Akülü Araba Devresi

motorlarınız kaç volt
Motorların kaç volt olduğunu bilmiyorum belki üzerinde yaşıyordur ama sokersem toplayamayabilirim diye yanaşmadım.
Peg perego tenese modeli bir 92 model arac. Firmadan ulaştığım bilgiye göre akü için 12 volt 8 amper akü dediler .
6 volt enerji vererek denediğimde biraz yavaş dönüyorlardı 12 volt ile beş on saniye kadar denedim ve daha hızlı dönüyor tekerler.
 
Şemanız doğru sigortadan sonra açma kapama anahtarını sonrada gaz butonunu bağlayın sistem çalışır. Yaylı butondan yüksek akımlar geçeceği için uzun ömürlü olmayacaktır. 1.sayfadaki ikinci şemayı değiştirerek uygulayabilirsiniz. İstek olmadığından 2 motorlu tek akülü şemayı yayınlamadım yapamazsanız hazırlayıp yayınlarım. Şemada aküler yerine motorları motor yerine de aküyü koyduğunuzda çalışır hem de iki hızlı olur. Pedal anahtarı yerine yaylı butonu koyarsınız şarjı da akü üzerinden yaparsınız.
 
İki 12 volt motor ve tek 12 volt akülü devre şeması. Umarım yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • akülüaraba.jpg
    akülüaraba.jpg
    49.7 KB · Görüntüleme: 42
Bilgi paylasiminiz için teşekkür ederim sağolun
Ekli dosyayı görüntüle 85011Ekli dosyayı görüntüle 85012Ekli dosyayı görüntüle 85013
Anlattığımız şekilde bağlantılar doğru şekilde yapıldı .fakat gaz kolundaki buton aracın gidonuna takılı iken çalışmıyor fakat gaz kolundaki siyah renkli buton u soktugumde ve disaridan el ile bastığımda çalışıyor ( buton eski olduğu için deliklerine bakır kablo koydum ve multimetrem ile kısa devre konumunda ölçtugumde çalışıyor)
Acaba devre elemanları birbiri ile mi uyumsuz da mı çalışmıyor ?
Buton ve anahtara ait özellikler resimde mevcut.

Ayrıca devre hazır kurulu iken multimetre ile anahtara voltaj geliyor mu diye ölçtugumde geliyor ama buton ölçtugumde bir voltaj gostermiyor. Sanırım buton arızalı mi yoksa gidon a bağlı olunca ya kolundaki yay ve gidonun demirinden dolayı bı yerde birşeyler mi oluyor :)Ekli dosyayı görüntüle 85014
 
Son düzenleme:
Resim görünmüyor. Muhtemelen butonda sorun var.
IMG_20220210_005217.jpg
IMG_20220210_005217.jpg
IMG_20220210_005851.jpg
IMG_20220210_003824.jpg
IMG_20220210_001633.jpg

Sizin dediğiniz gibi mi acaba elemanlar mi uyumsuz ama gerçi soktugumde kol kısmından butona basınca algılıyor teker dönüyor.
Eğer arızalı ise Siyah renkli butonun aynısını bulmalıyım ki oraya oturtabileyim .
 
Butona gelen kabloları kısa devre ettiğinizde çalışıyor ise buton arızalıdır yerine uyan başkası ile değiştirin kırmızı anahtarı kullanmayı düşünüyorsanız kontakları parallelleyin yaylı değil ise kullanım sırasında kazalara neden olabilir.
 
İki 12 volt motor ve tek 12 volt akülü devre şeması. Umarım yardımcı olur.
Öncelikle yardım ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. İmkan olmadığı için ikinci el 2 x 12v motorlu akülü araç almıştı. Alırken deneme fırsatım olmadı. Eve geldiğimde aracın aküsü bitmiş olduğunu gördüm. Akünün bitmiş olabileceğini tahmin ediyordum. Aracın aküsü 2 x 6v (12AH) seri bağlanmıştı. Ben de komşunun çalışan aracından 12V 12AH aküyü söküp taktım. Araç çalıştı ancak çok yavaş. Turbo Hız kısmı hiç işlev görmüyor. Muhtemelen devre kartıyla alakalı bir sorun var. Bulunduğun yerdeki Pilsan servisine verdim. Servisin birşey bildiği yok. Açtı baktı ilk önce 2 tane devre kartı var bunlardan olabilir dedi en son olarak da bu modeller bu şekilde diyip kestirip attı.

Benim de aklıma motorları doğrudan paralel olarak bağlamak gelmişti. Ancak akü ısınabilir, patlayabilir korkusuyla cesaret edemedim. Çocuğun da hevesi kursağında kaldı. Sizin bu devrenizle inşaAllah kendim tamir edebilirim. Sormak istediğim Toggle'lar sadece akımın yönüne göre kısa devre yapıp (anahtar gibi) motorların çalışmasını mı sağlıyor yoksa içinde direnç/amper kontrol gibi bir şey var mı? Bunu şundan ötürü soruyorum. Aracı komple söküp ileri/geri vites kolunu ve Hızlı/Yavaş vites kolunu toggle gibi kullanmayı düşünüyorum. Eğer Toggle'larda direnç/amper kontrol gibi bir işlev varsa o zaman vites kollarıyla yapmak istediğim tehlikeli olabilir. İnternette baktığımda normal Toggle da var 15A Toggle da var. Hangisini seçmeliyim bilemedim.
 
Toggle anahtarlar sadece kontak aç kapa yapar içinde devre yoktur. 15 amper kullanın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,601
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst