cnc router yapımı sıfırdan

Sakardede makinenin sorununu çözebildin mi peki?
 
sorun tezgahta çöküntü var , 1 kaç milim . 3200 2100 planlamıştım 2800 olarak kullanabiliyorum . li,mit switcleri takamadım , arıza cıksa kimden yardım alabileceğim belli değil . tezgah a çivi ile tutturuyoruz iş parçasını vakum yapmam lazım :=) mach3 ekranında çizim 4 e bölünmüş ekranda sol üst köşede görünüyor ws ws yani süreç devam ediyor .
 
sorun tezgahta çöküntü var , 1 kaç milim . 3200 2100 planlamıştım 2800 olarak kullanabiliyorum . li,mit switcleri takamadım , arıza cıksa kimden yardım alabileceğim belli değil . tezgah a çivi ile tutturuyoruz iş parçasını vakum yapmam lazım :=) mach3 ekranında çizim 4 e bölünmüş ekranda sol üst köşede görünüyor ws ws yani süreç devam ediyor .
Mekanik parçalar esnek malzemeden mi seçildi?Cnc yaparken bence tahta sunta kullanılmaz.Sigma profilde en az çapı 60*60 olmalı.Şunu unutmamak lazım ki cnc paso alırken zorlanır.İnce ve zayıf malzeme yamulur veya ölçüyü tutturamaz.
 
nasreddin hoca eşekten düşmüş :) demişler tabip getirelim yok demiş hocam bana eşekten düşmüş bulun halimden o anlar . şimdik kardeşim ben yaptım ne mühendisim ne mekatronikçi 2800 * 2100 net işleme alanı . malzemelerimi şahin rulmandan aldım cok yardımcı oldular. netice ; makina her türlü çalışıyor ama zeki bir mobilya ustasını memnun edecek işler çıkaramıyor. ya bir taşma var ya titreşim sebebiyle küçücük tırtıklar. carve işlemlerinde mesela v bit uç kullandınız diyelim tezgahtaki en ufak bir dengesizlik iş te desen bozulmalarına sebep oluyor. ws ws ws en kötüsüde hatanın mekaniktenmi , elektroniktenmi yoksa çizimdenmi olduğu konusunda asla emin olamıyorsunuz sürekli bir güvensizlik ortamında çalışıyorsunuz. acizane tavsiyem ali expresten al 1 adet bütçen kadar makina keyfine bak . makinanın tam düzene oturması safhasında cok işler kaçırdım .admızda acemiye çıktı. piyasaya iş yapmayı düşünüyorsanız mutlaka prof 1 makina gerekli. müşteri kitleniz sabit ve garanti ise borçlan al 1 prof makina .Allah cc utandırmasın muvaffakiyetler dilerim
hocam kusura bakma ama söylediklerine katılmıyorum
arkadaşa da o yüzden ilk başta düzgün bir makine yap bir daha maliyet çıkarma kendine diyorum (tabii cnc için çalışma prensibi mekanik bilginiz tam ise)
daha sonra kafasını vurmasın ah şurası şöyle olsaydı.. ah 200 lira verseydim de şaseyi 10mm demirden lazerde kestirseydim...
makinemi kendim yaptım ve o kadar memnunum ki elimdeki ölçebilecek alet 0.01mm hassasiyetinde çizdiğim parça bilgisayarda neyse çıkan parça da aynı şekilde çıkıyor.
üstüne 70 kiloluk insan otursa sallantı yok (direk 70 kg de birini oturttum ciddiyim)
o yüzden cnc biraz araştırılmalı özellikle mekanik kısmı iyi anlaşılmalı daha sonra internet ortamında yapılan tasarımlara bakıp en güzelini ve size uygun olanını çizim programında projelendirerek bu işe başlamalı.
ama dediğim gibi cnc olayını kafanızda canlandırıp ben bu işi yaparım diyebiliyorsanız. daha önceden hiç cnc görmemiş biri için evet tahtadan bile cnc yapmak çok büyük tecrübe
 
100*100mm demir profil ana şasi . dolgular 50 * 100 . üzerinde 18mm mdf bunu tarama yaptım üzerinde de 8 mm mdf var.
 
Birde kızaklar var.Yani makinenin hareket ettiği yataklar düzgün olmazsa işlerken malzemeyi bozuk işler
 
demem oki planlama delikler kaynak işleri daha 1 ton dikkat edilmesi gereken işlemler var . tecrübeli birisi evet her türlü yapar . yeni başlayan bir arkadaş için hatalar kaçınılmaz. elbette başarmanın 1 cazibesi keyfi var müm kün ama cokça zor .
 
100*100mm demir profil ana şasi . dolgular 50 * 100 . üzerinde 18mm mdf bunu tarama yaptım üzerinde de 8 mm mdf var.
makinada çöküntü var diyorsun nasıl çöker.100 mm demir profille yaptım diyorsun acaba kullandığın profiller mi yamuktu veya defoluydu!birde kızaklarını kontrol et komprotörle teraziye al tezgahını!
 
1 defa switch olmadığı için dalgınlıktan z ekseni tezgahı zorladı . 2. de ise x eksenin de 2 motor var 1 i sürücü hata verip durmuş diğeri çalışmış z eksenide yine zorlamış tezgahı . tezgahta imalattan gelen bir hata varsa muhtemelen kaynak esnasında oluşan çekmelerdir diye düşünüyorum . tezgah olayını çözmek aynı zamandada iş parçasını kolay sabitlemek için ya 4 , 5 blok oluşturup arasına t track atmayı düşünüyorum yada tümden sigma profil kaplama . vakum sistemi maliyet i yüksek olması sebebiyle düşünemiyoruz.
 
veyapacak oldugum makineler cnc ve lazer bnları almak cok para ikisi en az 40 bn ve bnm yeni düğün ettiğimden brak parayı borcum var :))
Şimdi ilk nereden başlamalıyım usta tavsiyeleri istiyorm kndm tam başlayacagm pat başka birşey çıkıyor

Cnc bölümünde bir takım insanlar bir takım bir şeyler yazmışlar , okudun mu ?

-------------

... vakum sistemi maliyet i yük...

Ahşap işlerinden anlayanlar için zor değil.
Youtube de bir çok video var.
Forumda da bir şeyler yazıldı çizildi idi diye hatırlıyorum.

Maliyet açısından kişinin duygusallığını ölçmek lazım.
Mesela 1000TL az mıdır çok mudur ?

Diğer şikayetlerin için de mutlaka bir çözümler yazılmıştır bir yerlerde..
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,370
Mesajlar
917,069
Kullanıcılar
450,244
Son üye
halilsezen

Yeni konular

Geri
Üst