22 kw motor için kontaktör seçimi

ben meslek hayatımda 30 yıldır 40a motorun 100 a çektiğini hiç görmedim doğrusu merak etmiyor değilim slm
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Asankıron elektrik motorları nın çektiğ akım volt a. ve cosf deerlerine göre değişkendir.
ben motor üzerinde yazılı akım değerine göre kontaktör seçerim
çalışma şartları çok ağırsa ve sık sık devreye girip çıkıyorsa akım değerinin bir üst değeri seçerim.
 
motorlar ilk kalkınma anında 1.73a fazla akım çekerler oda formülün içindedir slm

Lütfen sorulara yanlış bilgi vermeyelim.
Formüldeki 1,73 değeri asenkron motorun demeraj (kalkınma) akım katsayısı kesinlikle değildir. 3 fazlı sistem formüllerinde 1,73'ün (kök 3'ün) neden yazıldığını, doğrusunu araştırın, öğrenin, sonra başkasına öğretin.

Motor kalkınma akımına gelince, bu motorun yüküne, yol alma süresine ve tam devire ulaşma süresine göre değişir, bu 2 ila 5 katı kadar olabilir. Motora ilk enerji verdiğimizde çok düşük iç direncinden dolayı çok yüksek akım çeker, motorun rotoru dönmeye başlayınca oluşan manyetik alandan dolayı zıt EMK (elektro motor kuvvet) doğar, motor devrini aldıkça Zıt EMK artar, sonucunda motor empedansı da (sargıların omik ve indüktif direnci, R-L direnci) artar, motor normal devrine ulaşınca çektiği akım da nominal seviyesine düşer.

Milinde ağır bir yük bağlı olan, volanlı, kayış kasnak düzeneği ile ağır bir şeyi çevirmeye çalışan, normal devrine hemen değilde belli bir süre (5-30 saniye) sonra ulaşan motorlar gerçek devrine ulaşıncaya kadar geçen sürede yüksek akım çekerler. Buna yol alma (demeraj) akımı diyoruz.

Bir de pratik olarak motor güç değerinin 2 katı çektiği akım, güç değerinin yarısı da kablo kesitidir. Pratik olarak dedim, değerler yaklaşıktır. Örn. (4 kutuplu, 1500 d/dak.) 22 kW'lık bir motor 42,5 A. akım çeker, uygun besleme kablo kesiti de (22/2=11) çıkan değer 10 mm2'den büyük olduğu için (yaklaşık bir üst değer olan)16 mm2 seçilmelidir. 30 kW için yaklaşık iki katı akım (58 A.), yarısı da (16 mm2) kablo kesiti gibi... Değerler yaklaşık çıkar.
 
p=u.ı.cosq.1.73 yada p=220+220+220*ı*cosq olur her iki formülde aynı sonucu verir slm
 
Son düzenleme:
sayın diqitalist 1.73 ü formülde neden kullandığımızı yukarıda açıkladım. 1.73 konusunda siz haklıymışsınız yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim. işte burada amaç yanlışları ortadan kaldırıp doğruları bulmaktır. ben hiçbir zaman illaki benim dediklerim doğrudur demem.ama karşıdaki bir kişinin yanlışınıda söylerken kırıcı değil yapıcı olmak gerekir.slm
 
merhaba arkadaşlar..
elimdeki yıldız-üçgen çalışan 22kw pompa için LC1D32 schneider kontaktör kullanabilirmiyim..
Normalde 22kw teorik olarak 42 amper çeker..
arkadaşım merhaba
çok rahat kullanabilirsin fakat bu firmanın raya montajlı termiği olmadığı için termiğini siemens firmasından kullanman gerekir.illakide schneider'den kullanacağım dersen hat kontaktörü olarak LC1-D40 modelini kullanmalısın.
kolaygelsin
 
arkadaşlar öncelikle arkadaşımız mayna vira devresinde kulanacağını belirtiyor,kullanıcılrın ne şekilde vinç kullanacağını az çok tahmin edersiniz.bu çalışma ortamında motor tik tak çalışması nedeniyle pik akımına maruz kalacaktır bu nedenle kontak akımları kuvvetli kontaktör kullanması daha uygun olur.çalıştığım şirkette 7,5kW motoru(röle yolu motoru) daha önceleri 3TF45le kontrolediyorduk motorlar pik akımından dolayı yada 2faza kaldığı için yanıyordu 3TF52 kontakatörle kontrol ederek arızaları düşürük.bu durumuda dikkate almanızı tavsiye ederim iyi çalışmalar.
 
sayın diqitalist 1.73 ü formülde neden kullandığımızı yukarıda açıkladım. 1.73 konusunda siz haklıymışsınız yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim. işte burada amaç yanlışları ortadan kaldırıp doğruları bulmaktır. ben hiçbir zaman illaki benim dediklerim doğrudur demem.ama karşıdaki bir kişinin yanlışınıda söylerken kırıcı değil yapıcı olmak gerekir.slm
Merhabalar kök 3 ifadesi sanırım şuradan geliyor:
3fazlı AC asenkron motorda, indüksiyon motorda, V= KÖK3* Vkablodan gelen akımın etkin değeri(Vrms). Bu formülün böyle olmasının sebebi ise y bağlantı olması. Delta bağlantıda bu formül yoktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,686
Kullanıcılar
449,954
Son üye
yulaf177

Yeni konular

Geri
Üst