İlginç Unilever Mülakatı

İşe alınmamak normal bir durum...başkasını almışlardır.
telefonda neden müsait değilim dediniz?belki bu durum antipati yaratmıştır.
ayrıca referans torpil değildir..
 
Yanlış anlamayın ama gayet sıradan bir kurumsal görüşme macerası atlatmışsınız. Şöyle düşünmek lazım...Bizimle eşdeğer tecrübe ve eğitime sahip/bizden daha eğitimli ve tecrübeli bir sürü insan başvuruyor böyle yerlere...Bir şekilde ayırt edilebilmesi lazım bu kadar insanın. Kudreteuzuner'in dediği gibi, görüşmeyi ertelemiş olmanız bile belirleyici faktörlerden biri olmuştur. Siz olsanız benzer niteliklere sahip iki insandan , iki eli kanda olsa bırakıp gelecek kadar işi isteyeni("önem vereni") mi istersiniz, müsait olduğunda geleni mi?
Bir de kabul etmek lazım, İKcıların kafası teknik eleman kafasından bir farklı çalışıyor. Bizim İKcılarımızdan biri, dikkat ettim, görüşme odasından çıkan her kadın adayın ayakkabısına bakıyor mesela!!!

Torpille referans devlet dairesinde veya eski usul çalışan bir yerde aynı olabilir ama ciddi bir firmada referans önemlidir. ..Referans demek benim açıdan mesleki yargılarına, kişiliğine ve hayat tecrübesine güveneceğim birinin onayı demektir.
 
Arkadaşlar yapmayın etmeyin, referans tabikide torpildir. Hiç kimse başkası için onay veremez bunun adı torpildir. En kurumsal gözüken yerlerde de bu geçer. İş görüşmesi konusunda epey tecrübeliyim. Evet insan kaynaklarında çalışan insanlar malesef bazı kalıplara takılmışlar, nasıl giyindiğinizden nasıl el sıkıştığınıza dahi bakarlar. Sanki kurbanlık hayvan seçiyorlar. Onlarında işi bu.
 
Bu referans kelimesine hayranım kesin bunu bir patron bulmuştur.Bildiğin torpile patron referans diyor hadi l...Diğer ilginç kısım ise torpili iyi olan daha mı iyi mühendis oluyor patronun gözünde acaba.
İmza:İyi mühendis tekniği veya teoriği iyi olan mühendis değil torpili müdür olan mühendistir.
Hala sözlerimin arkasındayım referansa torpil demeyenler ya iyi bir torpili olan pardon iyi bir referansı olan koltuğu sağlam kişilerdir mutlak suretle
Not:İyi yerlerde bulunan herkes o konuma torpille gelmiştir demiyorum ama her torpilli elbet yüksek bir konuma gelecek ve diğer tarafada ezdiği hakkını yediği kişilerin ahı ile gidecektir.Gerisi Allahü teâlâ ya kalmıştır
 
Yanlış anlamayın ama gayet sıradan bir kurumsal görüşme macerası atlatmışsınız.

Sözkonusu firmayı kastedmediğimi belirtmek istiyorum öncelikle.....

Gayet sıradan, fakat ben bu cümlenin başına maalesef kelimesinin de konulması taraftarıyım. Çünkü söz konusu bir insan. Bir sosyal varlık.

Bir gün NASA'ya iş başvurusu yaptım. :D. Evet gerçekten yaptım...
Bakalım ne olacak diye. Belki olur da çağırırlar diye düşündüm. Ya da hiç yanıt gelmez diye de düşündüm.

Yaklaşık 10 gün sonra bir mesaj geldi. Otomatik yanıtlanan bir mesaj değil. Bizzat tarafıma yazılmış bir mesaj çünkü benim durumumla ilgili yanıtlar vardı. okuduğum bölümün uygun olmadığını belirttiği gibi Avrupa merkezli bir teknik üniversite ile çalıştıklarını belirterek beni oraya yönlerdirdiler. Daha ne diyeyim. Hani derler ya adamlar bizden ileri. Neden ileri şimdi daha iyi anlıyorum.

Türkiye'deki hangi uluslararası firma olursa olsun; benim için ABD veya Avrupa'daki merkezi için sürgün yeridir. Burada iş bulmuş lake çalışma masası üstünde bir LCD monitör sahibi olan hatta bu PC değil de bir de MAC filansa eyvah eyvah.... lacivert elbise veya kravat takıp kendini fabrikanın sahibi sanan kişi eğer insanca başvuru yapmış birine otomatik de olsa bir yanıt vermiyorsa yazıklar olsun ona....
 
İnsan kaynakları için Pavlov deneyleri önemli, kim dahaçok salya salgılarsa onlar daha başarılı oluyor. Teknik gelişim artık değerini yitiriyor elini sallasan teknik adama çarpar, artık teknik tecrübeden daha değerli olan salya salgılama miktarı, atletik yapılı ve 30 yaş altı teknik elemanlar önplana çıkıyor.
 
-Bir şirketin yönetim kurulundaki bir kişinin bir yakınını hem de konuyla hiç ilgisi olmayan birisini alması,
-Yeni mezun aranan bir pozisyon için şirketteki üst düzey bir yönetici bir yakınını işe alıyorsa.. bu torpildir.,

Bir şirkete autocad, eplan, Scada tecrübesi olan, yüksek gerilim sistemlerinde, koruma röleleri, proje dizayn vs gibi konularda tecrübeli, yabancı dil bilen bir mühendis arandığında aranan eleman çoğu zaman bulunamıyor. 100 kişi müracaat ediyor bunlarda 1-2 tanesi şartları kısmen ya da tamamen sağlıyor. Ancak çoğu zaman ücret konusu sorun oluyor.

Bunun nedeni, büyük firmaların genel olarak bir ücretlendirme politikası vardır. Bu genelde şirketten şirkete büyük farklılıklar göstermez. Örneğin aranan pozisyon için düşünülen ücret net 4000 TL ise ve istenen şartlar aranan elemanın en az 5-6 yıl tecrübeli olması gerektiriyorsa şöyle bir sorun ortaya çıkmakta. Aynı veya benzer konuda çalışan mühendislerde diğer firmalarda bu ortalamada ücret alır. Çalışan kişi işinden memnunsa bu ilana pek başvurmaz. Başvurduğunda da isteyeceği ücret net 7000TL den aşağı olmayacaktır. Çünkü huzurlu çalıştığı bir ortamdan ayrılıp bir bilinmeyene doğru yola çıkacaktır. Yönetici sorunlu ise geldiğine de bin pişman olacaktır. Eleman arayan şirket ise bu ücreti kabul ettiğinde diğer çalışanlar arasında huzursuzluk çıkacak ve bir kişi gelirken diğer çalışan 2 kişi şirketten ayrılacak.

Çözüm olarak ise diğer alternatif, referans yöntemi. Burada müdür çevresine ya da daha çok altında çalışan elemanlara bu konuda bildiğiniz tanıdığınız biri olup olmadığını varsa müracaat etmesini söyler. Benzer konularda çalışanlar yine aynı işte çalışan başka arkadaşları olması doğaldır. Bu durumda yeni aday çoğu zaman uygun bir profildir. İş ortamının ve yöneticinin nasıl olduğuna dair detaylı bilgiyi de arkadaşından alır. Ücret konusunda da bu nedenle eski aldığı yerle fazla bir farklılık olmaz ya da ücret konusunda anlaşma sağlanırsa işe alınacaktır. Ne çalışan kendisi ile beraber çalışacak olan bir elemanın uygun olmayan biri olmasını ister ne de müdür böyle bir elemanla çalışmak ister. Konuyla alakasız bir eleman referans edilmişse zaten daha sonra bu elemana fikir de danışılmaz. Sonuç olarak böyle bir referans torpil değildir.
 
belkı sen mulakattayken bır torpıllı geldı buda bır ıhtımal
 
Bence kendilerine senden daha iisini bulmuşlardır.sizi tenzih ederim ama o tür insanlar bazen hiç ummadık sebeplerle insanları geçiştiriyorlar.saygılar:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,872
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst