Örnek Otomatik Kumanda Projeleri

01 proje.jpg
02 pano1.jpg
03 pano kapağı.jpg
04 kumanda1.jpg
05 kumanda2.jpg
Mandalin Portakal gibi meyveleri Karpit gibi bir kimyasal ile sarartıp parafin gibi bir kimyasal ile kaplıyorlar. Sağlık ile ilişkisi başka bir konu ..... Böyle bir tesisin elektrik sitemini dizayn etmiştim. Bu projeyi buldum yayınlıyorum.

Toplam 15 sayfa olacak ilk 5 sayfa hazır diğerlerini yarın bitirip gönderirim Allah'ın izniyle. 15 sene kadar önce malzemeye bu kadar kolay ulaşamıyorduk yada pahallı idi. Hız kontrollerin devir göstergesi olarak Rus Pazarında 2.5 milyona satılan mini analog multimetreleri kullanmıştım.

01 proje.jpg02 pano1.jpg03 pano kapağı.jpg04 kumanda1.jpg05 kumanda2.jpg
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Takoz 1.jpg
Takoz 2.jpg
İtalyan malı takoz kesme makinesinin Omron PLC si arızalandı. Sistemi karara düzen otomatik kumandaya çevirmiştim. Bir süre böyle çalıştı. Kare içinde F yazdıklarım (fotosel diye bahsettiklerim) Cisimden algılamalı Endüktif yaklaşım sensörü

10x10 kalasları veriyorsunuz hareketli bir bıçağı var ayarladığınız noktaya gelince bıçak kesiyor. otomatik hareket ederek tekrar çekip kesiyor ... Daha sonra ayni anda 9-10 parça birden keseni yaptık bu makineye ihtiyaç kalmadı.

Takoz 1.jpg Takoz 2.jpg
 
Son düzenleme:
Damga1.jpg
Damga2.jpg
Damga3.jpg
Damga4.jpg
Yazarak, beğenerek yada pop ile destek olan arkadaşlara ben de teşekkür ederim. Teşvik edici oluyorlar...

Gene geçmiş döneme ait 1 adet damga makinesi projesi buldum. Ahşap paletin yan taraflarına sıcak damga basan bir makine. 6 Adet ısı kontrol, 2 adet piston bir de köşelere pah kırmak için frezeler var. Basit proje arayanlar için güzel örnek.

Bu makinede farklı olan firma 1 grup rezistansı çok yüksek güçlü ısmarlamış. Aşırı hızlı ısındığı için çabuk patlıyorlardı. Ben de bu tipler için seri olarak 30 Amper diyot bağladım. Bu şekilde çalıştılar...



Damga1.jpgDamga2.jpgDamga3.jpgDamga4.jpg
 
Son düzenleme:
5 Daire Pano.jpg
1 Yerleşim.jpg
2 Kolon Şema.jpg
3 Hesaplar.jpg
4 Dağıtım Pano.jpg
5 Daire Pano.jpg
1 Yerleşim.jpg
2 Kolon Şema.jpg
3 Hesaplar.jpg
4 Dağıtım Pano.jpg
Buralarda bir dönem yazlık site furyası vardı. Denize biraz yakın oldumuydu tamam 50 daire 100 daire .... bir site adı yazlık. Neyse bizi ilgilendiren kısmı siteler yapılırken bir trafo konur şantiye diye geçer 3-5 sene bazen 10-15 sene sonra binalar biter daireler şantiyeden ödemeye devam eder. Trafoya tek fatura gelir yönetici bunu bölüp paylaştırır.

Daha sonra bu sitelerin TEDAŞ'a devri söz konusu oldu ( O zaman hala TEDAŞ tı) Böyle bir sitenin yöneticisi arkadaşımdı. Sitenin çok yakınına büyük bir trafo merkezi kurulmuş buradan siteye enerji alınacak eski sayaçlı daire panoları yeni düzene göre uydurulacak ( Ana şalterli ve Baralı). TEDAŞ bunları kontrol edecek uygunsa abone edip mühürleyecek.

Site 7 Blok 84 Daire 227 kW Talep gücü Trofo hemen karşı caddede. Her kafadan bir ses çıkıyor. 1 Mühendis 240 lık NYY kablo ile karşıya geçip dağıtmış. 1 Mühendis Direkler dikerek alüminyum kablo ile eski sistem dağıtmayı öneriyor. En çok buna şaşırdım Lili yada Pansy kabolo ile diğer mühendisin 240 lık bakır kabloya yaptırdığı işi yaptıracak ki bu emekli bir tek müdürü.

Arkadaşın ricası ile bu işe el attık. Önerdiğiniz projeler hemen uygulamaya kondu. Dağıtım panolarını da projelendirdim Daire panolarına ucuz bir çözüm geliştirdim yoksa komple değişeceklerdi. Ana besleme için 2 adet 70 lik kablo yetti. Böyle bir iş için örnek olması amacıyla uygulanan projeleri Yayılıyorum. Toplam 5 Sayfa olarak.

5 Daire Pano.jpg1 Yerleşim.jpg2 Kolon Şema.jpg3 Hesaplar.jpg4 Dağıtım Pano.jpg
 
Son düzenleme:
ziya bey1.jpg
ziya bey 3.jpg
ziya bey 2.jpg
Atık plastikleri ayrıştırıp kırıp yıkadıktan sonra bu makine ile granül yapıp geri kazandırıyorlar. Makine basitçe eritme sıkıştırma ve kesme bölümlerinden oluşuyor. (Mercimek ile bezelye tanesi kadar).

Ziya Bey için elektrik sistemlerini yapmıştım. Önce çok eski bir makineyi tamir ettik. Kendisi iyi bir usta idi 2 adet makine daha yaptı. Mekanik parçaları Aliağa gemi söküm den alıyordu. 1 Tanesini Azerbeycan'a gönderdi ... (Ziya Bey diye isim vermişim hiç bozmuyorum rahmetle anıyorum)

Artık bu tip makineler için PLC kullanılıyor. Eski bir sistem örnek olması bakımından yayınlıyorum. Pano ile makine arasındaki bir çok kablo fişli pano çiziminde detayları var. Hız kontrol cihazları çok pahallı idi 1 tanesine varyatör kullanmışız. Hız kontrollü olanın bu bölümünü ekledim.

ziya bey1.jpgziya bey 2.jpgziya bey 3.jpg
 
Son düzenleme:
ziya bey 4.jpg
ziya bey 5.jpg
ziya bey 6.jpg
Toplam 6 sayfa 4,5,6 sayfalar aşağıdadır.

ziya bey 4.jpgziya bey 5.jpgziya bey 6.jpg
 
Son düzenleme:
VANA KUMANDA.jpg
Büyük su vanası işi yapan bir arkadaşım istemişti. Hidrolik motoru çalışınca vana açılacak sonuna kadar açılınca sviç durduracak. Hidrolik çalışmadan valf ile kapanacak. Tam açık ve tam kapalı için PLC ye sinyal gidecek.

Basit kumanda için iyi bir örnek. Bu panoyu fiili olarak ta yapıp gönderdik. Şu anda Afrika ülkelerinin birinde çalışıyor.

VANA KUMANDA.jpg
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,695
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst