Doğru Akım Motoru İçin Hız Kontrolü

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Merhaba arkadaşlar.
Memlekette bulunan yeğenimin bisikletini elektrik motorlu yapmaya söz vermiş bulundum. Bir çok malzemeyi temin ettim. 24 v. 100 w.lık bir doğru akım motoru aldım. Aşağıda resmini verdiğim 24 v. 10 A. hız kontrol devresini aldım. Haliyle bisiklet olduğundan elektrikli gaz kolu denilen elciği aldım. Yalnız bu hız kontrol devresinde 10 K. pot var, hız ayarı onunla yapılıyor. Elektrikli gaz kolunda ise hall effect sensör denilen manyetik bir malzeme var. Bu gaz kolunu devreye bağladığımda daha kolu çevirmeden motora 3 v. kadar elektrik veriyor ve motor az da olsa dönüyor.

Bir kaç araştırma yaptıktan sonra anladım ki devrede bulunan pot analog çıkış veriyor. Gaz kolu ise dijital çıkış veriyormuş. Gene internette araştırma yaparken aşağıda resmini verdiğim manyetik hall effect sensör kartı analog çıkış veriyormuş. Genelde Arduino da kullanılıyormuş.

Sorum şu ;
Bu manyetik hall effect sensör kartını hız kontrol devresine bağlarsam sonuç alabilirmiyim ?

Hoşça kalın.

motor hız kontrol.jpg
el gazı.jpg
manyetik hall effect sensör.jpg
 
Merhabalar ŞEFim, analoga opamp ile ceviriyordur kuvvetle muhtemel işe yarar ama soketi 4lü, potunki 3lü ilave yapmanız gerekir.
 
Çok teşekkürler sayın by lent. Manyetik kartta üst tarafta görülen transistöre benzeyen malzeme hall effect sensörü zaten. Onu söküp, yerine gaz kolundan gelen 3 kabloyu bağlayacağım. Sadece dediğiniz gibi kartın çıkışında 4 pin var. Artık onu da deneme yanılma ile bulmaya çalışırım.
 
Muhtemelen standart renklerdedir sensör kabloları, Kırmızı+ siyah -, farklı olan da sinyal ucu kartta da besleme belli yine sıkıştığınız yerde yardımcı olmaya çalışırız ŞEFim, Ayrıca kartın 4lü pin tarafındaki etiketlemeyi resimleyin çaresine bakalım. Saygılarımla.
 
İnternette başka açıdan resim buldum. Bu resimde 4 pin net görülüyor.
hall effect sensör 2.jpg
 
Bu iyi oldu. A0 analog sinyal pini DO digital buna ihtiyacımız zaten yok, G ler şase negatif + 5v besleme ucu Mehmet Ağabey.
 
Yani bu kart potansiyometre yerine oluyormu?
Maalesef olmadı Serkan bey, gene eskisi gibi davranıyor. Bugün o bahsettiğim karttan alıp, denedim ama iş görmedi. Mıknatıs kutuplarını değiştirdikçe on-off anahtar gibi çalışıyor.
 
Led(fener de olur) ve ldr ile dener misiniz, ledi uzaktan yakın yaklaştırdıkça ldr direnci düşecek ve motor devri artmalı, işe yararsa başka link paylaşacağım.
 
Sayın by lent, sizin bahsettiğinizi anladım ama bu sistemde ldr olmaz. Işıkla veya karanlıkta çalışan ve ampülü yavaş yavaş yakan sistemden bahsediyorsunuz. Benim yapmak istediğim bisiklette kullanılacak. Yukarıda bahsettiğim el kolunu kullanmak zorundayım. Bisikleti hareket ettirmek için kolu hafifçe çevirdiğimizde hareket edecek, kolu en sonuna kadar çevirdiğimizde ise en son hızına ulaşmış olması gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst