Üstad'lara bir soru: lityum iyon şarj

Katılım
30 Haz 2019
Mesajlar
25
Puanları
1
Konum
İstanbul
Merhabalar, forumda yeniyim, bir hatam olursa şimdiden özür

Üstad'lara ve kendini üstad hissedenlere sorum şu olacak;
Ben kendime kampta kullanmak üzere 18650, ortalama kapasiteleri 1600mah olan sıfır pillerden 3s 10p (11.1v nominal, 12.6v full şarj) batarya paketi yaptım. (toplamda yaklaşık 15amper civarında oldu) Batarya üzerine 3s 25a bms kartı monte ettim.

Bu bataryayı şarj etmek için özel bir şarj aleti almadım ancak evde bulunan sabit akım led trafo, notebook adaptörünün çıkışını 12.6v a regüle etme vs gibi bir çok şarj etme girişimim oldu ancak hiç birisinden verim alamadım. Ya da içime sinmedi diyelim. Çünkü biliyorsunuz bu tarz pillerin şarjları çok hassas ve özen istiyor.

Ben de akımı ve voltajı tamamen kontrol altında tutabilmek için imax b6 balans şarj cihazımla şarj etmek istedim. Cihazı 3s lityum pili şarj edecek şekilde ve amperini de ayarlayarak output çıkışından bataryaya bağladım. Şarj esnasında sürekli kontrol ettim. Ancak şunu farkettim ki; cihaz bataryaya 12.7v seviyesinde bir voltaj gönderiyor. Heralde akımı daha seri basabilmek için böyle bir algoritması var diye düşünerek şarjın bitmesini bekledim. Şarj bitip cihaz otomatik şarjı kesince bataryadan söktüm ve batarya çıkışını kontrol ettiğimde bir de ne göreyim ki 12.75v civarı bir voltaj var. Bir süre bekleyip tekrar kontrol ettim aynıydı. Ayrıca bms kartın üzerindeki girişteki rezistörlerin (sanırım r005) aşırı ısındığını gözlemledim. Hemen bataryayı bir miktar deşarj ettim. Rezistörlerin ısısı normale döndü. Bu durum epey canımı sıktı tabi. Ben sonra 18660 tek pil şarjını da denedim. Yine aynı sonucu aldım. Şarj bittiğinde 4.3v civarı yapıyordu full şarjlı pili. Ve pili bu voltajla getirmeden de alet şarjı kesmiyor mübarek. Şarj cihazının kablolarının dirençlerini vs ölçtüm belki onunla ilgilidir diye bir sorun göremedim. Yani kısacası imax (kaliteli klonu diye satılan) cihazımın çıkış voltajı yanlış olduğu ve sorunun bu olduğuna kanaat getirdim.

Sorum şu olacak; bu vaziyette şarj ederken takip ediyorum, şarjın sonuna doğru yani bataryanın 12,6v olduğu anda şarj işlemini elle sonlandırıyorum.yani buraya kadar 12.7v ile dört nala şarj ediyor cihaz. Ancak dediğim gibi 12.6v tan fazla şarj etmesine izin vermiyorum. Bu durumun, yani 12.7v ile batarya 12.6v a gelene kadar şarj etmemin kısa ya da uzun vadede bir zararı var mıdır?

Ya da bunu kalıcı olarak çözmek için bir çözüm öneriniz var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder iyi forumlar dilerim.
 
Öncelikle hos geldiniz.

Epeydir özellikle 18650 lerle haşır neşirim. Ayrıca skyrc imax b6 mini kullanıyorum. Birkac çeşit bms balans vs de kullanarak süpürge matkap bataryasi oluşturdum.

Size daha iyi yardimci olabilmek için bms kartinin ve imax cihazin fotografini ya da linklerini alabilir miyim?

Hatta varsa linkleri daha iyi olur. Belki bir çözüm bulabiliriz.
 
55261


Hocam cihaz bu. Aslında bu cihaz sadece balanslı lipo şarj değil, bir çok farklı tipte batarya ve pil şarjınına imkan veriyor. Lcd ekrandan çeşitli ayarları mevcut.
 
Bendeki de bundan. kalibrasyon sorunu olabilir. Bir de lipo menusunden mi liondan mi sarj ediyorsunuz
 
Lipo menüsünden şarj ediyorum, çünkü piller 3.7v. İginçtir ki lion menüsünde 3.6v gösteriyor. Ayrıca bu cihaz klon olduğu için kalibrasyon menüsü yok. Ya da ben bilmiyorum.
 
Lipo menüsünden şarj ediyorum, çünkü piller 3.7v. İginçtir ki lion menüsünde 3.6v gösteriyor. Ayrıca bu cihaz klon olduğu için kalibrasyon menüsü yok. Ya da ben bilmiyorum.

Klonlarin hangi menuleri eksik bilemiyorum ama demek ki bu cihazın klonlarinin lipo sarj voltajini direkt olarak 4.25 volta ayarlamislar. Ondan sizin piller doldugunda 12.75 volt oluyor. Orijinalleri 12.6 voltta bırakır. Daha üstünü isterseniz siz ayarliyorsunuz.

Siz lionda sarj edeceksiniz. 18650 piller lithium ion olduğundan 4.20 voltta en son sarjin kesilmesi gerekir. Son sinir 4.25 volt olarak gecer. En sagliklisu ise 4.10 volt denir ama ben genelde 4.20 kullanırım.

Size tavsiyem: Eğer sabit program olusturma menusu varsa lion , 3s balans sarj , voltaj ayari yaparak bir hafiza olusturun. Sürekli onu kullanirsiniz. Yok direkt acar kendim ayarlarim derseniz de lion menusunden sarj edin.
Kalibrasyon ise surada anlatılmış
 
Hocam benim piller 3.7v 3s 11.1v
Cihazın menüsünde ise lion 3.6v görünüyor. Lipo ise 3.7v. O yüzden lipo seçiyorum.
Ayırca şimdi baktım User program var ancak oradan üst sınırı değiştiremiyorum. Üst sınır 12.6v default (ama ölçümde 12.7v)
 
Hocam benim piller 3.7v 3s 11.1v
Cihazın menüsünde ise lion 3.6v görünüyor. Lipo ise 3.7v. O yüzden lipo seçiyorum.
Ayırca şimdi baktım User program var ancak oradan üst sınırı değiştiremiyorum. Üst sınır 12.6v default (ama ölçümde 12.7v)

18650 ler lityumdur. Üzerindeki yazıları üreticiler farklı yazabiliyor. 3.6, 3.7 volt yazmasi bir seyi degistirmez.

Program oluşturma menüsünde sarj voltaji bölümünde 4.20 volt ayarlama kismu olmasi lazim. Sarj esnasında sag sol tusuna basinca gorunen degerleri kastetmiyorum.

Cihaz açıldığında sag sol tuslara basınca program menüsünü kastediyorum.
4.25 volt ile sarj etmeye devam ederseniz pillerin ömrü kısalır haberiniz olsun.
 
Hocam 18650 piller lityum iyon piller biliyorum. Voltajı ise 3.7v. Fakat cihaz menüsünde tam tersi yazıyor. Yani lion için 3.6v, lipo için 3.7v yazıyor. O yüzden lipo seçiyorum. Gerçi lityum iyon seçerek de denedim bişey farketmiyor, üst sınırları aynı.

Cihazın menüsünde direk voltaj ayarı yok, pil seçimi ve pillerin voltaj seçimi var. Onlarda standart zaten.(3.6,3.7 gibi, ara voltaj seçtirmiyor) Kaldı ki bana bu değil, üst şarj sınır ayarı ya da kalibrasyon ayarı lazım.

Ya da imax cihazını unutun hocam :) şu soruma odaklanalım; "bataryayı 12.6v seviyesine gelene kadar 12.7v ile şarj etmek kısa ya da uzun vadede bataryaya zarar verir mi?"
 
4.20v aşırı şarj son sınırı değil mi hocam, yani hep kullanıyorum yazmışsınız pil çöp olmasın sonra
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst