Tutunma Torku Nedir !!!

ozer90

Üye
Katılım
2 Nis 2011
Mesajlar
13
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba tutunma torku hakkında bilgi almak istiyorum.Anladığım kadarıyla tutunma torku enerjisiz durumda milin hareket etmemesiyle ilgili.Elimde aşağıdaki dc motor var ve mili elimle çevirebiliyorum. Öğrenmek istediğim bu tutunma torku motorun özelliği ile ilgilimidir(yani elimdeki motorun torku düşük olduğu için mi çevirebiliyorum),yoksa herhangi bir devreyle yada başka bir sistemle milin dönmesini(en azından el ile çevrilemesin) engelleyebilirmiyim?



1544545856386.png
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ozer90 Merhabalar;
Tutunma torku dc motor yada ac motorlarda bulunmaz tutunma torku step yada servo motorlarda olur bu da motor enerjisiz iken değil motor enerjili ancak sargı açılarını hareket ettirecek dalga formu sargılara uygulanmadığı zaman oluşur yani motor sıfır hızdadır bu durumda motor milini elinizle döndüremezsiniz , bu özellik sıfır hızda yükü sabit konumda tutmak için kullanılır ancak kesinlikle yukarı doğru olan vinç ve asansör uygulamalarında kullanılmaz.
Rotoru tam mıknatıs step motorlarda enerji yok iken bir miktar tutunma torku üretir bu nedenle mili döndürmek nispeten zordur ama yine de çok kuvvetli bir tork üretmezler.
Dc motor veya ac motorlarda enerji yokken mili dönmesini istenmiyor ise fren sistemi kullanılır.
Kolay Gelsin
 
Teşekkür ederim.Peki bu fren sistemi nasıl yapılır anlatabilirmisiniz. Birkaç yerde uçları kısa devre yaparak olduğu yazılmış doğrumudur acaba.Ayrıca motor sürücü kullanarak pwm ile çalıştırmak istiyorum bunda sıkıntı olurmu?
 
Teşekkür ederim.Peki bu fren sistemi nasıl yapılır anlatabilirmisiniz. Birkaç yerde uçları kısa devre yaparak olduğu yazılmış doğrumudur acaba.Ayrıca motor sürücü kullanarak pwm ile çalıştırmak istiyorum bunda sıkıntı olurmu?
Uçları kısa devre ederek yada ters polarite yönde gerilim uygulayarak fren , dönen motoru daha hızlı sıfır hıza indirmek için uygulanır enerjisiz motorun milinin dönmesini engellemede bir faydası olmaz.
AC yada Dc motoru enerjisiz iken milin dönmesini önlemek için balatalı elektormekanik bir fren tertibatının motor arka miline akuple olması yani motor imalat aşamasında yapılması gerekir. fren bobinine enerji verdiğinizde balatalar açarak mili serbest bırakır enerji kesildi mi blatalar mili tekrar sıkıştırır.

Kolay Gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,185
Mesajlar
915,696
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst