Dinamik Firenlemeli Yıldız Üçgen Devir Yönü Değiştirme

menesyalcn

Üye
Katılım
6 Haz 2014
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
27
attachment.php


Merhaba arkadaşlar ben Sabancı Teknik ve Endüstri Meslek lisesinde okumaktayım. Yukarıda gördüğünüz "Dinamik Firenlemeli Yıldız Üçgen Devir Yönü Değiştirme" ye ait PLC Ladder şemasıdır.

Biliyorum buradaki birçok kişi için basit bir devre benim içinde basit fakat belki birgün Google amcadan araştırıp gelen bir arkadaşa yardımımız dokunuz. Bu arada devre karışık gelebilir hocamız Şükrü Sancak aynı zamanda alan şefimiz 3 - 4 NETWORK'e sığdırmamızı istedi o nedenle çizimi böyle yaptım siz isterseniz Networklere ayırabilirsiniz.

Gelelim devreminizin çalışmasına :D

Bu sistemde elektriksel kilitlemeli devir yönü değiştirme bulunmaktadır. Elektriksel kilitleme yapılmış bir devrede bir kontaktör çalışırken , onun kapalı kontağı açılacağından diğer kontaktörün çalışması mümkün olmaz. Böylelikle çakışma önlenmiş olur.
Bu devrede I0.1 butonuna basıldığında devre ileri yönde hareketine başlar. Şimdi gelelim I0.1 butonuna bastığımızda neler olacak ?
Q0.0 ( İLERİ ) kontaktörü enerjilenecek ve motor Yıldız ( Q0.2 ) çalışmaya başlayacak. Aynı zamanda T37 zaman rölesi saymaya başlayacak. T37 zaman rölesi belirlenen Pt değeri sonunda kontakları konum değiştirecek ve Q0.2’yi ( YILDIZ ÇALIŞMA ) devrenden çıkaracak. Aynı zamanda Q0.2’yi devreden çıkarttığı an Q0.3’ü ( ÜÇGEN ÇALIŞMA ) devreye alacaktır. Q0.3 kontaktörü kendini mühürleyecek ve T37 zaman rölesinin önünde bulunan kapalı kontağı sayesinde T37’yide devreden çıkartacaktır. Artık sistem stop butonuna basana kadar Üçgen çalışmaya devam edecektir.
Peki I0.0’a ( Stop Butonuna ) bastığımızda ne olacak ?
Stop butonuna bastığımız an dinamik firenleme devreye girecek ve motorun aniden durması sağlanacak. T38 sayesinde ayarlanan süre sonunda dinamik firenleme devreden çıkacak.
Aynı işlemler I0.2 (Geri) butonuna basıldığındada gerçekleşecektir.


Ek olarak STL'sinide vermek istiyorum tembel arkadaşlar için :D

attachment.php



Umarım birgün bir arkadaşa olsa dahi yardımımız dokunur dileği ile Kayıt et butonuna tıklıyorum :D
 

Ekli dosyalar

  • ss.jpg
    ss.jpg
    83.3 KB · Görüntüleme: 61
  • ss.jpg
    ss.jpg
    33.7 KB · Görüntüleme: 56
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,303
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst