Sinbo Ultrasonik Hava Nemlendiricisinin Buhar Çıkarmaması Arızasının Giderilmesi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
https://www.hepsiburada.com/sinbo-s...a-nemlendirici-buhar-makinesi-pm-HB00000ELEJL

Merhaba. Bugün “Evde Kal Türkiyem” günlerinden birinde boş bir zamanı bularak tamir etmeye çalıştığım bir cihazın başından geçen tamir macerasını sizlere anlatmaya çalışacağım.

Arıza: Ultrasonik hava nemlendirici cihazın buhar çıkaramaması sorunu.

Arıza Arama İşlemi: Su deposu cihazdan ayrıldığında oluşan buharın sıkışarak deponun altında biriktiği ve depodaki bacadan dışarıya verşlemediği görüldü.

Cihazla Üretilen Soğuk Buharının Cihazdan Çıkış Algoritması: Cihazda üretilen soğuk buharın oluşmasında, cihaz çalışırken aynen duyulan su damlama seslerinden, bu cihazın PCB’lerinde başarıyla bu buharın üretilebildiği, fakat DC 12 volt, 0.06 A etiketli brushless (fırçasız) santirüj tip küçük fanlı motorla depo içinden geçen hava kanalına sevkedilip buharın gönderilemediği depodaki buhar çıkış ağzından da el ve kulakla dinlenme aşamasından bu anlaşıldı.

İşlem Basamakları:

1- Cihazın altındaki 4 vidası, cihaz ters çevrilerek yuvalarından çıkarıldı ve alt kapağı alındı.

2- 12 volt DC motoru tutan iki adet vida sökülüp motor PCB’deki elektrik bağlantı soketindeki yerinden dikkatle çekilip alındı.

3- Motora 12 voltluk aküden 12 voltluk ince kablolarla bağlantı yerinden akım verildiğinde bu fanın dönerek çalışmadığı görüldü.

4- Motor üzerindeki kırmızı ve siyah kabolardan birinin yeşil renkte olup okside olup bağlantısının koptuğu, motorun 12 volta bağlandığında bu kablo nedeniyle açık devre olduğu görüldü. SANLY marka DC fırçasız fan motorunun üst etiketi kaldırılıp havyayala plastik kısmı eritilip kesilerek sürücü devresindeki + bağlantı noktası lehimi PCB'sinde küçük bir büyüteçle arandı.

5- Bu nokta bulunup 40 watt.lık havyayla lehimlendi.

6- Motora tekrar 12 volt 7 A’lık jel aküden yeni lehmlenen kablosuyla akım verildiğinde bu fan motorunun çalıştığı görüldü.

7- Rahatsız edici sesin devamlı gelip bunun giderilmesi için ince yağ motorun, rotor (pervane) miline damlatıldı.

8- Ancak çıkan bu sesin asıl kaynağının başka nedenle, kablo + ucunu bulmak isterken eritilen plastikten taşan ve (istenmeyen bir) mil temasından olduğu anlaşılıp havya ucuyla bu istenmeyen plastikler motor çalışırken, kötü sesler gelmeyecek şekliyle eritilip uygun şekil verildi.

9- Son aşamada sesin cihaza monteli iken ve sadece aküyle bağlı çalışırken çevreyi, yakın odaları hiç rahatsız etmeyeceği ve normal çalıştığı görülüp cihazdan sökülen yerine 2 vidasıyla fazla sıkıştırılmadan takılıp alt kapak 4 vidasıyla kapatılıp montaj bitirildi.

Su Deposu Cihaz Üzerinde İken Cihazın Çalışmasının Denenmesi: Su deposu dolu olarak cihaza yerleştirilip boşta çalışan motor gürültü seviyesi caihaz su depolu iken buhar üretirken dinlendi. Sesi yakın çevresini rahatsız etmediği görülüp PC yedek parçacılarından motoru numune olarak götürerek yeni motorun satn alınması böylece iptal edildi..

Sonuç: Tüm elektronik cihazların ve makinelerin tamir işlemlerinde, önce makinelerin ve bu cihazların asıl çalışma algoritmasının, çalışma prensiplerinin mutlaka bilinmesi, bilinmiyorsa eğer bir ön araştırmayla tamir işlemine hiç geçilmeden önce bunun mutlaka öğrenilmesi gerektiği, böylece tamirde bozulan parçaları çok daha kolay bulabileceğimiz (motor kablosunun + uçtan eriyip kopmasıyla oluşmuş bu arıza durumundai gibi) bir kez daha görülerek farkedilmiş oldu. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst