Darlington

Sekonder akımı, trafo dönüştürme oranı, primer devresinin gücü ve devrenin toplam verimi ile ilgilidir.
Öncelikle primer devrenin toplamda çektiği akım ölçülmelidir.
 
Yanlış anladiniz o çıkış devre ile primer arasındaki akim ayrıca dediğiniz gibi mosfet tetiklemiyosa bunu osiloskop dışında başka ne ile ölçebiliriz

Bide tetiklemeden source ve drain arasında iletim nasıl oluyo linear diyosunuz mesela ben bunu ilk kez duyuyorum hicbir transistör tetiklemeden akim geçirmez bozuk degilse
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yanlış anladiniz o çıkış devre ile primer arasındaki akim ayrıca dediğiniz gibi mosfet tetiklemiyosa bunu osiloskop dışında başka ne ile ölçebiliriz
Mosfetlerin tetiklendiğini bu şekilde osiloskopla dahi ölçemezsiniz.
Osiloskopta sadece bir kare dalga göreceksin. Ama bu dalganın neler yaptığını yine kendin hesaplamalısın.
Mosfetler gate ucuna verilen gerilim dahilinde açılıp kapanan anahtarlardır. Tam kapalı bir mosfetin DS direnci ve kaç voltluk bir gerilimle ne kadar iletime geçtiği, o mosfetin kataloğunda (Data sheet) yazar.
Teorik olarak hesaplarsak...
Primer için AC gerilim değerinin RMS 10V olduğunu varsayalım. Çıkıştan da 20V 5A elde etmek istediğimizi varsayalım.
Primer devresinin kayoplarını yok sayarsak, 10V primer devreden (Ana kaynak) 10A lik bir akım aktma zorunluluğu vardır. Temel güç hesaplarına göre bu da 100W eder.
100W lık gücü önce primerde harcamalısın ki, sekonderden bu güce eşdeğer bir güç elde edebilesin. Sekonderden elde ettiğin gerilim istediğin seviyede olduğuna göre, primer devreden güç harcaması yapamıyorsun demektir.
 
Peki primerde o kadar yükü nasıl harcayabilirim ki 555in verdiği akim o kadar zaten akim çıkışına güç transistörleri ile darlington yapsam bunu sağlamam mümkün mü
 
Bir mosfet transistor gibi surulmez. Gate ucu bosta birakilmaz. Gate ucu bir direncle mutlaka pull up yada pull down direnci ile sase yada arti potansiyele irtibatlandirilmalidir. Gate ucundan bir mosfet surulebilmesi icin belli bir gerilim ve akim ihtiyaci vardir siz bunu saglayamazsaniz mosfet görevini tam dogru yapmaz. Gate ucu bir kapasitor gibi davranir en ufak elektriklenmrden iskillenir.

Lineer bolgede calismak demek uzun uzun yazmak isterdim ama size tavsiyem su yaziyi okuyunuz. Dusuk guclerde mosfet surecekseniz ya l seri mosfet kullanacaksınız yada mosfet surucu entegresi kullanacaksiniz.

Devreniz mantiken dogru gibi olsada eksikleri var. Su an calisiyor gibi gorunsede sorunları halletmeden saglikli çalışmayacak.

Mosferin lineer bolgede kalmasi yada osiloskopla olculmesi konusunu soyle soyleyeyim iki kanal bir osiloskopla birinci kanala mosu sürdüğünüz sinyali gireceksiniz ikinci kanala mos cikis sinyalini. Her mosun on ve of olma sureleri vardir. Siz mosu on yaparken tam dik bir aci ile on olmaz illaki gate sarj olurken egik bir acida t on suresince mos iletime gececektir. Siz mosu on olmadan of yaparsaniz mosfet bir transistor gibi calisip akimi uzerinde harcayacaktır.

Dilim anca Bu kadar dondu. Kolay gelsin.

http://ramazansural.blogspot.com.tr/2009/08/mosfetler.html?m=1
 
Anladım sağolun

Mr_YAMYAM primere verilen akim sekonderden fazladır diyosunuz ama kaynak makinelerinin sekonder primerden fazla değil 250 amper bir kaynak makinesi trafo kaynak makinesinde sekonder akımı primerden yüksek bu da sizin paylaştığınız bilginin yanlış olduğunu gösteriyo
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mr_YAMYAM primere verilen akim sekonderden fazladır diyosunuz ama kaynak makinelerinin sekonder primerden fazla değil 250 amper bir kaynak makinesi trafo kaynak makinesinde sekonder akımı primerden yüksek bu da sizin paylaştığınız bilginin yanlış olduğunu gösteriyo
:confused::rolleyes::p
Kaynak makinalarının girişi 220V ise, çıkışı da olsa olsa 22V tur.
Eğer böyle bir trafonun çıkışından 440V alıyor olsaydık çıkıştan alabileceğimiz akım da yarı yarıya düşecekti.
Dönüştürme oranı hakkında bilgi edinmeniz gereklidir. İster gerilimi dönüştürün isterse akımı dönüştürün fark etmez.
Gerilimi gönüştürürseniz akım da dönüşecektir.
Güç kavramı, verimi ihmal edersek asla değişmez. P=100W ise S=100W olmalıdır.
Primerden 100W güç harcayıp ta sekonderden 200W güç alamazsınız :D
 
Dostum alinma ama bir bilgi verecegim.

Bir transformatorde donusum orani vardir. Bir trafo voltaji yukseltiyorsa giris gucu verimi %100 farzedersek akim düşecektir.

Ayni sekilde voltaji dusuruyorsaniz giris gucu cikis gucune esitse akim yukselecektir.

Bir kaynak makinasi cikis voltaji kac volt bu voltaji akimla carparsaniz gucu bulursunuz. Bu guce gore giris gerilimini ve akimini hesap edebilirsiniz.

Nacizane onerim bu gibi teorik bilgileri ogreniniz ki bir smps dizayn edebilesiniz. Gordugum kadariyla teorik bilginiz bir smps kuracak kadar degil.

Ama sunu yapabilirsiniz calisan bir smps semasini alip kendiniz kurabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst