. 220 volt AC şebeke girişinden itibaren tüm bağlantılarını elle yoklayıp gevşek olanlarını çekip yeniden yerlerine takın. Ta ki omaj ölçüm skalasında omaj ölçümünde oynak değerleri okunmayıncaya kadar bu çalışmayı mutlaka yapmalısınız.

* KAKR' sini ilk çalıştırmada attıran birebir benzer durum Arçelik marka çamaşır kurutma makinesinde de (3-4 aylık sıfır bir makinede) oluşmuş ve ayni yolla sorun olan sorun giderme çalışmamı sizlerle ayni forumdan paylaşmıştım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst