5 eksen makinada kullanılan rulman çeşidi

canerten

Paylaşımcı üye
Katılım
23 Ocak 2016
Mesajlar
1,526
Puanları
106
Aşağıdaki videoda çok sık kullanılan kafa tipinde 5 eksenli bir cnc var. Bu tarz olan bir kafada motorun bağlandığı yerin akrasında nasıl bir rulman kullanıyorlar. Büte vs mi kullanıyorlar.
 
Bildiğim büte sadece eksenel yükleri karşılayabilir. Büyük radyal kuvvetler de oluşacaktır.
 
Yani ?
 
Yani demek istediği (ve benim de demek istediğim);
Aslında ideali yan taraflarda birer büte, ortada 1 veya daha fazla standart rulman kullanılması. Büte ve rulmanlar arasında ince birer pul olur (bütenin rulmanların çalışmasını engellememesi için). Böylece büteler eksenel, rulmanlar da dikey yükü karşılar.

Benim 5 eksen için aklımdan geçen buydu.
 
Veya konik rulman.

Örneğin torna iş miline bakacak olursak, makineleri elden geçirirken standart rulmanları konik rulmanlarla değiştiriyorlar. Konik rulman hem eksenel hem de radyal yükleri karşılayabiliyor. İş miline etki eden büyük orandaki radyal yükleri standart rulmanlar alsa da görece daha az olan eksenel yükleri karşılayan bir şey yok.

-------------------------------
İlk mesajdaki videyodaki sabit köprü, rijitliğin sağlanabilmesi açısından hareketli köprüye göre daha avantajlı olmasına rağmen, 5 eksenli çalışma da göz önününe alınarak çok rijit olacak şekilde yapılmış.

Eğer köprü hareketli ise, tabla sabit ve rijittir. 5. ekseni aşağıdakine benzer (trunnion) yaparak, rijit tablaya bağlamak daha uygun olabilir.

brescia.png

"CNC Router için 4. Eksen" konusundaki 4 eksenli modellerin, yukardakine benzer 5 eksenli yapıya dönüştürülmesi de fazla zor olmasa gerek.
 
Son düzenleme:
Bu sistemlerde kullanılabilecek rulman,çapraz masuralı rulmanlardır.Radyal,eksenel ve moment yükleri her yönden karşılarlar.Küçük yapısıyla dar alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
 
Sonsuz vida başı gibi, BK tipi kafa tutucuların içindeki yapı. Yuvarlak bilyalı olacak, silindirik bilya olmaz. ZZ tipi düz veya WF - ZZ tipi flanşlı. Çift rulman yanyana. Sıkı geçme ve sıkıştırma ile montajlanacak.

Yuvarlak bilya kanalları yukarı aşağı kayma yapmaz, oynamaz. Silindiriklerde kayma toleransı vardır. Çift rulmanda bükülme kuvvetlerini dengeler. İstenilen mukavemete göre çap seçilecek.
 
Yukarıdaki örnek sadece çapraz makaralı rulmanın montaj resmi,döner eksende bir rulman daha gerekmektedir.Burada oluşan kuvvetler redyal,eksenel ve moment yükleridir bunları çok iyi karşılayabilecek rulman çapraz masuralı rulmanlardır.Aşağıdaki resimde döner eksen montaj resmi var.
Sıkı geçme ve sıkıştırma ile montajlanacak.
Montaj şeklini üretici firmanın önerdiği toleranslarda yapmak gerekmektedir.
Kafadaki rulman sisteminin resmi aşağıdadır
15.JPG

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,224
Mesajlar
915,931
Kullanıcılar
450,016
Son üye
ahmedsayin

Yeni konular

Geri
Üst