Üstad'lara bir soru: lityum iyon şarj

Yok ben soruyu anladım da ona cevap vermeden önce diğerine odaklanmıştım. O yöntemi, akü şarjında da kullananlar var ama bence iyi bir yöntem değil. Hadi unuttunuz veya farketmediniz diyelim. O zaman tehlikeeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Lityum pilleri biraz nazlıdır.

Yoksa kontrollü bir devre ile hızlı şarj yapılabillir o şekilde. Hatta telefonlarda yapılıyor biliyorsunuz.

Ben sağlıklı ve güvenli bir yöntem anlatmaya çalışmıştım.

Unutmadıysam, hep 4.2v a gelince kestiysem senaryosu üzerinden soruyorum. Yani pilin toplam şarj voltajı 4.2v a gelinceye kadar farklı bir voltajla şarj etmek zararlımıdır? Eğer zaralıysa qualcomm'un Quick şarj teknolojisi ile pili belli bir yere kadar (%70 sanırım) sırasıyla 9v,12v ile şarj edip, sonra 4.2v ile devam edip sonlandırıyor, bu durumda o teknoloji biz bilmeden pillerimizi yiyen bir teknoloji midir?
 
Şarj cihazı doğru çalışıyor.
Kendiniz haricen gerilim vererek lityum pil şarjı yapmayın,
CC/CV dediğimiz sistemle şarj edilmesi gerekiyor lityum pillerin:
https://320volt.com/li-ion-li-poly-bataryalarin-hizli-sarj-edilmesi/
lebilir-bataryalar-hizli-sarj-hucre-akimi-kapasite.png


Yukarıdaki grafiklerde de görüldüğü gibi:

-Lityum bataryalar sarz gerilimi 4.2 volta erişinceye kadar kapasitelerinin %65 ine ulaşırlar.
-Bu esnada hücreye sabit akım uygulanır.
-Hücre gerilimi 4.2 volta eriştiğinde artık sabit akım modundan, sabit gerilim moduna geçilir.
– Sarz kaynağından bataryanın çektiği akım belirlenen Imin değerine düşene kadar sabit gerilim uygulanmaya devam edilir.
-Bu esnada tam sarz için geri kalan %35 lik kapasite doldurulmaktadır.
-Sarzın sonlandırılması için birincil kontrol Imin değeridir.
-Sarzın sonlandırılması için ikincil kontrol çevre sıcaklığı ile hücre sıcaklığı arasındaki farktır.
-Lityum pillerde sarz sonlandırması çok önemli bir noktadır

Sebepleri:

1)Öncelikle sarz sonlandırmasında hücre gerilimi 4.2 artı-eksi 50 mV tur.
2)Sarz vaktinde sonlandırılmazsa batarya ömründe ciddi azalmalara veya bataryanın patlamasına sebep olabilir.
3)Sağdaki grafiğe bakıldığında batarya kapasitesi ile son batarya voltajı arasında ilişki görülmektedir

Buradan pilin sarzı 100 mV luk bir farkla sonlandırılırsa kapasitesinin %10 unu kaybedeceğimiz açıkça görülebilir.
 
Üstadım, üstad dedim diye beni ufak tefek görüp karamürsel sepeti muamelesi yapmayın :D

Lityum pilin ne olduğunu, nasıl şarj yapıldığını vs biliyorum. Zaten bundan dolayı şarj aletin çıkışındaki tuhaflığı farkettim ve buraya geldim. Ben lityum piller ve nasıl şarj edildikleri hakkında bilgi aramıyorum.

Soruyu son kez tekrar edeyim: "lityum piller, 4,2v tepe şarj noktasına gelene kadar 4,3v ile şarj edilebilir mi?" (4,2v a geldiğinde elle ile ya da otomatik bir kesici devre ile kesmek şartıyla)

Bu arada ekstra konu sapmasın diye bilgi vereyim: pilin ortalama %65'i dolana kadar sabit akım la şarj oluyor, artan iç direnci ile birlikte gerilim sabitlenerek akım düşerek 4,2v'a sabitlenene kadar şarj ediliyor. Ama ortalama 4,3v gerilim basan şarj cihazı ile..
 
yorduk sizi sağolun

program güzelmiş, 4. hücre sıfır, sanırım genel amaçlı bir program, 4 hücrelilerede geçerli..

orjinal batarya içindeki pilleri değiştirebilmeniz iyi olmuş genelde dahili hafızalarından dolayı pil değişse bile görmüyor kabul etmiyor, sonuçta yenisi alınıyor, siz nasıl yaptınız

Estağfurullah. Aslında bununla ilgili bir konu açmayı düşünüyorum ama birileri zarar görürse diye de çekindim. Bir de hepsini yapsanız da bazen çalışmayabiliyor. Tamamen umut kesilmiş bataryada bunları denemek lazım.

Öncelikle temiz bir şekilde bataryayı açmak lazım. Yoksa sonrasında yerine oturmuyor.

Normalde dediğiniz gibi pilleri batarya kartından sökünce eeprom kilitleniyor ve tekrar çalışmıyor. Burada 2 kilit nokta var. Birincisi karttan enerjiyi kesmeden pilleri değiştirmek için 3 adet seri bağlı 18650 yi karta lehimlemek ve eskileri öyle çıkarmak. İkincisi de aynı şekilde yeni pilleri yerleştirip bağlantıları yapıp, koruma amaçlı pilleri de çıkardıktan sonra kartı tetiklemek.

Normalde sağlam bir laptop bataryasının soketindeki artı ve eksi çıkışları bilgisayara bağlı olmasa bile voltaj verir ama piller ölünce çip bunu engelliyor. Biz de pilleri değiştirdikten sonra tetikleme yaparak buradan voltaj çıkışının tekrar harekete geçmesini sağlıyoruz. Eğer zaten voltaj çıkışı varsa tetiklemeye gerek yok.

Tetikleme ise şu şekilde yapılıyor: Bataryanın soketlerinin olduğu kısımda artı ve eksi uçlarını buluyorsunuz. Genelde en uçtakiler artı ve eksi oluyor. Hatta artı ile eksisi de genelde pillerin yönüne göre oluyor. Bazı kartlarda da yazıyor bunlar.

İşte bataryadaki artı ve eksiye bir yük bağlıyorsunuz (ben 12v 21 w fren lambası kullanıyorum). Motor fan vs de olur. Yük bağlı iken bir parça kablo ile pil grubunun en başındaki pilin artısı ile soketteki artıyı temas ettirip (köprüleyip) birkaç saniye bekliyor ve teması kesiyorsunuz. Kabloyu çektiğiniz halde lamba yanmaya devam ediyorsa işlem tamamdır. Bunu birkaç defa denemek gerekebilir. Bazen pilleri bağlayıp bekleyip 1 gün sonra da tetikleme yapınca işe yarayabiliyor.

Tetikleme olmasa bile bilgisayara bataryayı takıp da denemek mümkün. Bazen öyle de çalışabiliyor.

Pilleri taktıktan sonra yine açarsam diye japonla yapıştırmadım. Bantla küçük parçalar halinde yapıştırdım.


Tetiklemeye örnek video da bu :



Unutmadıysam, hep 4.2v a gelince kestiysem senaryosu üzerinden soruyorum. Yani pilin toplam şarj voltajı 4.2v a gelinceye kadar farklı bir voltajla şarj etmek zararlımıdır? Eğer zaralıysa qualcomm'un Quick şarj teknolojisi ile pili belli bir yere kadar (%70 sanırım) sırasıyla 9v,12v ile şarj edip, sonra 4.2v ile devam edip sonlandırıyor, bu durumda o teknoloji biz bilmeden pillerimizi yiyen bir teknoloji midir?

Onların yaptığı gelişmiş bir sistem tabi ama zararlı diyenler de çok. Gerçi hepimiz kullanıyoruz. Siz devreden az önce bahsettiniz. Eğer bir devre ile kesebiliyorsanız isterseniz 20 volt verin. Tabi ona göre akımı da ayarlamak kaydıyla. Her halükarda akımı kısıtlayınca zaten voltaj da düşüyor. Tabi işin riski kısmı pil dolmaya yaklaştıkça çektiği akım ve dolayısıyla da giriş voltajı artacağından risk oluşturuyor. Siz bunun önüne geçebilecek devre yapıyorsanız olur bence.

Ama elinizde güzel bir cihaz var. Onu değerlendirelim bence. İlk ona yoğunlaşalım derim.
Mesala cihazı ilk açtınız ve stop tuşuna bastınız en geride hangi menüler var lipo ion nicd nimah pb dışında ?
 
Son düzenleme:
Üstadım video çektim birazdan linki gönderiyorum

Tamamdır hocam sizdekinin menüsü farklı. Bendekinde hafıza bölümü var. Video yükleniyor onu ekleyeceğim birazdan. Az kaldı.

Siz pil tipini lion da seçip tek pili şarj etseniz de bu makine 4.25 volta mı çıkarıyor?
 
Tamamdır hocam sizdekinin menüsü farklı. Bendekinde hafıza bölümü var. Video yükleniyor onu ekleyeceğim birazdan. Az kaldı.

Siz pil tipini lion da seçip tek pili şarj etseniz de bu makine 4.25 volta mı çıkarıyo?
Aynen hocam, 4,25 civarı tek pilde de. 3s te 12,7 civarı
 
Tekrar bakar mısınız gizli olmuş değiştirdim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,250
Mesajlar
916,188
Kullanıcılar
450,063
Son üye
denizdeniiiz

Yeni konular

Geri
Üst