CNC Router Maliyet Hesabı

Arkadaslar ikisi de is görür, nitekim bu kaplinlerin tek amaci motorun saft I ile vidali milin merkez eksenleri arasindaki minimal acilari tolere etmektir.
Eger Vidali mil iki ucundan yataklanmissa sabittir. motoru direk takip yalpa yapmasini engellemek icin bu esnek kaplinler kullanilir.
 
Soldaki evet. Ben başta sağdakinden kullanmıştım. 3 tanesi bir hafta içinde kırıldı. Güzel esneklik sağlıyor ama dayanıksız.

Rulman konusuna gelince. Rocco (hep pornocu ünlü Rocco geliyor aklıma) kardeşimin bahsettiği 7200 serisi rulman "angular contact bearing" diye geçer. Bunlar biraz pahalıdır. Eksenel yükle birlikte yüksek hıza dayanıklıdır. Genellikle motor millerinde kullanılır. Sen vidalı milde kullanacaksan ben şahsen önermem. Yani kullanılmaz değil ama parana yazık. Bunun yerine yan yana bilya rulman ve thrust bearing (Türkçe ismini bilmiyorum) kullanabilirsin. Aralarına da bir pul atarsın. Aynı görevi görür. Ben yeni makine yapacak olsam kesinlikle bu yöntemi kullanırım ama tabii bu benim fikrim.

İmaj bir fikir verebilir.
HPAT50005_04.jpg
 
Makinayı iyice küçülttük zaten ya. İlk makinamız A3 olacak böyle giderse. Eve sokmuyorlar:) En uygunu, ama en ideal olanı yapmayı deniyeceğim anlayacağınız.

Bu rulmanı sistemini ise motorun bağlandığı yer için mi? yoksa karşı taraf için mi? yoksa tüm mil için başı ve sonuna birer rulman ve thrust rulman'mı kullan diyorsun.

Benim de bir önceki attığım sayfada adamlar sanki hiç BF,BK ya filan para harcamıyorlar. Direk şasesinde aluminyuma yatak yapıp, basit rulmanı koyup, thrust rulman koyup civata ile sıkıştırıyorlar. Hatta şöyle birşey..


Hatta şu "ben olsam bunu yapardım" dediğin galiba değil mi?

 
Son düzenleme:
Bir de siz SW'de çizerken bu arabalı rayları rulmanları filan yerine nasıl yerleştiriyorsunuz. Sadece bir yüzeyini mi yerleştiriyorsunuz, yoksa hani hareket etsin görelim simulasyonda diye yaptığınız birşey var mıdır? Ben direk tek yüzeyinden yerleştiriyorum sorun olur mu?
 
Yanlış tip !
Onlar sadece elle çevrilen - arasıra dönen .. yerlerde oldumu oldu gibisinden kullanılır.
Amatöriş olsa da cnc eksen gibi yerlerde kullanılmaz !
Videolarda usta imiş gibi havalarda anlatılsa da kullanmayın !
Yakışıklı oyuncaklarda gösterilseler de , kullanmayınnnn.

Çok mu daraldınız bezli / telli ( hidrolik için ) hortum ve kelepçe ( bilezik / yüzük gibi yakışıklı kelepçelerde var ) kullanın çoook daha uzun dayanır.

-----------------

thrust bearing , dip yatağı / sonlandırma yatağı gibi anlamlara gelir , ülkemizde büte / büte rulman olarak tanınır.
Çok ucuz ve sağlamdır.
Radial yükleri ( eksene dik ) çoook az taşıyabilirler bu yüzden varsa öyle bir kuvvet normal eksenel rulmanlarla birlikte kullanılır.
Yoksa doğrudan tek başlarına kullanılabilir.
Ya da her iki kuvveti de alabilen rulmanlar kullanılır , değişik açılarda ve bilye / masura tipinde konik rulmanlar yani , ama bunlar pahalıdır.

-------------

At gözlüğü kullanmamanızı öneririm...
Daha kibar deyişle , hayallerinizin sınırlandırılmasına izin vermeyin.
Bir şeyi çok satan, işi iyi bilen demek değildir !
 
Sorun olur hemde oyle sorun okur ku sorunu bulamazzsin doner doner durursun..Ray arabada hwini baz al.. derim.. step veya iges formatinda ray ve araba modelleri var..onemli olan delik merkezleri ve montajda rayin ve arabanin toplam yukseklikleri.. en ve boyda da araba merkezlerini kullan bu sekilde tam olcu cikar.....unutma koselerden birseyi hizalama orjinden yap hata olmaz olsada cabuk bulursun.. bakimi kolaydir...cok hizli degisiklik yaparsin...
 
Yok cok gittik gorduk biOyle zannediyoruz herkes oldugu kadariyla bisiler yapiyor... benim fark ettigim orda detayli bilgi kolay.. malzeme tedarigi inanilmaz zor...
 
Videodaki benim gibi işi bitmiş biri.
Ne bulduysa önüne ne konmuşsa onu bir şey zan etmiş oyalanıyor.
O sistemin hatalarını bu bölümün çırakları bile tecrübe edip unutalı çoook oldu.
İşte tam olarak söylemek istediğim böyle şeyler.
Kendiniz biraz araştırın biraz düşünün ve kendinize güvenin .

Bir manipülasyon örneği de şöyledir.
Çok mega pikselli aciiip hızlı çok canlı renkleri olan ama ufacık fakat çok uzun süre çalışan bir kamera reklamına bakın.
Kameraya değil onun çektiklerine !
Sizce reklam edenle edilen hangisidir ?
Hani şu tabii natürel doğal doğada harika mükemmel aktiviteli hareketli , jilet gibi delikanlı fıstık gibi çıtırların teknoloji harikaları ile videoları olur ya işte onlar...
 
Aynı eksende, step motorlar kullanılıp, encode kullanılmadığında, bir motor herhangi bir nedenle daha fazla adım döndüğünde, diğer motor daha az adım döndüğünde sonuç ne oluyor. Diğer motor adımını tamamlayıp kendini kilitlediği için bu motor zorlanıp ısınıyor mu?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,360
Mesajlar
925,767
Kullanıcılar
451,848
Son üye
slhtnozkk1

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst