Lityum Pil şarj almıyor

Loverms

Üye
Katılım
5 Mar 2021
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
25
Merhaba ! Elimde bir adet şarjlı bir cihaz var. Daha önce eski nokia telefonlardaki bl5c bataryayı sadece + ve - kutpunu bağlayarak kullanıyordum ve cihazın şarj göstergesinde vs. bir problem olmuyordu. Hâlâ da olmuyor.

Şu anda bl5c bataryayı söküp 80-100mAh olduğunu tahmin ettiğim BMS devresi olmayan bir lityum pil taktım. Pil 3.9v seviyesinde olmasına rağmen cihaz bu seviyeyi doğru okumuyor. Sorunun BMS devresinden kaynaklandığını düşünüp bl5c üzerindeki BMS devresini söküp küçük pile taktım ancak hâlâ aynı problemle karşı karşıyayım.

Pil seviyesi doğru okunmadığından dolayı cihaz pili dolu görüp şarjı kesiyor ve pil şarjda dolmuyor. pilde problem olduğunu düşünüp kendinden BMS devreli bir pil ile denedim ve aynı problemi yaşadım. Burada uygulayabileceğim bir çözüm var mı ?


Ayrıca cihaz orjinalinde 3 pinli ,3. pin termistatör olarak görev yapıyor. ama termistatör bağlantılı bir BMS kullandığımda da aynı sorun ortaya çıkıyor.
 
Son düzenleme:
Pil ömrünü doldurmuştur.
 
Pil ömrünü doldurmuştur.
Farklı 2 pil ile denedim aynı problem var. Ama bahsettiğim gibi bl5c batarya mükemmel çalışıyor. Hatta problem tam olarak şarj almaması değil.


Cihaz sadece orijinal ve bl5c batarya ile düzgün çalışıyor. Hatta orijinalinde bile biraz problemli çünkü orijinal bataryasının ömrü bitik. Sorun bu bataryalar haricinde doluluk yüzdesini yanlış okuyor. Batarya dolu göstermesine rağmen boş ,ancak doldurmaya devam ediyor. Bu nedenle ne zaman dolduğunu anlayamıyorum. %50 doluyken şarj az uyarısı veriyor ve ne zaman biteceğini kestiremiyorum.

Yani bl5c nin bmsini bile çıkartıp başka pile taktım ama çok garip şekilde problem çıkartıyor. Acaba li-ion ve li-ion polimer bataryanın farkından dolayı mı düzgün çalışmıyor. Orijinalinde 750mAh li-ion polimer batarya var.
 
Her pilin.kapasitesine uygun doldurma akımı var, fazlasını verirsen veya pil kimyası bozulduysa akımı yediği anda voltaj artar, şarj devresi doldu zanneder.
 
Yüzde okumayı mA üzerinden yapmakta sanırım ve üzerine taktıkları kapasitedeki pile göre. Dolayısıyla daha büyük takarsanız benzer sorun görmeniz kaçınılmaz.
 
Yüzde okumayı mA üzerinden yapmakta sanırım ve üzerine taktıkları kapasitedeki pile göre. Dolayısıyla daha büyük takarsanız benzer sorun görmeniz kaçınılmaz.
Orijinalinde 3.7v 750mAh Li-Polymer bir batarya vardı. Şu anda 1020mAh bir pil takılı ama sorunsuz çalışıyor. Ve az önce fark ettim ki taktığım küçük 100mAh pil fazlasıyla şişmiş. Çıkartıp 1020mAh olanı taktım gayet normal.

mAh üzerinden mi voltaj üzerinden mi ölçtüğünü nasıl anlayabilirim?

ve bu problemin Li-İon/Li-Polymer farkından dolayı olabilir mi ?
Ayrıca küçük pilde hiçbir ibare de bulunmuyor o yüzden polimer mi iyon mu kapasitesini bile bilmiyorum tahmini 100mAh olarak düşündüm.

Ve bir yanlış anlaşılma var sanırım. Amacım kapasiteyi büyütmek değil hafiflik sağlamak. Bu yüzden daha küçük mAh değerli bir pil takmaya çalışıyorum.
Orijinal pil bozuk. Bl5c çok ağır resmen mouse yerinden kalkmıyor , küçük 2 pil de düzgün çalışmıyor.
 
Tam şarjlı Li-ion ve Li-Po pilleri takip yüzde gostergesine bakmanız yeterli. Mouse için Nokia pilii ağır geliyor demenizi garip buldum. Mouse belli ağırlığı olmalı hatta oyuncu mousw larina ekstra ağırlık ile beraber geliyordu kullanıcı istediğinde degistirebiliyordu. Altındaki padler rahat hareket etmesini sağlar bunlar yoksa sürtünme artar zor hareket ettirirsiniz.
 
Lityum piller benim bildigim gerilime gore pil kapasitesini ekranda bilgi olarak gosterir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,936
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst