Display arızası

1N4007

Üye
Katılım
18 Ocak 2015
Mesajlar
329
Puanları
1
Yaş
44
displayli bir termometre devresi yaptım PIC12F675entegresiyle devreye enerji verince şöyle görüntü çıkıyor displayede rakamlar kesik kesik çıkıyor ?

pRzELm.jpg

açık şema
9VoGOk.jpg

PCB ŞEMA :
gk8X35.jpg
 
Yayınladığınız resimlere göre ekranda kaç yazıyordu anlayamadım ama 54 ise ilk rakamın a segmenti yanmıyor anladığım kadarıyla. Eksik yanan pinin bacak numarası 7 dir. 7 nolu bacağın bir yere kısa devre yapıp yapmadığını ayrıca o bacağa gelen hatta kopukluk varmı bakmalısınız.

Devre kartını yapıp lehimledikten sonra kartı aseton gibi bir inceltici ile temizlemiş olmalısınız. Kalan lehim artıkları pasta bu tür sorunlara yol açabilir.




220px-7_segment_display_labeled.svg.png
7seg.gif
 
montaj işlemi bittikten sonra selülozik tinerle temizliyorum zaten . Evet 54 Drece gösteriyor ama başka termometreye bakınca oda sıvaklıpı 24 derece yazıyor acaba ısı sensörü mü bozuk ? Birde ortadaki dispslay yanmıyor alttaki 1 K dirence parmağımla dokunun ca yanıyor sanki devre tam şase almıyor parmağımla dojununca yanıyor neden olabilir acaba ??
 
LM35 in çıkış voltajı kaç milivolt ? Ve ekranda gördüğünüz değer kaç derece? Bu ikisi aynı değeri gösteriyor olmalı.

Bir ikinci durum devrenizde soğuk lehim yada temassızlık olduğunu düşünüyorum. Tekrar bir üzerinden geçmelisiniz düşüncesindeyim.
 
lm 35 sensöre tam 5 Volt geliyor displayede görünen voltaj 54 55 volt idi ama rtık oda göstermiyor çünkü ortadaki display hiçbir şey göstermiyor. ancak parmağımla lehim yüzeyine dokunun ca bişeyler çıkıyor neden böyle oldu anlamadım kopukluk soğuk lehim vçs bişey yok devreyi çok özenerek yaptım lehim yüzeyinin resmini ve videosunu paylaşmak isterdim ama 2 gündür internetim kesik o yüzden dışardan yazıyorum ... :( :(
 
LM35 in giriş voltajı değil ,

14v1bmc.jpg


Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere LM35 in 3 ucu var. Bunlardan ikisi besleme bir ucu çıkış ucudur. Bu ucu şase ile ölçerseniz resimde örneklemişler 150 derece için 1500 mV yani 1.5 volt okumalısınız. 55 derece için ise 55 mV okumalısınız. Ora sıcaklığında bu çıkış ucunda örnekliyorum 28 mV okuyor ancak ekranda 55 okuyorsanız sorun göstergeleri süren entegrede. Yok LM35 de bu çıkışı veriyorsa sensörünüz arızalı demektir.

PCB de elle temas ettiğinizde görüntü gelmesi konusundaki yorumum farklı değil. Bir temassızlık olabilir yada beslemenizde parazit olabilir. Devrenizi pil ile besleyip sonucu yazarmısınız?

Ayrıca yukarıda sorduğum ölçümüde yapıp sensörün çıkış ucundaki milivoltu yazarmısınız ?
 
LM 35 in sadece 1 ve 2 nolu bacaklarını ölçünce 5 Volt görüyorum diğer şekilde ölöüm yağınca hiçbir şekilde değer göremedim daha net anlaşılması için şöyle bir video çektim umarım aydınlatıcı olur .. birde pcb şemayı çizen arkadaş şöyle dedi LM35 in 2 ve 3 nolu bacak bağklantısı hatalı bu yüzden 2 ve 3 nolu bacakların yerlerini değiştirip o şekilde bağlıyoruz devreye ..

vgZbzv.jpg


 
Evet şema ile pcb yapımında hata var. Şema doğru. PCB de lm35 in bacakları yanlış.

LM35 inizin 2 ve 3 nolu bacaklarını yer değiştirirseniz ve sensörünüz arızalanmadıysa ölçüm kısmınız normale dönecek. Bir denermisiniz.

LM35_500x500_1_.jpg
 
evet LM35 bağlantısı hatalı 2 ve 3 nolu bacakları deiştirip bağlıyorum ama asıl sorun displayde görüntü tam çıkmıyor eğer videoyu izlerseniz anlarsanız ...
 
Videoyu izledim.

Öncelikle LM35 in 2 ve 3 nolu bacaklarını ters çevirin. Durumu gözleyin bu durumda öncelikle ekranda doğru sıcaklığı görecekmiyiz bunu görelim.

Dokunma temas anında yaşadığınız durum 74 seri cmos entegrenin arızalı olma durumu diye düşünüyorum.

LM35 i ters çevirdiğinizde entegrenin bacaklarına dokunduğunuzda doğru sıcaklığı gösteriyor ise temassızlık yada beslemenizden gelen parazitlerden şüpheleneceğim.

1- LM35 in 2 ve 3 nolu bacaklarını yer değiştirin.
2- Devrenizi batarya ile besleyip durumu gözlemleyin

Düzelme olursa yada olmazsa ona göre hareket edeceğiz.

Düzelme olmazsa 74 serisi entegreyi değiştirin diye önereceğim. Bataryada düzelirse güç kaynağınıza yöneleceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,615
Mesajlar
919,038
Kullanıcılar
450,617
Son üye
Fatih Gültekin

Yeni konular

Geri
Üst