Darlington

Katılım
21 Şub 2018
Mesajlar
103
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaşlar herkese kolay gelsin.Bir tane yükselteç devresi yaptım aslında invertör prensibiyle çalışan bir devre dc akımı acye çevirip transformatorden çevirmek gibi.Devre çalıştı ama bazı sorunlar var devre çıkışından düşük akim alıyorum 12vdc 8.5 a lik bir smps kullanıyorum ama çıkışta 600 ma alıyorum voltaj olarak herşey normal ama tek sorun akim düşük akımı artırmak için ne yapmalıyım darlington bağlantılı güç transistörü isimi görür mü bide transformatörün primeri 80 spir çıkış 160 yani yükseltme transformatörü iki sargı da da aynı çapta bobin kullandım etkisi olur mu yardımlar için şimdiden teşekkürler.
 
Şema bu
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20180219-012145.png
    Screenshot_20180219-012145.png
    649 KB · Görüntüleme: 34
Teorik olarak Akimi yukseltmek icin trafoyu anahtarlayan mosfet buyumeli primer sargi kesiti ve sekonder kesiti arttirilmali.

Bence bu sema yerine baska sema onerebilirim.

Sg3525 yada tl494 kullanilan voltaj katlayici yükseltici devre kurunuz.

Bu devrenin anahtarlama frekansındaki kaymalar bile cikis voltaji ve akimi değiştirir. Burafa frekansi nasil ayarladiniz?
 
Frekansı potla sağlıyorum

Elimde mikrometre olmadığı için tel çapını bilmiyorum ama 0.60 falan olmalı primer ve sekonder çapları aynı primer çapını kucultsem işe yarar mı bide söylediğiniz elemanların bir şeması var mı paylaşabilir misiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Frekansi potla ayarlamayi kastetmedim.

Yuksek frekanslarda calisan ferit trafolarin anahtarlanacagi frekans araligi bellidir. Bu frekans araligi disinda trafoyu surmek istediğinizde yeterli manyetik aki olusamayacagi icin cikis alamazsiniz.

Calismak istediginiz giris gerilimi ve cikis gerilimi nedir? Ayrica cikistan almak istediginiz guc nedir?
 
555 in beslemesi yanlış. mosfetin gate direnci değiştirilerek frekans ayarlanmaz. 5 voltla irfz44 sürülmez.
 
Yoooo devre gayet iyi çalışıyo 5 voltla tetiklemiyo normalde ama 190 r aradan çıkınca devre 3 voltla da tetikleniyo
 
Siz cikis aliyor olabilirsiniz ama oradaki mosfet kurallarina gore surulmuyor ve buyuk ihtimal lineer bolgede kaliyodur.

Olcumlerinizi osiloskopla mi yapiyorsunuz ? Mosfet oncesi ve sonrasi sinyal sekilleri nedir gozlemlediniz mi?
 
Osiloskop yok ama mosfet tetiklenmese endukleme de olmaz

Ayrıca 5 volttan yüksek enerji de verdim 15 volt falanda verdim primer sargıya giren voltajın 2 katını alıyorum ac olarak dcye çevirip filtreledikten sonra voltaj kondansatörün değerine göre yükseliyor ama benim burdaki sorunum voltaj değil eht ile flyback yapmaya benziyor bu sadece akım yükseltmem lazım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,324
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst