Voltaj düşüklüğü..

bariser83

Üye
Katılım
9 Ocak 2008
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
40
Selam arkadaşlar benim sorum voltaj düşüklüğünün nedenleri..Benim tecrübelerim kablo kesiti yada fazlar arasındaki dengesiz yük diye bir izlenim çıkarıyor birde voltaj düşüklüğü alıcıların yanamsına sebep olurmu ben olur kanısındayım fakat sizlerinde düşüncelerini öğrenmek istiyorum..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kablo kesiti ve fazlardaki dengesiz yük voltaj düşüklüğüne neden olur. Birde Trafo merkezine yakınlık ve uzaklık da önemli yakınındaki bir yerle o trafonun besleme yaptığı son nokta arasında voltaj düşüklüğü görülür. Tabi önleme yöntemleri var. Voltaj düşüklüğüde cihazların bozulmasına neden olur.
 
şimdi voltaj düşüklüğünün direk dengesizlikle alakasi oldugunu iddia etmek doğru olmaz kanaatindeyim zira gerilim düşüklüğü direk hat üzerindeki dirençte bir gerilim düşümünün oluşmasıyla alıcılara gelen gerilimin azalması olayıdır. evet cihazlar bozulur çünki bir cihaz gücü sabitken gerilim azalirsa daha fazla akım çekecek bu da koruması yoksa eğer cihazın iç devrelerinin zarar görmesine sebep verir.
Ce qui ne tue pas rends plus fort..............
 
sayın arkadaşım ben tedaşçıyım gerilim düşümünün tek sebebi enerji aktarımında kullanılan iletkenin cinsi ve temizliğidir
gerilim düşümü olmaması için mühendislerimiz trafo binası ile abone arasındaki en uzak mesafe hesabını yaparlar fakat zamanla meydana gelen arızalarda biz arıazacılar elimizdeki iletkenin yokluğundan pansy iletken yerine rose kullanırız klemens kullanmayız oyüzden de zamanla gerilim düşümü ol
 
Aciklamalariniz dogru ancak tek nedeni kablo cinsi ve temizligi demek biraz eksik bilgi vermek olur. Kablonun cinsi onemli oldugu gibi kesidi de onemlidir. Kirli yuzeylerde direnc artacagindan gerilim dusumu artar. Gerilim dusumu hesaplanirken Delta U= I.R formulunden yararlandigimizda R yani hattin direnci (kapasite ve enduktansi hesaba katmazsak)=(hattin uzunlugu)/(iletken kesidi)x(iletkenin ozdirenci)

Peki, herzaman kesidi buyuk yani direnci kucuk iletken kullanalim bu sayede gerilim dusumu az olur diyecek olursaniz bu sefer de hat kesidi arttigindan maliyet artacaktir.
 
Voltaj dusuklugunun pek cok sebebi var. Ulusal sebekemiz cok problemli zaten...Bu konuda direkt yapilabilecek pek bisi yok. Fakt biz gerilim dusumu ile mucadele konusunda caresiz degiliz...Her seyden once, abonelik alirken, elden geldigince AG Pano aboneligi yerine trafolu abonelik almaliyiz...Boylelikle trafomuzda istedgimiz gerilim seviyesini belirleme sansimiz olur...Trafomuzdan sonrasi icin de, guc hesaplamalarimizi ve kablo secimlerimizi duzgun yaparsak, motorlara dogru yontemle start verme, iyi kompanzasyon vs.... gerilim dusumune mahkum olmayiz...Mecbur hallerde, son alicilarda, izolasyon trafolari ( 220 volt ) kullanmak, kontaktorlerin kumanda gerilimlerini harici yapmak...vs gibi pek cok cozum imkanimiz var...Kolay gelsin
 
benim sorunumda evdeki elektrik dalgalanması mahallede biri şofbenini açsın lambalar kararıyo voltaj düüşüyo yetkilelere haber verdim gelmişler bi ölçüm yapmışlar normal deyip gitmişler ama bazen bilgisayarım bile kapanıyor o yüzden ups alıcam bitane ?
 
arkadaşlar bence söylenenler gerilim düşümünün az tanıtır gerilim düşümünün en büyük nedeni aşırı yüklenmedir hesaplananın dışınddaki yüklerin trafolara yüklenmesi bu da kaçak elektrik oluyor
 
Arkadaşlar gerilim düşümü olmaması için biz ne yapmalıyız diye düşündüğümüzde en önemlisi enerjiyi tasarruflu ve dikkatli kullanmalıyız. Mesela evimizde kullandığımız ampulleri tasarruflu hale getirdiğimizde ve ampul güçlerini tekrar gözden geçirdiğimizde hem biz hem memleketimiz karlı çıkacak hemde gerilim düşümü olmayacak. TASARRUFLU AMPULLERE GEÇELİM ve ENERJİYİ DİKKATLİ KULLANALIM
 
Ayrıca Enerji Kalitesi durumunu da göz ardı etmeyelim. Bu tip sorunların ana faktörlerinden biri enerji kalitesidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,674
Kullanıcılar
449,946
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst