Yıldız-üçgende problemi

yıldız üçgen zaman rolesi diğer zaman rollerine göre daha mı özelleikli , tercih nedeniniz ne olabilir ? aynı işi görmüyormu ??
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
zaman rölesinin zamanı ac yıldız da iken tam hızını alsın panoda sallanma var mı varsa oda yapıyor benim başım
da gelmişti
 
arkadaşlar yıldız üçgen röle kullanırken yıldızdan üçgene geçerken ayarlayacağınız zamanı mümkün olduğunca küçük tutun yoksa devre sürekli sigorta atar çözmek için baya uğraştırır
 
Bunun nedeni kesinlikle Yıldız kontaktörü bırakmadan, Üçgen kontaktörünün çekiyor olmasıdır. Bunu teyid etmek için; akkor flamanlı bir lambaya yıldız ve üçgen kontaktörünün açık kontaklarını birbirine seri bağlayıp faz-nötr uygularsan;kontaktörlerin çekip bırakması sırasında lambanın çok kısa bir süre parıldadığını göreceksin. işte bu sırada yıldız kontakları üzerinde kısa devre oluyor. bu durum özellikle Yıldız-Üçgen röle kullanıldığında sözkonusu. bu rölede yıldızdan üçgene geçiş çok ani olduğu için kısa devreye neden oluyor. Bunu gidermenin en basit yönü elektriksel kilitleme yapmaktır.
 
Evet, Y-Ü röle bu iş için özel üretilmiş bir elemandır. Şöyle ki motor yıldızda hızlanıp üçgene geçerken tam bu sırada normal ZR lerin gecikmeyle açılan kapalı kontağının (Yıldız kont.bobinine seri bağlı olan) açılıp, üçgen kont bobininin enerjilenmesine sebep olan ZR gecikmeyle kapanan açık kontağı kapanıncaya kadar kısa bir süre motor enerjisiz kalıyor. Sonra ZRGK açık kontağı kapanıp Üçgen kont.ü enerjilenince vuruntulara sebep oluyor.Motor sanki doğrudan üçgen olarak çalışmaya başlamış gibi aşırı akım çekiyor. Bu durum Y-Ü yol vermenin temel felsefesine ters olduğu için Y/Ü ZR geliştirilmiştir. Burada Y kontağının açılıp Ü kontağının kapanması aynı anda oluyor. Kullanılan Y ve Ü kontaktörlerinin çekme ve bırakma zamanları eşit değilse, kısa devrelere neden olur. Kısa devreyi gidermenin bir yolu da Y ve Ü kontaktörlerinin aynı marka ve model olmasıdır.
 
bobinlerden birinin giriş çıkışı aynı faza denk geliyordur...
 
yıldız üçgen devresinde zaman rölesi kullanmadan plc.den yapılabilirmi?
 
Zaman rolesini değiştir bence Yıldız kontaktörü devreden çıkmadan üçgen kontaktörü devreye giriyor ve kısadevre yapıyor sigortanın atma sebebi kısadevreden ve kısadevrenin sebebide fazların çakışmasından kaynaklanıyor...Elektriksel kilitlemeni de yapmışsın ancak sorun kumanda da değil yıldız kontaktörünün geç bırakmasında..kolaylıklar dilerim :)
 
üç fazlı bir motoru nasıl tek fazlı olarak çalıştırabilirim bana yardım edermisiniz şema ile olursa sevinirim şimdiden teşekürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst