Elektrik Gidip Gelmesinde Birden Fazla Dairede Kaçak Akım Rölesi Atıyor



APR ,bağışık tip dediğimiz kaçak akımdır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
4x40 k.a.k anahtarı (rccb) 30 mA SERİ A9R50440 BENİM BAHSETİGİM SEÇİCİ TİP ARKADAŞLAR HER MARKADA VAR MIŞ BUNUNLA KARŞILAŞTIRMA YAPMALARINI ÖNERİRİM
 
Tespitleriniz doğru ve yerinde. Arızaya müdahalede kolaylık ve daire içinde oluşacak bir arızada komple enerjisiz kalmamak için en az 2 grup olusturmanızda fayda var.
Her daireye ait 1 adet şebeke 1 adet jeneratör kontaktörü bulunmakta. Şebeke enerjisi geldiği andan itibaren jeneratörün devre dışı kalıp şebekeye aktarım enaz 8-10sn dir. Sizin sistemde 3 kutuplu transfer var yani şebeke enerjisi geldiğinde nötr dairelere verilmiş oluyor yaklaşık 10sn sonra da 3 faz veriliyor bu kakr'nin gereksiz açmasına neden olabilir. Zamanla kontaktör kontaklarında oluşacak bozulmalar bile buna sebep olabilir. Siz atan kakr'sini kapatıp tekrar enerjilendirdiginizde sorun olmadığını tekrar atmadığını belirttiniz neden çünkü röle üzerinden kapa aç yaptığınızda 3faz+nötr aynı anda yüke verilmiş oluyor. Bilmem anlatabildim mi.
 
Kral kobra ustam, kontaktörler aşağıdaki fotodakilerden hangileridir acaba.
B1 ve C1 olan diye tahmin ediyorum anlatımınızdan doğru mudur?
Yapılacak işlem şu mudur; B1 ve C1 yerine 4 kutuplu olanları takılacak, B2,B3,C2,C3 de değişecek mi, A1,A2,A3 kısmında birşey yapılacak mı? Ve en önemlisi parçaları değiştirmek tamam da 4 kutuplu kontaktör takıldığında bir yerlerde kablo çekemk vs gerekecek mi acaba?
Özetle tahminen ne kadar sürer ve işçilik ve malzeme ne kadar tutar ?
 

Evet B1 ve C1 kontaktör B2/B3 ve C2/C3 ise yardımcı kontaklar. Mesafeyi bilmiyoruz, daireye giriş kablolama müsait mi bilmiyoruz, 4 kutuplu güncel fiyatını bilmiyoruz. Malzeme ve işçilik zaten bölge bölge değişkenlik gösterir fiyat belirtmek zor.
 
BAĞIŞIK TİP diyelim.Schneider,ABB,Legrand.
Simens ,hepsinde var.

Güzel şeyler konuşuldu bilgiler verildi. Ancak usta kişi konuya hakim olduğu için şöyle yap deyip geçiyor. Sıradan bir kullanıcının şöyle yap denilen şeyi anlayabilmesi için bile 4-5 kez daha mesaj atıp bilgi istemesi gerekiyor Ben de bu süreci yaşamış birisi olarak, kaçak akım rölesi konusunda onlarca mesaj okudum yazıp sordum sonrasında neredeyse her markanın yerli yabancı sitelerinden dokümanlar broşürler okudum. Ürünlerin özelliklerinin sınıflandırmasını şimdi biraz daha net anlayabiliyorum. Ustalar zaten biliyor olsa da bencileyin ev kullanıcıları için konunun tek bir yazıda kısaca ama nerdeyse tüm detaylarıyla daha iyi anlaşılabilmesi adına öğrendiklerimi yazayım dedim. Hatam olursa lütfen düzeltin.

Kaçak Akım Rölesi - Akım Hata Algılama Tipleri:
- AC tip: AC kaçakları tespit edip koruma sağlayabiliyor
- A tip: AC tipin korumasının yanında bir de titreşimli DC kaçakları tespit edip koruma sağlayabiliyor
- B tip; AC tip ve A tipin korumasının yanında kesintisiz DC kaçaklarını da tespit edip koruma sağlayabiliyor
Bu sınıflandırma, cihazın tespit edebildiği kaçak tiplerini ifade ediyor. Daha iyi anlaşılması açısından örnek vermek istiyorum, en iyi markanın en kaliteli cihazı da olsa AC veya A hata algılama tipine sahip bir sistemde, kesintisiz DC kaçağına sahip bir cihaz varsa kaçak akım rölesi sizi koruyamıyor. O ondan ondan üstün diye düşünürken verdiği ilk intibanın aksine AC, A veya B tipin rölenin nemli yağmurlu şimşekli ve benzeri sebeplerle daha sık açıp açmamasıyla bir ilgisi yok. Bu sınıflandırma sadece tespit edilebilien akım tiplerini ifade ediyor.
Not: Üreticiler, yukarıdaki standartların yanında kendilerine has geliştirme ve iyileştirmeler yapıp kendilerine has tip isimlendirmesi de yapabiliyor, K tip, S tip, F tip, APR tip vb. Bunlar tüm üreticiler için geçerli genel ifadeler değil. Mesela ABB bağışık tip için APR ifadesini kullanmış, Siemens A ve B tip arasına F tip koymuş yine Siemens seçici değil ama az gecikmeli deyip K tip demiş .....

Kaçak Akım Rölesi - Açma Tipleri:
- Ani : Cihazın hatayı tespit eder etmez devreyi açtığı anlamına geliyor
- Selektif / Seçici : Cihazın hatayı tespit ettikten kısa bir süre sonra devreyi açtığı anlamına geliyor.
Önemli: İlk defa duyunca kulağa çok hoş geliyor. Eminim birçok kişi benim derdimin dermanı bu diyecektir ama inanın değil Bu özellik önceki mesajlarda detaylıca anlatıldığı gibi kendi altında başka KAKR olan KAKR' nin altındaki röleden önce açmamasını sağlamak için kullanılan bir özellik. Sıradan bir evin daire içi panosunda kullanılacak bir KAR' nin kesinlikle seçici yani selektif tip olmaması lazım.
Not: Bu özellik için de markalar kendilerine has sınıflandırma yapabiliyorlar. Mesela Siemens'in ani ve selektif dışında short-delayed yani kısa gecikmeli diye de ürünleri varmış.


Yukarıdaki sınıflandırmalar dışında, akım, kaçak akım eşiği, kutup sayısı gibi anlaması daha kolay diğer sınıflandırmalar da mevcut. Bunlardan bahsetmeye gerek yok herhalde.


Kaçak akım rölelerinin sektör genelinde bir standartı olmayan veya aynı terim veya kısaltmalarla ifade edilmeyen özellikleri de var ve konuyu asıl karmaşık hale getiren de bunlar

Bağışık tip: nem yağmur şimşek vb çevresel etkilerden daha az etkilenen cihazlar. Cihazın bu özelliğe sahip olup olmadığını anlamak kolay değil. Ürün kataloglarını incelemek lazım. Sami ustamın özetlediği gibi bu özelliğe sahip cihazlara Schneider SI kodunu vermiş, ABB Apr tip demiş vs. Yalnız yanlış anlamadıysam bir düzeltmem olacak anladığım kadarıyla Siemens B serisi bağışık değil. Siemens bağışık tipler için Sigres serisi demiş. Detaylar burada yazıyor: Siemens Kaçak Akım Cihazları
Siemens bir adım daha öteye gidip bağışık diye tabir edebileceğimiz seçici tipler kadar olmasa da az biraz gecikmeli açan K serisi diye bir model de çıkarmış.

Kaçak akım rölesi nedir sorusunun cevabını bilen ama özelliklerini ve özellik sınıflandırmalarını bilmeyen sıradan ev kullanıcıları için elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Dediğim gibi bir yanlışım varsa lütfen çekinmeden düzeltin.

Verdikleri bilgilerle bütün bu bilgileri derlememi sağlayan tüm ustalara da teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…