CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

tavsiyem, tasarımınızda Z eksenine dikkat edin. en çok esneyen ve rahatsız eden yer orası olacaktır.

Uyarı için teşekkürler.
 
Dün zorda olsa bir karar verip lineer araba ve rayımı aldım. Diğer parçaları döviz fazla artmadan alabilmiştim. İlk düşüncem Çin malı 15 mm idi. Daha sonra kalite şüphesi ve hesap kitap da olmayınca, 20 mm kullanırsam olası kalite sorunlarına da karşı güvenli tarafta kalırım dedim. Ucuz 15 mm Hiwin de aradım bulamadım. Akar Rulman'ın sitesinde indirimli Alman Bosch Rexroth araba ve ray için ilave iyi bir indirim alınca almaya karar verdim. Yaklaşık Hiwin fiyatına geldi. Seri sonu ürünler, hepsini alınca onların elinde de parça kalmamış oldu. Arabalar en küçük tip, yer sıkıntısı için tasarlanmış, ray istesem gerisi yok ve pahalı olur, umarım sorun yaşamam.
R1666-194-20 13 adet araba (oyuncak gibi ama kuvvet değerleri fena değil) ve 1605-104 3 m ray. Gresörlük ve ray tapaları dahil. Arabalar yağlanmış, 3 yıl kadar yağlama gerekmiyor.

R1666-194-20.jpg


Yavaş da olsa CNC de ilerleme var
 
Son düzenleme:
CNC de kullanacağım civatalar için dişsiz kısımda delik çapını nasıl seçmeliyim? Standartlara baktığımda, örneğin M6 için;

Hassas:6.4 Orta:6.6 Kaba:7.0 mm olarak veriliyor.
Eğer kaba seçersem hatalara karşı montaj esnekliği, hassas seçersem ekseninde bağlama kolaylığı elde ederim diye düşünüyorum, doğru mudur? Deneyimi olanların önerisi benim için yeterli.

Dişli kısım için, min. uzunluk konusunda bir formül, standart veya pratik bir değer var mı? Kastım civatanın görevini yapabilmesi için gerekli diş bağlantı mesafesi. Bağlanan parçada diş olmasına rağmen somun kullanmak gerekir mi?

Diğer sorum ne zaman pul ve/veya rondela kullanmalıyız? ne zaman kullanmamalıyız?
 
Son düzenleme:
Rondelayı titreşimin çok olacağı yerlerde kullanabilirsin. Mesela Z ekseninde kullanabilirsin civataların zamanla gevşememesi için
 
Dişli kısım için, min. uzunluk konusunda bir formül, standart veya pratik bir değer var mı? Kastım civatanın görevini yapabilmesi için gerekli diş bağlantı mesafesi
sorumun cevabını aşağıdaki dosyada buldum.

http://img.eba.gov.tr/470/431/a66/4...31a664008194d425cb72b471115f260bf95364002.pdf

BURSA ATATÜRK TEKNİK VE ENDÜSTR ENDÜSTRİ MESLEK L MESLEK LİSESİ
MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI ENDÜSTRİYEL KALIP DALI 11. SINIF TEMEL SAC METAL VE HACİM KALIPLARI İMALATI MESLEK TABLOLARI

Vida_boyu.png


Standart adı (civata kalitesi) tablosu ise dosyada, bir önceki sayfada (14) verilmiş.
 
Son düzenleme:
Diğer sorum ne zaman pul ve/veya rondela kullanmalıyız? ne zaman kullanmamalıyız?

Sanıyorum bildiğimiz (benim bildiğim) rondela, yaylı rondela olarak adlandırılıyor.
----------------------------------
http://ugurbaglanti.com/rondela

Nerede kullanılır?

• Rondelalar: Cıvatalı, cıva-somunlu ve saplamalı bağlantılarda sıkma yüzeyini arttırmak somun yada parça yüzeyinin bozulmasını önlemek için kullanılır.

• Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer. Ayrıca zaman ile deforme olan civataları veya gevşeyen civataları, esneyen özelliği sayesinde sıkıştırarak sallanmasını önlemeye yardımcı olur. Rondelalar vidalar ile beraber her alanda kullanılabilir.

• Somunun oturacağı yüzey cıvata eksenine dikey değil de, herhangi bir açı ile birleşiyorsa veya parçanın yüzeyi fazla pürüzlü ise kullanılır.

• Somunun zorlanmasını geniş bir yüzeye dağıtarak, özellikle yumuşak gereçlerin (yumuşak maden, ağaç, sert kauçuk gibi...) birleştirilmesinde parçaya gelen basıncı azaltır. Böylece parçanın ezilmesi önlenir,

• Bağlanan parçalardan, cıvata geçecek deliklerin çapı normalden büyükse, kullanılır.
----------------------------------

Rondela (Pul) hakkında detaylı bilgi;

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog...ek/moduller/emniyetli_baglama_elemanlari1.pdf
 
Son düzenleme:
Kendin yap metal mengene
 
Yazmayı unutmuşum, aklımdaki mengene CNC tablasına bağlamak içindi. Hassas ve kaliteli de olması gerektiği için sanırım satın almak tek seçenek gibi. Z eksenini de öldürmeyecek yükseklikte olmalı.

Deneyimi, model fiyat tavsiyesi olan varsa o da işe yarar. Bir örnek;

77193_buyuk.jpg


100 mm hareket mesafeli 120 TL, hassasiyet, kullanışlılık? Kaliteliler çok para.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,396
Mesajlar
917,248
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst