İnventer Yapımı

sadece güç harcasa?
şimdi netten bir smps ünite sulsa bu arkadaş. eğer düzgün tasarlanmamışsa harmonikler nedeni ile frekans da etkilenebilir. ki masaüstü puslarının yanmasının, bozulmasının da nedeni şebekedeki ani dalgalaanmalar ve hatta harmonikler nedeni ile frekansın değişmesi. hadi amfi ya da görüntü sistemi olsa uğultuyu duyar hemen müdahale edersin ama pc lerde yanana kadar farketmezsin ki? o yüzden pc sistemlerine temkinli girşmek şar. bilmeyen adam bulaşmasın mümkünse.
Peki herhangi bi koruyucu var mıdır?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Aşağıdaki linkini verdiğim konuda bir kaç inverter devresi şeması paylaşmıştık. Yapılmış olanlar var. 1000 watt civarında bir devre kolaylıkla yapabilirsiniz.

Şemalar bağlantı şekilleri v.s. var. incelemenizi öneririm içerikli bir konudur. Konu içerisinde geçen diger sitede 5000 watt a kadarlık inverter şeması var. 1000 watt için 24 volt uygulama yapılmasını öneririm. 12 voltta akım çok yüksek olduğu için anahtarlama ve kablolama sorun olabilir. 24 volt kullanarak akımı düşürüp kablolama rahatlatılabilir.

Bence bu konuyuda bir okuyunuz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/12v-220v-50hz-inverter-devresi.97390/
 
serkan hocanin verdigi linkteki inverterlere bakmak lazim.
ama bu isler icin standartlara uymak sart.
psu bilirsiniz her turlu dalgalanmadan etkilenir ve sadece kendini degil ne varsa yakiverebilir. bu nedenle cok onemlidir. ilk ayal adam gibi bir psu ki bu her pc de gerekir. everestler gorece iyi ve ucuzlar. thermaltake zalman olabilir. frisby gibi ya da hazir kasalarin yaninda gelen psu lardan bilhassa uzak durun, hem cok ufaktirlar hem duzgun regule degildirler,
dilerseniz iclerini de modifiye edebilir, ac giris ve dc girise filtre kondansatoru ekleyebilirsiniz. anlik gidip gelmenin etkilerini bir nebze engeller.
 
Benim sorum şu: herhangi bir dalgalanmayi engellemek için bir devre kurulabilir mi?
 
sadecebahsettigim gibi filtreleme yapabilirsiniz. ya da diyotlardan sonra dc akima regulator koyabilirsiniz.
dusuk voltaj icin endiselenmeyin turkiyedeki psu lar110-220 arasinda otomatik gecis yapabilir, arasindaki voltajlarda calisabilkir. tabi benimki gibi milattan onceki everestlerden kullanmiyorsaniz:) :)
ama 220 voltta sinirlayip 275 volta kadar dayanacak regulatore paraniz yeter mi:) ayrica dalgalanmalar icin kondansatorlerden yararlanabilirsiniz. toplam bir 100 kagit gider sanirim. ama 500 gb hdd nin yanma riskine deger mi siz dusunun. ozellikle invertter ya da jeneratorle besliyorsaniz bu hususlara dikkat etmekvlazikl
 
Merhaba.2009'da sıfır olarak satın aldığım ups aşırı sıcaktan,biraz aşırı yükten,tam da soğuyamamadan dolayı trafosu bozuldu.Bugün mosfet test devresi başlığında bunu ayrıca yazmıştım,henüz okumadınız herhalde.

Ups'leri çalıştırırken amacı dışında (1 pc içinse 1 pc gibi) çalıştırma (Bu durumda direk garanti kapsamı dışında kalıyor,kitabında yazılanlara göre) durumunda (Buzdolabı,ark yaparak fazla kıvılcımlı çalışan ve güçlü fırçalı üniversal motorlar,mutfak aspiratörlerinin yüksek hızlı en son kademesi,printerler,fotokopiler,vb.) (220 vac çıkış devresine bu cihazlardan yayınlanan parazitik sinyaller yüzünden) hem ansızın stop edip kendini tam korumaya alır,hem de kart devresindeki bazı elemanlar belki bozulabilir.Ups'nin çalışacağı yer de çok tozlu ve havasız,çok dar,sıkışık yerler olmamalıdır,bağlanan yük normal olsa bile kuru akülerinin içindeki elektolitler kurur,değişmek zorunda kalırsınız.

Ups üzerinde açılmış hava delikleri vardır,bunlar tozlu ortamlarda kapanır ve ups tümden havalanmadan,içinde sirküle eden hava olmadan çalışırsa (Kullanma kitabında genellikle bundan bahsedilir) yine kart devresi yanar,aküleri aşırı sıcaktan kavrulup yine kuruyabilir.Vazodaki bir çiçeğe bakar gibi,arabanızın haftalık periyodik bakımını yapar gibi itinalı bakmanız gereklidir.(Keza pc,dvd,uydu alıcısı,vb.diğer pek çok kıymetli elektronik cihazlar için ayni durum söz konusudur.) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Binbaşı ups pamuk yatak ta ister mi?Biz ups aldık atacağız masa altına!Evi süpürken süpürgeyle sağa sola itip altını süpüreceğiz başkada yerinden oynatmayacağız!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst