amonyaklı sistemlerle ilgili bir soru

ç@yl@k

Üye
Katılım
8 Ağu 2007
Mesajlar
159
Puanları
1
merhaba arkadaşlar benim sorum amonyaklı soğutma sistemlerinin hem daha ucuz hemde daha basit olmasına rağmen neden kullanılıyor olmaması bir kaç arkadaşla bu konuyu daha önce görüştük uygulanan makinelerde gaz şarj olmaması ünite arızalarında müdahele etmenin zor olmasından falan olduğunu söylediler bu konu hakkında bilgililerinizi paylaşırsanız çok sevinirim teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bildiğiniz gibi amonyak zehirli bir gazdır ayrıca atmosferde sera etkiside yaratır bu yüzden artık amonyak soğutma gazı olarak kullanılmamaktadır.

Sera etkisinin ne olduğunu bildiğim kadarı ile izah edersem ;

Sera etkisi yaratan gazlar atmosferin üst tabakasında bir gaz bulutu oluşur bildiğimiz gibi güneş ışınları dünya üzerine düşer ve dünyada kırılarak uzaya doğru gider sera etkisi yaratan gazlar atmosferin üst tabakasına yerleşerek dünyada kırılan ışınların uzaya gitmesini engeller dolayısı ile küresel ısınma meydana gelir işte bugünkü kuraklığın nedenide budur.
 
Amonyağın zehirli olduğu doğrudur .Fakat Hem küresel ısınmaya etkisi (GWP) hem de Ozon tabakasına etkisi (ODP) sıfırdır. Çünkü zaten doğada bulunan bir gazdır. suda çok kolay çözünür . Amonyaklı soğutma sistemleri söylendiği gibi ucuz da değildir. küçük kapasitelerde freon sistemlerine göre daha pahalıya mal olur ancak endüstriel büyük uygulamalarda fiyat avantajı olabilir . Amonyak diğer soğutucu akışkanlar göre çok ucuzdur ve termodinamik açıdan çok verimlidir. Türkiye de bütün büyük soğutma tesislerinde amonyak kullanılmaktadır. yasaklanması azalatılması sözkonusu değildir.
 
Crimson Amonyak konusunda verdiğin bilgiler için teşekkürler. Amonyak konusunda yeni öğrendiğim bir bilgi ;

Ainstein daha buzdolabı diye birşey yokken motorsuz sadece boruları kullanarak amonyak gazı kullanarak bugünkü kullandığımız buzdolabının atasını icat etmiştir.
 
Arkadaşlar ülkemizde amonyaklı sistemler özellikle büyük kapasitelerde oldukça fazla kullanılmaktadır fakat ilk yatırım maliyeti diğer soğutma sistemlerine göre yüksek olduğundan işi bilmeyenler tarafından tercih edilmemektedir.Kısaca işletmeye bir kez yatırım yapıp amonyaklı sistemi kuracaksın ve arkana bakmayacaksın. Bu sistemlerin kompresörlerinde oransal kontrol olduğundan elektrik tasarrufu da sağlamaktadırlar ,diğer gazlı sistemlerde az bir soğutma ihtiyacınız dahi olsa ilave bir kompresör devreye almalısınız yani amonyaklı soğutma hayatımızda bir nimettir tabii ki işi bilene !!!!
 
en kötüsüde işçiligi çok zor pahalıdır. zira bakır kullanılamaz kaynakları çok iyi kaynakçılarca yapılmak zorundadır. ve kompr farklıdır
 
Onur arkadasim dogru soyluyo tÜrkİyede ve dunyada bÜtÜn dondurlmus gida fabrikalari amonyakla sogutma yapiyor.amonyakla sogutma tesİsİ İlk kurulumda tabİkİİ malİyetİ yuksek hele bİrde sİz soĞutmadan anlamiyorsaniz fİrmalar sİze oyle bİr kazik atiyolarkİ elektrİk faturasi bİr yandan İlaveler bİr yandan İnsan bulaniyor pompali sİstemİ butun sogutma fİrmalari Önerİr halbukİ tabİİ akiŞli sistem en karlisidir. ama bunu kabul etmezler ÇÜnkÜ bunu yaparlarsa ekmek teknelerİ elden gİder. bİz kendİmİz pompali sİstemİ İptal ettİk tabİİ akisli sİsteme gectİk bİr tesİs kuracak kadar boruyuda soktuk.yillik olarak 150-200 bİn ytl de elektrİk faturasindan komprasÖr bakim malİyetlerİnden 100 ytl gİbİ bİr kazancimiz oldu.
 
Büyük soğuk oda ve soğuk depolarda proses soğutmalarda amonyak kullanılır.. amonyaklı sistemlerde genelde (kademeli) vidalı kompresörler kullanılır bakımı kolay oldugu için ve çokta sorun çıkarmazlar.Sisteme istediğiniz kadar kompresör ilave edebilirsiniz işletmesi kolaydır.Kahraman 77 arakadşımında belirttiği gibi soğutma firmaları genelde tabi akışlı sistem kurmayı istemez ekmek tekneleri ellerinden gidebilir ayrıca genelde vidalı kompresör yerine pistonlu kompresör satmak isterler malum devamlı Bakım ister :))..Ve türkiyede büyük firmaların çoğu amonyak soğutmalı sistem kullanır örnek verecek olursam Ülker,Banvit,Şenpiliç,Unilever vs...

Sistemi bir kere kurarsınız ve işletmeye başlarsınız amonyak kaçağı olmadıgı sürece sorun çıkarmaz..
 
arkadaşlar ben hem amonyak hem de freonlu sistemler kurmaktayım. Amonyak ile ilgili söylentilerden çoğunluğu amonyaktan anlamayan freoncular tarafından yaratılmaktadır. Doğaya zararı hiç yoktur. Zaten doğada bulunan bir gazdır. Zehirlidir. Suya absorbe olur. Sistem tamamen demirden oluşmak zorundadır. (Bakır ve sarı malzemeleri amonyak eritir.) Sistem genelde merkezi olarak kurulur. verim açısından freon gazlarından daha iyidir. kurulum aşamasında daha pahalıdır fakat freonlu sistemlerden çok daha dayanıklıdır. Sistem kararlı çalışır. kolay kolay arıza vermez. Kapasite kontrolü daha kolaydır. Sadece büyük sistemler için kurulumu uygundur. küçük sistemlerde maliyet açısından uygun olmaz.
 
sistem carnot çevrimi, sadece ısl yükler fazla, sistem celik boru ve ekipmanlardan oluşuyor. eğer -30, -40 gibi sıcaklık ihtiyacı varsa soğutma işlemi 2 kad
emede yapılır. keskin kokusu sebebiyle gaz sızıntısı kolayca bulunur.bu avantaj sayesinde 2 000 000 kcal/h gibi kapesitelere tek merkezden ulaşılabilir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,302
Mesajlar
916,551
Kullanıcılar
450,138
Son üye
omurcan.73

Yeni konular

Geri
Üst