Elektrik Dalgalanması

facundo

Üye
Katılım
16 Haz 2008
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar

iş yerinde elektrikler sürekli değişiyor ve makinaların çalışması önemli ölçüde etkileniyor, hatta kimi zaman saçmalıyor.

bu durumu aşmak için neler yapılabilir fikirlerinizi alabilir miyim??
 
Regülatör olabilir. forumda bilgili olan arkdaşlar yorum yapar umarım
 
1 tane kullanmak zorunda olsam tamam da birden fazla ihtiyacım 20 ye yakın onun için ucuz çözüm bulmam gerekiyor

örneğin ben izolasyon trafolarını araştırdım bu olabilir mi diye araştırıyorum
 
Neden sürekli dalgalanma oluyor? Tesisatınızdaki bağlantıları kontrol ettiniz mi? Bir gevşeme olmuş olabilir. İzolasyon trafosu ac hat dalgalanmalarına karşı koruma sağlamaz. Regülatörün ise voltaj değişimlerine tepkisi zayıf olduğundan bu dalgalanma sorununu regülatör ile de çözemezsiniz.Gün içinde kaç kez dalgalanma meydana geliyor?Sürekli demişsiniz ama sürekli bir dalgalanma varsa orada makine/cihaz çalıştırmak intihar olur.
 
şöyle gün içinde çalışırken makina yapması gereken işlemleri yapmıyor gerilim koruma röleleri var bunları 200-240 arası çalışma gerilimine ayarladım ve böylece bunun dışına çıktığında sistemi korumak için enerjiyi kesiyor.

fakat bu gerilimin dışına da gün içinde 10-20 (belli değil) arasında çıkıyor ve yapılan iş yarıda kalarak hatalı parçalar oluyor sistem hatlarında bir şey olduğunu düşünmüyorum çünkü diğer firmalarda da bunlar oluyor.bizimle aynı trafodan beslenmeyen firlardan bahsediyorum

regülatör de olmaz dediniz. nedeni nedir acaba?

ve başka uygulayabileceğim bir yöntem olamaz mı en azından cihazlar için cihazların girişi 30W değerinde
 
Selamun Aleyküm
Sayın Facundo sisteminiz, makinalarınız vb detaylı bilgiler sunmanız, hem size yanlış bilgi verilmesini egeller, hem de konuya dahil olunmasını sağlar.
Evvela makinalarınızın bahsettiğiniz ayar kısımlarında sorunlar olabilir. Ve de sizde veya yakın bir yerde kompanzasyon gerekliliği çok fazla olan veya elektriğe etkisi yüksek olan makinalar bulunuyorsa bu durumu incelemek gerekir. Bu tip etkilerden yani bir yerde elektrik özelliğini bozan makina çalışmasından başka yerde sorun yaşandığı bilinir.
Uzman arkadaşların konuya dahil olması size çok fayda sağladığı gibi, makina, Şebeke tanıtımları yapmanız da konuya açıklık getirecektir.
Başarılar dileriz.
 
Merhaba arkadaşlar

iş yerinde elektrikler sürekli değişiyor ve makinaların çalışması önemli ölçüde etkileniyor, hatta kimi zaman saçmalıyor.

bu durumu aşmak için neler yapılabilir fikirlerinizi alabilir miyim??

Arıza sizden kaynaklanmıyor ise; sizin şebekenizden beslenen ve kalkış anında büyük akımlar çeken elk motorları; yani kompresörler, su motorları yada yumuşak yol verme yapmadan motorlarına yol veren bir işletme varmıdır diye işletmenizden çıkıp diğer işletmelere bir göz atın. Bunlar aklıma gelen ilk nedenler tabi gerilim algalanmasının bir sürü sebebi var. Alıntı yaparak yazayım;

- Ani frekans değişiklikleri.
- Ani gerilim değişiklikleri.
- Gerilim çökmeleri (<1sn, <%60)
- Gerilim çökmeleri (3dkya kadar <%70)
- Gerilim kesintileri (>3dk)
- Transient Yüksek Gerilimler.
- Transient Gerilim çökmeleri.
- Gerilim faz dengesizlikleri.
- Harmonik gerilimleri
- Interharmonik gerilimler.
- Gerilim kıprışması (fliker) Kısa dönem (10dk), Uzun dönem 120dk.
gibi sebebler olabilir ama en doğrusu durumu arıza şebekeden geliyor ise tedaşa bildirim size kaliteli enerji sağlamak zorundalar.
 
arıza şebekeden geliyor ise tedaşa bildirim size kaliteli enerji sağlamak zorundalar.

Tedaş, "enerjim kalitesiz" demez.Şunu der:Ben zaten kaliteli enerji veriyorum, kaliteyi bozan sizlersiniz, der.Sorununuzla da ilgilenmez.Bu durumdan birçok firma muzdarip ise bu firmalarla birlikte müracaat ederseniz dikkate alabilirler.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst