Trafo Sekonder DaĞitim Sorusu

Aynı faza bağlı iki koldaki akımların farklı olması bu akım yollarına bağlı iletkenler üzerinden geçen akımlarında farklı olması demektir,mavi ve kırmızı bantlı kablolardan geçen akımlar mukayese edilmiş bende bunu izah etmeye çalıştım daha sonrada olayın farkına varıp iki yol üzerindeki kablo sayısı eşitlenmiş.soruyu soran arkadaşda yorum yaparsa olay açıklığa kavuşur ;)

elek ' Alıntı:
arkadaş faza bağlı kabloların farklı akımlar çektiklerini söylüyor. çizdiğin resimdeki gibi
her fazdaki baranın iki ayrı çıkışındaki toplam akımlardan bahsetmiyor.neticede bunlar paralel bağlı.
zaten bu iki koldaki akımların farklı olması sorun yaratmaz.sorun düzensiz faz sıralaması gibi gözüküyor.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bizim tesisteki kabloları da merak ettim ölçtüm aynı sorun bizdede var 240 lık kablolar 4 damar da farklı yüklenmiş(40 A e kadar fark var).sorun tavada kablonun dizilişi .
 
pabuçlarda olsa bu durum anlaşılabilir pabuçlarda sorun yok diye söylenmiş am a birazkarışık bir durum var olayda kablolar paralel olduğu için manyetik akımdan etkileniyor olabilir..
 
Bir ihtimalde acaba paralel kablolardan birinin damarında kırık olabilir mi? Kablo imalat hatası veya başka bir nedenden dolayı içinde kopukluk olabilir.
 
Arkadaşlar bu sorunun büyük bir kısmı kabloların dizilişi ve manyetik endüksiyondan dolayı olduğunda sanırım hemfikir olduk.Elbetteki diğer etkenlerde etkilidir ancak bu olaya bizzat şahit oldum ve tecrübe ettim.Yukarıda verdiğim örneğe bakarsanız tek damarlı ve izolasyonlu kablolaro üçgen şeklinde dizmekle yanyana dizmek arasındaki akım taşıma oranı farkı %20 ler civarındadır.Arkadaşımızın gönderdiği resme dikkat ederseniz kabloların dizilişi rastgele yapılmış ve bu duruma dikkat edilmemiştir.Akım taşıma kapasitesindeki farklılık kuvvetle ihyimal bu sebepledir.
Bir şantiyemde jeneratörden gelen 185 lik 4 damar kabloyu gelişi güzel dizmişler ve kablolarda ısınma vardı.Bana nasıl hesap yapıyorsun kablolar ısınıyor dedi kontrolüm.Kabloları bizimelemanlar sağolsun gelişi güzel atmışlar tavaya ve şaltere girerken düzenleme yapmamışlar.Bir R fazı tavanın ortasındaysa diğeri sağında o kadar dağınıktı.Tesisatı söktürüp tekrar dizdirdim ve tek sıra haline getirttim.Jeneratörü 2 saat çalıştırdık ve ısınma olmadı.Akımları ölçmemiştim o yüzden hangi kablo ne akım çeker bilemiyorum.Ama sebebib büyük kısmının bu olduğu kanaatindeyim.Selamlar saygılar.
 
Arkadaşı aynı faza birden fazla kablo bağlayıp yük dağıtım yaptığınızda kabloların dizilimlerine dikkat edeceksiniz.pabuc muhtemel sebep olmasına rağmen asıl sebep kablo dizilimine dıkkat etmemeniz.örneğin her fazda aynı kessitte 5 kablo ile taşıma yapıyorsanız iki katlı veya üç katlı raf yaparak faz sıralamalarını l1 l2 l3 l3 l2 l1 l1 l2 l3 yan yana ve en az kablo kesiti kadar mesafe koyun.Bu sıralama birinci delikli raf için.2. ve alttaki raftan ise l1 l2 l3 l3 l2 l1 diye geçirin.1. ve 2. raf arası mesafeyi en az 15 cm olarak ayarlayın.sorununuz çözülmüş olacak.
 
Peki ana şalterden yani amperlerini ölçtüğün kablolar aynı bir noktaya mı gidiyor,yoksa ana şalterden sonra başka kollaramı ayrılıyor.bu önemlidir.Şayet ayrılıyor ise akımlarının aynı olmaması gayet doğaldır.çünkü yükleri farklıdır.
 
Sn.elek,bahsettiğiniz dergiyi bende okumuştum,3e/eylül/1996 sayfa 52/Düşünce Köşesi Prof.Hasan ÖNAL İTÜ
Hoca olayın manyetik alandan kaynaklandığını anlatıyor.
 
arkadaşlar bende sawis arkadaşın dediği gibi dengesiz yük dağılımı olabiliceğini düşünüyorum. kablo uzunlukları ve dizilişleri bu kadar farklı akım değerine ulaşması mümkün değil. 430 a çeken fazdaki monofaze alıcıların akım değerleriyle diğerleri karşılaştırılırsa sorun anlaşılabilir sanıyorum.
 
uzman arkadaşımızın yaptığı tespit kabul edilebilir. ayrıca , manyetik alanın amper taşıma durumuna etkisi ( rakani nin yorumu ) tamamen mantıklı, aynı fazdan amper taşıyan kabloların, eşit yük dağılımı göstermesi gerkirken, ne oluyorda, böyle devasa amper farklılığı ortaya çıkıyor. bunun, ilk yaptığım yorumdaki gibi pabuçlardan( pabuçlar tam iletlenlik sağlama esaslarına göre sıkıştırılmamış, pabuçların özellikleri farlı vs. ) kablo cinsinden ( kesitler aynı fakat, özellikleri farklı kabloların kullanılmış olması), Taşıma tesisatının düzensiz yapısından, kablo uzunluklarının eşit olmamasından ( bu durum için geçerli olduğunu düşünmüyorum, çünkü bu olayda amper aşırı dengesi biçimde ), ve kablolar üzerinde oluşan manyetik alanın, ısının, birbirlerini etkilemesi (boğması) durumlarından kaynaklandığını düşünüyorum.

konuyu açan arkadaşım , arızayı halledebildin mi? eğer hallettiysen bizimle paylaşmanı rica ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst