Display arızası

tekrar merhaba kusura bakmayın serkan hocam evde internet kesik olduğu için ancak fırsat bulabildim özür dilerim o yüzden ... :(
istedğiniz videoyuyu çektim umarım size bilgi verir..

 
serkan hocam aklıma bişey geldi şimdi devreyi çalıştırdık sayılır sadece o yanayan segment kaldı ya video da izlerseniz ben diyorum ki 7805 in 5 volt çıkışından oraya bir tel atsak yanar mı acaba normalde yanıyor ama devre çalışınca neden yanmıyor anlamadım ölçü aleti ile bakınca yanıyor sizce nasıl olur ??
 
Dostum ,

Led displaylerinizin A segmenti yanmıyor. İlk iki displayde de yanmıyor.

Bu bana sanki 74 serisi entegrenizin çıkış vermediği yönünde şüphelerimi öne çıkarıyor.

Aşağıdaki ekli resimde kontrol etmeniz gereken hattı çizdim. Bu hatta iletim sorunu varsa hatta kopukluk veya temassızlık varsa bu sorun olacaktır. Entegre soketini de iyice kontrol ediniz. Olmadı elinizdeki eski 74 serisi entegreyi tekrar deneyiniz.

Devreniz şu an ölçüm yapıyor. Her şeyiyle normal çalışıyor. Tek sıkıntı 74 serisi entegre - display - bakır hatlarda sorun var. İlk iki displaylerinizde kısa devre yok ise ( üst ve alttaki 5 li bacakların ortadaki ucu şasedir. Bu uç hemen yanındaki kırmızı ile işaretlediğim uçla arasında kısa devre var ise A segmentinin yanmamasına neden olabilir.

Bu 4 durumu kontrol ediniz.

1- Birinci ve ikinci displaylerin A segmentlerinin yanıp yanmadığını kontrol edin.
2- Her iki displaylerin üst ve alt bağlantı ayaklarının orta uçları ile sağ ve soldaki pinleri ile aralarında kısa devre varmı kontrol edin.
3- 74 serisi entegre ile displayler arasındaki aşağıdaki resimde gördüğünüz kırmızı çizgi ile çizdiğim hattı kontrol ediniz.
4- 74 serisi entegreyi elinizdeki eski entegre ile veya varsa yenisi ile değiştirip deneyin. ( Değiştirmeden önce yukarıdaki tavsiyeleri kontrol etmeden takmayın kısa devre varsa yine aynı sıkıntıyı yaşarsınız )

Kolay gelsin.

vgZbzv.jpg
 
Son düzenleme:
74 serisi entegreyi değiştirmeyi deneyin. lm35 gerilimini düzgün verdikten sonra 74 serisi entegreyi değiştirin. sonra çalışmazsa yazılıma göz atmak gerekir.
 
merhaba serkan hocam ;
şimdi dediğiniz yolları ölçü aleti kontrol ettim hiç bir problem yok ..
eski 74 entegreleri çöpe attım yarın bir tane alıp denemeye çalışırım .
birde benim dediğim iekil yapsak sıkıntı olurmu ? 7805 in 5 volt çıkışından bir tek alıp o yanmayan bacaklara bağlasak nasıl olur sizce o pinleri bana gösterseniz oraya tel bağlasak ?
 
Olmaz dostum.

Oradaki hane sabit yanmayacak. Mesela 1 rakamı yanacağında siz 7 algılayabilirsiniz. 4 rakamını 9 algılayabilirsiniz. O segment sürekli yanıyor olsa idi o zaman olurdu ayrıca bu projede 1. ve 2. haneler paralel tarama yöntemi ile çalıştığı için olmaz.

Siz 74 seri entegreyi değiştirip deneyin bakalım. İlginç bir sorun.
 
hımm haklısınız hocam ben öyle düşünmedim ... :(
en iyisi yarın bir tane 74 entegresi alıp tekrar test etmek peki o zaman da sorun çözülmez se ne yapacaz ? :(
 
O zaman bana gönder bide ben bakayım :( artık aklıma bişey gelmiyor..
 
O zaman bana gönder bide ben bakayım :( artık aklıma bişey gelmiyor..


Allah razı olsun usta sende çok emek verdin yardımcı oldun ..
Valla şevkim kırıldı benim de nede böyle oldu anlamadım ki ? :(
acaba yarın 2 tane de yeni display alayım mı sizce ???
 
Ben olsam displaylerin içindeki ledlerin direncini ölçerim. Her segmenti tek tek dirençle sürer çektiği akımları ölçerim. Bu bilgilerin sonucunda display arızalımı teşhis ederim.

Arızalı ise display alırım.

Değil ise iki durum var.

1. durum 74 serisi entegrede sorun var
2. durum pic e yüklü hex de sorun var.

Bu yolda ilerlerim. Çözülmeyecek bir durum değil.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,616
Mesajlar
919,048
Kullanıcılar
450,618
Son üye
FerasFx

Yeni konular

Geri
Üst