5. Cofaso Proje Yarışması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir

Cofaso programını ve eğitim videolarını linklerden indirebilirsiniz. Özellikle eğitim videolarında programın Türkçe kullanımı bulunduğu için bu videoları mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz


Cofaso 6.1 Setup (İndirmek için tıklayınız)

Cofaso Eğitim Videoları

Ayrıca programla ilgili farklı sorularınızı buraya tıklayarak yazabilirsiniz...

Yarışmaya katılma şartları ;

- Yarışma süresi 15 gündür. Projelerinizi 16 Haziran 2010 Saat 00.00'a kadar konuya ekleyebilirsiniz.

- Yarışmaya Mayıs 2010 dan önce foruma üye olanlar ve mesaj sayısı 10'un üzerinde olanlar katılabilir.

- Tüm üyelerin gönderdikleri projeler değerlendirildikten sonra en yüksek puanı alan üye ödülükazanacaktır.
En yüksek puanı alan birden fazla üye olması durumunda yapılacak çekiliş ile kazananlar belirlenecektir.

- Birbirinin aynısı veya birbirinden esinlenerek çizim hazırlanmaması ve kopya çekmenin önünü almak için, hazırladığınız her cevabı bu konuya eklemeden önce (eklenti ekleme özelliği yarışma sonuna kadar tekrar aktiftir), mutlaka winrar ile rar dosyası halinde şifreleyerek konuya, şifreyi ise kimseyle paylaşmadan kullanıcı adını ve üyelik tarihini belirterek [email protected] adresine gönderiniz. (Mail adresine sadece dosya şifreleri gönderilecektir, projeler gönderilmeyecektir. Lütfen bu konuda dikkatli olalım)

- Göndereceğiniz çizimleri sonradan değiştirme gibi bir şansınız olmayacaktır, bunun için konuya eklemeden önce son kontrollerinizi dikkatlice yapınız.

- Yarışma soruları Cofaso programı ile çizilecek olup diğer programlarda düzenlenip, herhangi bir şekilde Cofaso programına aktarılan cevaplar kabul edilmeyecektir.

- Yarışma sorusunun cevabı 17 Haziran 00.00'da konuya eklenecek, ödülü kazanan ise 01 Temmuz 2010 tarihinde açıklanacak ve çekiliş yapılması durumunda çekiliş sırasındaki ekran görüntüleri kaydedilip yarışma sayfasında yayınlanacaktır.

- Yarışmaya Mert Bilgi İşlem çalışanları ve KontrolKalemi.Com Otomasyon Forumu Yöneticileri Katılamazlar.


Yarışma Ödülü 1 Adet LG X130 N270 1.6GHZ 1GB 160GB 10" Netbook


Soru:

Yarışmada bir beton karma tesisinin ön yükleme bölümünün elektromekanik otomasyonu istenmektedir. Tesisin 1 transfer bandı, 4 gözlü bir bunkeri mevcuttur. Bu 4 gözün tam ortasında ve üst konumunda bir döner oluk mevcuttur. Çözüm için malzeme listesinin tümü verilmiştir.

1.Projede 15 kW, 1,1 kW ve 0,37kW güçlerinde 3 motor mevcuttur.
2.Tesis çalıştırıldığında izole trafodan sonra kumandanın sigorta ile koruması olacaktır.
3.Tesis gerilim altında iken sarı lamba ile gösterilecektir.
4.Termik arıza kırmızı lamba ile gösterilecektir.
5.Tesisin çalışmaya hazır olduğu sarı lamba ile gösterilecektir.
6.Her göz için 1 konum sivici ile konum algılanıp yeşil lambalar ile gösterilecektir.
7.Transfer bandı, vibratör ve döner oluk motoru senkronize çalışacak şekilde tasarım yapılacaktır.
8.Konum seçim komütatörünün 1inci "Konumu bunker 1" için, 2nci "Konumu bunker 2" için, ... olarak tasarlanacaktır.
9.Döner oluk devereye girdiğinde, oluk konum şalteri ile ayarlı konuma getirilecektir.
10.Ardından besleme bandı ve vibratör çalıştırılacak ve ön yükleme yapılacaktır.

Bu otomasyon projesi elbette çok farklı şekillerde çözülebilir bir projedir. Fakat bu yarışmada istenen, ekte verilen malzemeler ile bu projenin en iyi çözümle tasarlanmasıdır. İsteyen yarışmacı malzeme tasarrufu yapabilir, fakat ek bir malzeme projeye dahil edilemez.

Bu proje 1 ana dağıtım ve 2 kumanda sayfasından ibarettir. Ekte verilen malzemeler, bu proje gerçekleştirilmiş olduğundan ve yarışmacının teknik özelliklere bakabilmesi açısından markaları ile birlikte verilmiştir. İsteyen, bu malzemelere benzer başka markalar kullanabilirler. Fakat esas gösterge malzemelerin cinsidir, markası değildir! Kullanılan ekipman ekteki listeye ve gereksinimlere uygun olma zorundadır. Projede fiyat kriteri yoktur! Yani en ucuz değil, en iyi çözüm istenmektedir. Projenin verilen malzemeler ile çözümü tercih edilecektir.

Projede kullanılan klemensler ekli listede gösterilmemiştir. Fakat pano dışında olan malzemeler doğru gösterilmek zorundadır.

Kontaktörler ve röleler K, şalterler Q, trafo T, siviçler S, sinyal lambaları H, sigortalar F ve emniyet şalteri B ile başlayan numaralar alacaktır.

Normalde senaryo verilmemiş dahi olsa, resimlerden ve malzeme listesinden bu projeyi çözmek mümkündür.

Ekte verilen malzeme listesi küçük değişiklikler ile cofaso'ya otomatik okunabilecektir. Listenin açıklama kısmında verilen metinler oluşturulacak malzeme listesinde otomatik olarak gözükeceklerdir.

Tasarımı en kısa sürede veren değil, en yüksek puanı alan, yarışmayı kazanacaktır!



Yarışma Yaşanan Aksaklıktan Dolayı 02 Haziran 2010 tarihinde başlamıştır. Aksaklıktan dolayı tüm üyelerimizden özür dileriz.
 

Ekli dosyalar

  • yarisma.zip
    1 MB · Görüntüleme: 349
Döner oluk devereye girdiğinde, oluk konum şalteri ile ayarlı konuma getirilecektir
ne demek istenmiş.
 
36. malzeme de yazım hatası yapılmıştır ve Telemecanique XB5-BG21 kodlu malzemesi yürün yelpazesinde bulunmamaktadır bu yerine XB4-BG21 kodlu kilitli buton mevcutdur.gerekli düzeltmelerin yapılması gereklidir.
 
Sayın volkanpinar,

XB4 ve XB5 ürünleri temelde aynı, sadece kaplamaları farklıdır. Herikiside mevcuttur. XB4 metaldir, XB5 ise plastikdir. Problemin çözülmesinde bir engel teşkil etmez, herikiside kullanılabilir.

Kolay gelsin.
 
Siziz basit olarak gördüğünüz bu problem aslında çok önemli sorunlardan biridir.Proje malzeme seçimi ve proje bittikden sonra oluşturulacak sipariş formu çok önemli.Yanlış referans kodunu girerek yanlış sipariş ne gibi maddi sorunlar çıkarırır biliyor olmanız lazım.Cofaso programı sipariş formunu otomatik çıkarıyor mu çıkarıyor ozaman ben malzeme siparişini programıma güvenerek vermeliyim.neden böyle bir özelliği göz ardı edeyim ki.Eklemek istediklerim Finder marka rölenin 40-32 üretimde yokdur bunun yerine en uygun finder marka röle 4 0 . 5 2 . 8 . 2 3 0 dır.Projede Weidmüller marka sigortalı klemens kullanılmış Bunun Başlangıç numarası X mi olacak F mi bence sizin dediğiniz gibi değil X olması gerek. Pako şalter olarak kullanılan KG32 kodu yokdur.36. kalem malzeme yanlış yazılmış düzeltme yapılması gerekiyor.Projede kullanılan kilitli buton XB5-BG21 XB5-AG21 olarak düzeltilmelidir.Herkes proje çizebilir, fakat herkes doğru proje çizemez.Proje çizim adabı vardır.Final Projesi Çıktığında Sipariş dahil klemens planları kablolalar hepsi oluşturulmalıdır.
Şimdi yorum hakkı sizin haklı mıyız, yoksa boşver ya ikiside aynı işi görür diyenler mi haklı malzeme seçimi çok çok çok önemlidir.
 
Sayın volkanpinar,

yapıcı yaklaşımınız için teşekkür ederim. Yarışma şartları herkes için aynıdır.

36. kalem yanlış yazılmamıştır, lütfen açıklamaların tümünü okuyun ve o na göre projenizi yapın. Görüş sizin, çözümünüde siz üretin. Şayet verilen şartlarda her söylediğinizin sebebinide projeyi teslim ederseniz, bunlar dikkate alınacaktır. Siz problemi en iyi şekilde çözerseniz sizin için daha iyi olacaktır.

Lütfen, şayet size göre herhangi birşey hatalı ise, bunu bize "Lütfen şu noktaları kontrol ediniz, yanlış olabilirler." diye yazın, direkt olarak "... düzeltilmelidir" olarak değil!

Sizler neleri bildiğinizi bilebilirsiniz, fakat başkaları sizlerin neleri bilmediğinizi biliyor olabilirler!

Bizler herhangi birşeyi boşvermiyoruz. Soru çok açık, verilen liste ile en iyi çözümü üretmek. Bu listede mevcut malzemelerden daha az malzeme ile bu proje çözülebilir. Fakat burdaki görev bu liste ile çözüme gitmek. Tasarruf edebilirsiniz, fakat malzeme eklenmemelidir.

Kolay gelsin.
 
Uslup tarzım için öncelikle özür dilerim.36. kalem malzeme tipi motor koruma şalteri yardımcı kontağıdır.Siz tanım olarak kontaktör demişsiniz lütfen tekrar kontrol eder misiniz.
 
bı kolay ekleme özelligı yapılsa guzel olur herhangı bı yerde goremıyorum eklentı ozellıgı
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst