Yıldız üçgen ani yön değiştirme

croniker

Üye
Katılım
13 Kas 2006
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar

15 Kw'lık bir fanımız var. Bu fan öğleden sonra saat 2 , 3 ,4 , 5 de 10'ar dakika çalışacak. Fakat şöyle bir durum var. Bu fan aynı zamanda ani durumlarda basınçlandırma fanı olarakda çalışıyor. tabi 2 çalışma şeklinin yönü ayrı ayrı çalışmakta.

Sorum otomatik olarak öğleden sonra çalıştığında ani bir tetik ile ters yöne dönmeye çalışması için önce frenlemek mi lazım yada araya bir zaman rölesi ile bir gecikme koysak yeniden ters yöne yıldız üçgenle döndürsek problem olurmu ? motorun ani durumda problemsiz çalışması açısından hangisi doğru olur ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
motoru durdurup çalıştırırsanız problem olmaz.slm
 
Merhaba,
Ani durum derken ne kadar bir zaman aralığından bahsettiğinizi anlayamadım. Motor enerjisi kesildikten sonra, saniyeler içinde tekrar ters yöne dönmesi gerekiyorsa frenleme yapmanız gerekir. Ancak enerji kesildikten sonra motorun kendi kendine durmasını bekleyecek kadar bir zaman varsa, daha az masraflı olması açısından, sadece zaman rölesi kullanmanız uygun olur.
Saygılar.
 
Ani durum derken anlık olarak yani motor saga donerken birden sola donecek arada olusacak tek zaman kontaktorlerin cekme bırakma zamanı olacak
 
Söz konusu fan motorunun normal çalışırken enerjisi kesildikten ne kadar süre sonunda (kendi ataleti ile döndükten sonra) duruyor..? Eğer bu süre çok uzunsa örn. 5-10 sn. ve üstü ise kanat ağırlıklarından dolayı volan yapıyordur. Volanlı motorların (durmadan) ani devir yönü değişiklikleri şebekede aşırı akım çekimine, motorda, bilhassa milinde zıt mekaniksel zorlamalardan dolayı problem yaratır. Eğer illa ki motorun çok kısa sürede ters döndürülmesi isteniyorsa önce motorun enerjisi kesildikten sonra bir şekilde frenlenmeli, sıfır devire gelindiğinde ters yönde çevrilmelidir.

Otomobilden örnek alacak olursak, 1'inci, 2'inci... 4'üncü vites... her hangi bir hızla düz giderken vitesi geri takıp, aracı geri götürebiliyor muyuz..? Çok zor, ve araçta sorun çıkarabilir. Araç durmadan geri gidemiyoruz. :)
 
Son düzenleme:
O zaman 10 sn gecikme koymak en mantıklısı çünkü frenleme yapmak hem daha maliyetli hemde zor olacak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,885
Kullanıcılar
450,000
Son üye
ozproje46

Yeni konular

Geri
Üst