Örnek Otomatik Kumanda Projeleri


Selam edremit hocam merelerdesiniz valla paylasimlarinizin yenilerini bekliyoruz ben fabrikada elektrikciyim ve cok bos zamanim var ariza olmuyo ve bende suan elimde simatic panel var onunla uğraşıyorum sole guzel pratik hemen burda yapabileceğim kisa kumanda veya plc programlarinuz varsa paylasabilirsiniz bende biraz pratik yaparim siz nerde calisiyor ne isler yapiyosunuz belliki meslektasiz ama ben 6senedir yapıyorum normalde cnc elektronikcisiydim is yerimi degistirince mecburen elektriğe döndük çalıştığım yerde 6tane makina var saç bukme kesme

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Jeotermal.jpg
orhan5599 kardeşim ilgin için teşekkürler. Ben de 24 senedir fabrikada elektrikçiyim. Evet Endüstriyel elektronik tüm elektrik ile ilgilenenlerin gözdesi. Çok ta keyifli bir uğraşıdır. Ne yazık ki çok fazla örneğim yok olanları da paylaşmaya çalışacağım.

Ancak bizim dönemimizde bu tip eğitim yoktu. Olsa ne olurdu! işin özü kendinizi yetiştirmektir. Bunun için de çalışma alanı olması gerekiyor. PLC ile çalışan 2 adet işletmemiz vardı 1 tanesi 6 sene önce (İran) diğeri 5 sene önce (Yurt içi) satıldı. Benim de endüstriyel elektronik ile ilgim azaldı.

Kardeşimin elektrikçi dükkanı olduğu için ona gelen işlerde yardımcı olmaya çalışıyorum. Az da olsa konudan uzak kalmama imkanım oluyor. Ben de herkes gibi yeterince uygulama alanı bulamamaktan yakınıyorum. Bulunduğum şehirde sanayi yok denecek kadar az ........ (uzar gider)

Aşağıda projesi olan uygulama endüstriyel elektronik için bir örnek sayılabilir. Yakın bir belde de jeotermal işletmesi var. Son kuyuyu 600 metre kadar uzağa açmışlar. OG trafo koyup 90 kW dalgıç atmışlar. Boruları döşerken elektrk kumandası için 10x1 LYCY ekranlı kablo da döşemişler. Tabi ki 600 metrede parazit oluyor hız kontrol kararsız çalışıyor VS.

Konu bana geldi PID uygulamaları dışında neredeyse her konuda imdadımıza yetişen EMKO 9950 ile işi çözdük. EMKO ya bağladığımız 0-10 volt modül ile merkezden gelen 0-10V sinyali filtre edip Hız kontrole gönderdik tam istediğimiz sonuca ulaştık. Aşağıda start, stop, arıza, reset, ayar, ve geriş dönüş (hız kontrolden) ile devrenin tamamı var.

Benzer İşi Kablosuz RF kumanda ile yapmak için araştırmaya başladım. Bugün http://delcomrf.com isimli bir firma ile irtibata geçtim.

Jeotermal.jpg
 
Son düzenleme:
Mrb kardeş.. Bana bu projenin plc programını gönderebilirmisin... Ben de bir takoz makinesini baştan yenileyeceğim,, şema çok uygun... Siemens plc için program atabalirsen çok sevinirim... Ben plc de yeniyim.. Ilk yapacağım makina olacak..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben zaten PLC den kurtulmak için Yaptım bu devreyi. :)

Makinenin mekanik sistemi lazım eksiksiz şekilde hidrolik mi? pinomatik mi ? nasıl çalışacak? kaç tane, nasıl valf var? Motor güçleri nedir, kaç tane motor var? (eklentin görülmüyor) .... Ciddi bir zaman harcamak gerekiyor. (zaman: bende az olan şey). Yine de iş yetişecek diye bir acelem yok dersen fırsat buldukça senin devre ile ilgilenirim. Benim de PLC bilgim çok yok ama bu basit devrenin içinden çıkarız.

Eminim PLC bilen arkadaşlar yardımcı olacaktır.
 
istif pano.jpg
istif plc.jpg
PLC konusunda talep çok.. 2004-2005 yılında programladığım bir PLC projesi var elimde sizinle paylaşayım. Artık bu sistemin değiştirilmesi gerekiyor belki PLC bölümünde yeni bir konu açıp değişimi de birlikte yaparız.

Daha önce de bahsetmişimdir gerekmedikçe PLC den uzak durmaya çalışıyorum. Bir kaç zaman rolesi, role, sayıcı VS ile yapılabilecek devreler için zoraki PLC kullanmaya karşıyım. Yaptığımız makinenin gittiği yerde PLC bilen teknik eleman zor bulunuyor. Ancak PLC büyük avantaj sağlıyorsa ve ya mutlaka gerekiyorsa mecburen kullanılacak.

10 Sene kadar önce bir arkadaşım palet istifleme makinesi yaptırdı. Mekanik sistemlerini kendileri yaptılar. Elektrik sistemlerini bizim yapmamızı istedi. Zaman sınırı yoktu, malzemeyi istediğimiz gibi seçebilecek tik. Hiç PLC çalışmamız olmamıştı internet ten araştırdım BKS diye bir firma buldum TÜRK malı PLC üretiyorlardı.

TÜRK malı olmasına çok sevinmiştim. Hem öğrenmek hem destek olmak amacı ile 1 adet Test kutusu, (giriş - çıkışların, buton - lamba olduğu bir kutu) 2 Adet CG90 model panel PLC (Panel ve PLC ayni kutu içinde 16 dijital giriş - 16 dijital Çıkış, 2 Satır ekran ) 1 Adet genişleme modülü (8 giriş 8 Çıkıştı galiba) aldık. Malzemeler gelince hemen işe başladık. PLC yi test kutusuna takıp Laptoptan RS 232 bağlantısı ile .... İlk hayal kırıklığı test kutusunda RS232 hatalı bağlıymış laptopun COM Portu yandı ... Genişleme modülü arızalıydı geri gönderdik gelmedi ... Hiç bir teknik destek yok ... Sanırım artık Firma da yok ...

PLC komutlarını dahi deneme yanılma yaparak öğrenip işi bitirdik 2005 yılında son 1-2 ilave ile makine tam istediğimiz gibi oldu. 6 ay uğraştık diyebilirim. Bir kaç sene sonra paneldeki tuşlar basmamaya başladı. 2 Paneli taktık şimdilerde 2 panelin de tuşları basmamaya başlamış. Bu sistemi başka bir marka ile değiştirmeye karar verdim.

Sistemin tüm çalışmalarını burada yayınlamaya çalışacağım. 100 satırlık bir yazılım yapmıştım. (Son halinde) Yazılımı resim dosyası haline getirmek zor olacak ama lader diyagramı için örnek olabilir. ...

istif pano.jpgistif plc.jpg
 
Son düzenleme:
istif girişler.jpg
istif ventil.jpg
istif kumanda.jpg
istif teknik bilgi.jpg
Pano detayları için yaptığım diğer çizimler aşağıdadır.

Lader diyagram için uğraşıyorum. Bitince yayınlamaya çalışacağım.

Sistemden bahsedersek bir palet istifleme makinesi. Çakım hattından gelen paleti çevirip köşelerinde pah kırıyor. Eğer isteniyorsa iç içe geçirerek istenilen adette üst üste dizip çıkarıyor. İç içe geçmesi için paleti döndürmesi gerekiyor (Takla attırma).

Çevirme, köşe kesme, takla attırma, iç içe dizme, üst üste sıralama (biri birine geçirmeden) gibi tüm özellikler kullanıcı tarafından seçilebiliyor. En çok 30 adet palet istifleniyor. Ben adet sayıp sayılan adeti eşitleme yaparak (sayıya ulaşınca) istifin çıkması için program yapmışım.

istif girişler.jpgistif ventil.jpgistif kumanda.jpgistif teknik bilgi.jpg
 
Son düzenleme:
Lader5.jpg
Lader1.jpg
Lader2.jpg
Lader3.jpg
Lader4.jpg
Yaptığım program aşağıdadır. Senelerdir bu şekilde çalışıyor. Artık Panel PLC (C90) tuşlarına basmak çok zor oluyormuş.

Yeni bir PLC ve ekran kullanıp makinenin durmadan önce tekrar modifiye edilmesi gerekiyor. Ben de bu sayede biraz daha PLC öğrenmiş olacağım. Siemens, Rockwell, Delta, Fatek, LG, .... Marka çok. Fiyat, dökümantasyon, program, teknik yardım, yaygınlık gibi kriterler seçimde karar vermeme yardımcı olacak.

Lader5.jpgLader1.jpgLader2.jpgLader3.jpgLader4.jpg
 
Son düzenleme:
01 YERLEŞİM.jpg
Bir proje daha buldum. Kapanan bir fabrikamızdan taşıdığımız tutkal üretim tesisi. Tesis yeniden dizayn edildi. Panolar komple yeniden yapıldı.

Bu gibi işler için önce yerleşim planı çizmek gerekiyor. Ne yapacağınızı toplu olarak bir arada görmek hatasız çözümler üretmek için şarttır.

Kolan şeması ve yerleşim planını bir arada çizmişim. Pano detaylarını da resim dosyası yapıp onları da yayınlayacağım.

01 YERLEŞİM.jpg
 
Son düzenleme:
03 T4 KAZAN.jpg
02 T2 KARIŞTIRICI.jpg
03 T3 POMPALAR.jpg
T1 dağıtım panosu sadece Şalterler olduğu için onu çizmemişim (bulamadım). Diğer 3 Adet Otomatik kumanda panosu çizimi aşağıdadır.

03 T4 KAZAN.jpg02 T2 KARIŞTIRICI.jpg03 T3 POMPALAR.jpg
 
Son düzenleme:
Amerikan Kırıcı.jpg
Amerikan Malı Yıldız 400 Volt 18.5 kW 2 Adet motor ile kırıcı yapmıştık. Motorları direk yıldız bağlamıştım. Tesisat uygunsa direk yıldızda gayet rahat çalışıyor.

Ayni anda 2 motor da devreye girmesin diye küçük bir zaman farlı koymuştum. Form da bir soru vardı bu proje faydalı olur umarım.


Amerikan Kırıcı.jpg
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst