Araba aküsü şarj problemi

fatihz

Üye
Katılım
22 Kas 2016
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
41
birkaç gün önce aracın aküsü beklemekten dolayı tamamen bitmişti, aküyü eve çıkarıp şarj edeyim dedim, akü 12v 60 amper, önce birkaç saat normal olarak 5 amper 14,4 volt ile şarj oluyordu, yavaş yavaş gerilim artıp akım düşüyordu yani, sonra birden gerilim azalıp akım artmaya başladı, saatlerce bekledim gerilim dolu gerilime yani 14,4 volta çıkmadı, 13 volt gibi geziniyordu ama akım 5 ampere çıkmıştı, bir deşarj yapayım dedim akü 2 amperden sonra deşarj oldu, akü tamamen bitik mi acaba?
 
Kapasite kaybı var. İlk başta 12.40 volt altında gerilim ölçülmüşse kurşun plakalarda sülfatlaşma vardır. Redresör/kurtarma şarjı yapılmalı. Çare olmadıysa üst kapağı açıp hücreleri tek tek ölçülebilir. Hücrelerde kısa devre, plakalar birbirine temas ediyor olabilir.
 
akü yaklaşık 4 yıllık, tamemen bitmiş olabilir mi? kurtarma şarjı 16 volt la yapılıyor galiba, direk 16 volt verip ne kadar bekleyeceğim tam bilmiyorum.
 
Desulfator cihazı ile deneme yapılabilir. Bu cihazı temin etmeli veya bu cihazı olan bir oto elektrikçiye Bakım yaptırabilirsiniz. Tabi bunlarda sonuç garanti değil. Geçen yıl benim akude sorun çıkarmıştı. Yenisini aldım.
 
akü yaklaşık 4 yıllık, tamemen bitmiş olabilir mi? kurtarma şarjı 16 volt la yapılıyor galiba, direk 16 volt verip ne kadar bekleyeceğim tam bilmiyorum.
@tknsyn usta tarif etti. Redresör şarjı 16.10 volt ile yapılıyor. Doğrudan 16.10 volt yerine bu iş için yapılan desülfatör özellikli cihazla redresör şarjı yapılmalı. Her ne kadar günümüz aküleri bakımsız diye geçse de üst kapak sökülerek su seviyeleri kontrol edilerek eksikse saf akü suyu ile tamamlanarak redresör şarjı yapılmalı. 10-15 saat şarjda bırakılmalı. Bir elektrikçide bu yöntem denenebilir. Kardeşimin 2001 model renosundaki aküyü 13 sene üzerine o da sorun olmadığı halde eskidi diye değiştirdi. Uygun sürüş ve akü bakımı yapılırsa, sülfatlaşma durumuna düşürülmezse uzun süre kullanmak mümkündür.
 
cevaplar için sağolun, dediklerinizi bir deneyeceğim.
 
Nasıl akü bu? 13 sene....
Ne marka
En iyisi Mutlu diye bilirim. O da 5 sene gider...
Markasını bilmiyorum. Hatta neden gereksiz yere değiştirdin diye kardeşime söylemiştim.
Günümüzde aynı kalitede üretim var mı bilmiyorum. Zaten akü olayında garanti olsa da garanti dışına çıkartmak için üreticiler ve servisleri bin bir bahane uyduruyorlar!
 
Eskiden araca fabrikada takılan aküler uzun ömürlü oluyordu. Akü bakımı yapılırsa 10 seneye kadar kullanmak mümkündü. Şimdi firmaların araca fabrikada taktıkları akülerde uzun ömürlü olmuyor. Örnek 2019-2020 corolla sahipleri mutludan çok dert çektiler. Araca sonradan piyasadan alınıp takılan aküleri 3 bilemedin 4 sene kullanabilirsen iyi.​
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst