Demirdöküm neva petek sıcaklığı

androkolik

Üye
Merhaba arkadaşlar. Demirdöküm neva kombinin uzun zamandır çözemediğim bir sorunu var. İzine ayrılınca biraz el atayım dedim ama çözemedim yine :)

*Yaz konumunda sıcak su kullanımında bir problem yok
*Kış konumunda petek ısıtmasında problem yok
Sorun : Kış konumunda sıcak su açıldığı zaman petek sıcaklığı da paralel olarak yükseliyor(peteklerin borusuna sıcak su kaçışı yok) Sıcak su 55 dereceye ayarlı mesela. Sıcak suyu kapayıp peteklerin sıcaklığına baktığımda 80 derece oluyor. Haliyle kombi de petekler 80 sandığı için petekler 1 saat çalışmıyor. Bu 80 derece ufak ufak(1 saat sonra) çalışması gereken sıcaklığa düşünce petekler ateşliyor. Yada Manuel olarak petek sıcaklığını 81 yaparsam ateşleme başlıyor ve derece hızla düşüyor.

Benim yaptığım şeylere gelince. 3 yollu tamir takımı kısmını değiştirdim. 3 yollu motorunu harici kontrol ettim sorun yok(zaten normal şartlarda görevini yapıyor) Sıcak su ntc sensörü değiştirdim. Kalorifer ntc yi değiştirdim. Ama çözüm olmadı. Sanıyorum ki sorun kart dan kaynaklı. Kombiden çok anlamam ama mantık olarak kış konumunda iken sıcak su kullanılıp kapatıldığı zaman sıcak su borusundaki suyun 3 yollu vana ile petek tarafına aktarılarak borunun soğuması gerekiyor ve ntc sensör de sıcaklığı ona göre karta bildirmesi gerekiyor. Bende ise 3 yollu vananın üst kısmında ki boru (kalorifer ntc sinin takılı olduğu boru) sıcak su kapatıldıktan sonra ateş gibi sıcak kalıyor. Ntc de kombiye 80 derecesin diyor haliyle. Eğer kalorifer ntc sini borudan ayırırsam yine 80 derece hızla düşmeye başlıyor. Baya uzun oldu sanki :)

Sonuç olarak arıza sizce kesin kart kaynaklı m? Kart kaynaklı ise neresinden olur?

Kombin tek eşanjörlü ise sıcak su kullanımında peteklerin çalışmaması gerekiyor diye biliyorum
Hocam sıcak su çalışırken petek çalışsın istemiyorum zaten. Öyle mi anladınız bilmiyorum ama. Sıcak su kullanımı bittikten sonra petekler devreye girmiyor

Merhabalar.

Bende fikir vermek için yazıyorum.

Bir kombi sıcak su kullanımından sonra radyatör kullanımına geçince 3 yollu pozisyon değiştirmesi ve emin değilim ama sirkülasyon pompasının çalışması lazım.

Pompa çalışmazsa o bölüm sıcak kalacak ve sizdeki gibi geç devreye girme yada sıcak algılayıp çalışmama gibi durumlar meydana geleceğini düşünüyorum.

Pompa , soket , röle gibi kısımlara bakmanızı tavsiye ederim.

Sıcak suyu kapattıktan bir müddet sonra 3 yollu vana motoru çalışıyorsa ana kart sağlam derdim ama çalışmıyorsa ana karta suçu atardım. NTC yi sökünce sıcaklık hızla düştüğüne göre NTC yi de aklardım. Ana kartı ve ntc yi aklarsam bana göre tek suçlu 3 yollu vana gövdesi olurdu.

Merhabalar.

Bende fikir vermek için yazıyorum.

Bir kombi sıcak su kullanımından sonra radyatör kullanımına geçince 3 yollu pozisyon değiştirmesi ve emin değilim ama sirkülasyon pompasının çalışması lazım.

Pompa çalışmazsa o bölüm sıcak kalacak ve sizdeki gibi geç devreye girme yada sıcak algılayıp çalışmama gibi durumlar meydana geleceğini düşünüyorum.

Pompa , soket , röle gibi kısımlara bakmanızı tavsiye ederim.
Aynen 3 yollu vananın üzerindeki boru yani geçmeli kalorifer ntc nin takılı olduğu sıcak kalıyor. El dokunulmuyor. Pompa, soket ve röle dediğiniz kısımlar tam olarak neresi hocam

Bu mevsimde izliyorsanız 80 derece kombinin soğuması zaman alacaktır. Bir de gerçekte petekler 80 derecede mi? Ntc/ptc de sorun olabilir mi?
Petekler 80 derecede değil. Kombi öyle gösteriyor. Çünkü ntc nin takılı olduğu boru sıcak su kullanımından sonra soğumuyor.

Kombinizin içini açmışken soğuk su girişinde basınç düşürücü var sıcak su kısık geliyorsa temizlemeniz veya bozulmuşta olabilir .

ef0c7dea1d856d166433656ca6ea5e85.webp

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri