İş Güvenliği Malzemeleri Teknik Özellikleri

Katılım
7 Şub 2011
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
39
BARET

TANIM
Tesislerde çalışan kişinin herhangi bir kaza anında başını darbe, çarpma ve elektrik enerjisinden koruyan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER
  1. Baret madeni aksamı bulunmayan, darbeye, neme, ısıya, yağa, suya, aside, tere dayanıklı ve elektrik yalıtımlı malzemeden yapılmış olmalıdır.
  2. Baret tek parça olarak imal edilmiş olmalıdır.
  3. Baretin cilt ile teması olan kısımları için, cilt tahrişine neden olduğu bilinen veya sağlığa olumsuz etkisi olan malzemeler kullanılmamalıdır.
  4. Baretin ayarlanabilir veya giyen tarafından yer değiştirmek için çıkarılabilir herhangi bir kısmı, herhangi bir alet kullanmaksızın ayarlamalı, çıkarmayı ve takmayı kolaylaştıracak şekilde olmalıdır.
  5. Baretin ayarlanabilir tertibatı beklenen kullanım şartları altında, kullanıcının bilgisi dışında hatalı ayarlamaya meydan vermeyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.
  6. Baretin baş çevre bandı alın kısmını kapsayacak şekilde ve genişliği 30 mm den az olmamalı, baret ile band arasında en az 5 mm lik havalandırma aralığı bulunmalıdır.
  7. Baret 30 kV test gerilimine, 20 kV işletme gerilimine dayanıklı olmalıdır.
  8. Yan havalandırma delikleri olan baretlerde delikler kapatılabilir düzenekte imal edilmelidir.
  9. Baret ön siperliği en az 40 mm uzunluğunda olmalıdır.
  10. Baş bandının çevre bandına olan bağlantıları en az 4 adet olmalı, çevre bandı genişliği ise 10 mm den az olmamalı ve çene bandına bağlı olmalıdır.
  11. Baretin dış yüzey mesafesi maksimum 80 mm, iç yüzey mesafesi maksimum 50 mm, iç düşey açıklığı ise en az 25 mm. olmalıdır.
  12. Baret bütün yan teçhizatlarıyla birlikte 500 gr dan ağır olmamalıdır.
  13. Baretin giyme yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır.
  14. Baret isteğe bağlı olmak koşuluyla 3 numara altında ( 50-54, 54-57, 57-62) imal edilmelidir.
  15. Baret şok absorsiyonu, delinmeye karşı direnç, aleve karşı dayanım, çene bandı halkaları, elektrik yalıtımı, yanal deformasyon ve ergimiş metal sıçraması testlerinde TS2429 EN 397 no.lu standarda göre başarı ile geçmiş olmalıdır. Baretin test sonuçları ile ilgili raporlar tekliflere eklenmeli ve ANSI Z-89 gerilim deneyi, EN 397 ve CE belgeleri aranmalıdır.
  16. Baret üzerinde yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı, seri no ve test gerilimi silinmeyecek biçimde bulunmalıdır.

EMNİYET KEMERİ (BEL TİPİ)

TANIM
Direk üzerindeki çalışmalarda kullanılan ve takan kişinin fazla rahatsızlık hissetmeden çalışabilmesini ve direkten düşme tehlikesine karşı güvenli halde kalabilmesini sağlayacak kemerdir.
ÖZELLİKLER
  1. Emniyet kemeri bel destek bölümü en az 70 cm. uzunluğunda, bel yastığı kısmı en az 18 cm. genişliğinde, yastık üzerinde bulunan kolon en az 80 mm. ve toplam minimum 135 cm.(boy) uzunluğunda olmalıdır.
  2. Emniyet kemerinin tutturma, toka ve ayarlama elemanları tutturulduğunda istem dışı olarak serbest kalma veya açılmayacak şekilde olmalıdır.
  3. Emniyet kemeri polyester veya poliamid tipi sentetik elyaftan imal edilmelidir.
  4. Kemer üzerinde en az 2 adet taşıyıcı halka bulunmalı, halka, toka ve metal aksamları paslanmaz 304 veya 316 kalite çelikten veya alüminyum alaşımdan imal, paslanmaya ve korozyona karşı dayanıklı, asgari 22 kN kapasiteli ve EN 362 standartlarına uygun olmalıdır.
  5. Kemerin bel destek kısmında, malzeme taşımak için en az 2 adet kemere dikilmiş malzeme taşıma aparatı bulunmalıdır. Kolon ve halat uçları sıcak rezistansla kesilmeli, uçlarında açıklık olamamalıdır. Kemer dikişlerinde 10 numara polyester veya poliamid bükümlü iplik kullanılmalıdır.
  6. Kemer taşıma kapasitesi tüm elemanları (halka, toka, kolon ) ile birlikte test edildiğinde en az 1500 kg. olmalıdır.
  7. Kemerin sapanı, en az 160 cm boyunda, min. 14 mm kalınlığında, bükümlü ve üçgen örgülü polyester veya poliamid halattan imal edilmeli ve halatın boyunun kullanan kişiye göre ayarlanabilmesini sağlayacak aparata sahip olmalıdır. (EN 696 veya EN 697)
  8. Halatın EN 354 e göre bir tarafı kanca tipli yaylı emniyet kilidi, diğer ucunda ise klasik veya vidalı sistemli karabiner olmalıdır.
  9. Klasik tipli karabinerin minimum 18 mm. açılma aralığı, yaylı ve vidalı sistemde ise ağız açıklığı 20 mm. olmalıdır. Her iki karabinerde EN 362 ye uygun özellikte üretilmelidir.
  10. Kemer ısıya ve neme dayanıklı olmalıdır. Kemer kolonları üzerinde gece güvenliği için en az 40x40 mm ebatlarında ve 2 adet reflektif bant fosforu bulunmalıdır.
  11. Kemer kendi poşeti içerinde ve kullanma kılavuzu ile birlikte verilmelidir.
  12. Emniyet kemeri EN 358 standardı ve CE belgesine sahip olacak, Türk akreditasyon kurumundan onaylı belgesi bulunacaktır.
  13. Kemer üzerinde yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı standart numarası silinmeyecek biçimde bulunmalıdır.

EMNİYET KEMERİ (PARAŞÜT TİPİ)

TANIM
Yüksekte çalışma güvenliğini sağlamak ve düşmeyi önlemek için tutturma sistemleri, kemer ve halatlardan oluşan güvenlik malzemesidir.
ÖZELLİKLER

  1. Kullananın vücudunun tamamını desteklemek, kişiyi düşme esnasında ve düşme önlendikten sonra tutmak için uygun bir şekilde bir araya getirilmiş ve düzenlenmiş kayışlar, bağlantı elemanları, tutturma elemanları ve diğer elemanları içermelidir.
  2. Emniyet kemerinin bel destek bölümü bağlantı kemeri dahil minimum 135 cm. uzunluğunda, kemer genişliği en az 45 mm., bel yastığı ise en az 70 cm. uzunluğunda ve bel ortası yüksekliği minimum 18 cm. genişliğinde olmalıdır.
  3. Kemer ve bel yastıkları suni veya doğal elyaftan mamul ve örgülü malzemeden takviyelendirilmiş olarak imal edilmelidir. (EN 358)
  4. Kemer üzerinde 3 adet taşıyıcı D halka bulunmalı, halkalardan biri kemer kolonlarının sırtla birleştiği sırt plakası üzerinde, diğerleri ise bel yastığının sağında ve solunda yer almalıdır.
  5. Kemer toka ve metal aksamları paslanmaz 304 veya 316 kalite çelikten veya alüminyum alaşımdan imal, paslanmaya ve korozyona karşı dayanıklı, asgari 22 kN kapasiteli ve EN 362 standartlarına uygun olmalıdır.
  6. Kemer kolonları omuzlardan, koltuk altlarından, belden ve bacaklardan vücudu tamamıyla saracak şekilde olmalı, kullanıcıya uymalı ve her bedene göre ayarlanabilmelidir.(EN361)
  7. Kemer halatları (sapan) 16 mm kalınlığında ve en az 160 cm. uzunluğunda polyester veya poliamid ipten bükümlü olarak imal edilmiş olmalıdır. (EN 697 veya EN 696)
  8. Halatın boyu çalışana göre ayarlanabilir aparata sahip olmalıdır.
  9. Şok emici halat EN 355 standardında, boyu 2 mt., kalınlığı ise en az 14 mm. polyester veya poliamid malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  10. Halatların bağlandığı karabinaların (EN 362) açılma aralıkları klasik tiplerde 18 mm., hem yaylı hem vidalı tiplerde ise 20 mm. olmalıdır.
  11. Kolon ve halat uçları sıcak rezistansla kesilmeli, uçlarında açıklık olmamalıdır.
  12. Kemer dikişlerinde 10 numara polyester veya poliamid bükümlü iplik kullanılmalıdır.
  13. Kemer kolonları üzerinde gece güvenliği için en az 40x40 mm ebatlarında ve 2 adet reflektif bant (fosforlu) bulunmalıdır.
  14. Emniyet kemeri TS EN 358 standardı ve CE belgesine sahip olacak, Türk akreditasyon kurumundan onaylı belgesi bulunacaktır.
  15. Kemer kendi poşeti içerinde ve kullanma kılavuzu ile birlikte verilmelidir.
  16. Kemer üzerinde yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı ve standart numarası silinmeyecek biçimde bulunmalıdır.

ALÇAK GERİLİM ELDİVENİ

TANIM
Alçak gerilim eldiveni 500 V luk enerji sistemlerinde güvenli çalışmayı sağlayan yalıtkan eldivendir.

ÖZELLİKLER

  1. Eldiven 500 V enerji sistemlerinde çalışabilecek şekilde yalıtkan olmalıdır. (00 sınıfı eldiven)
  2. Eldiven doğal veya sentetik kauçuktan yapılmış olmalıdır.
  3. Eldivenler üzerinde dikiş, çatlak, yama, yırtık, kabarcık, ezilme, kalıp izi, yabancı cisim ve buruşukluk olmamalıdır.
  4. Eldiven madeni yağlara, kimyasal maddelere, hidrokarbonlara ve ısıya (-20º C - +45ºC) karşı dayanıklı olmalıdır.
  5. Eldivenler kullananı rahatsız etmeyecek şekilde sağ ve sol ele uygun ve kavisli tasarlanmış olmalıdır.
  6. Eldivenlerin uzunluğu 00 Sınıfı eldiven uzunluğuna ( 270 mm ve 360 mm) uygun olmalıdır.
  7. Bükülgenlik elde edilebilmesi için eldivenin düz yüzeyinde en büyük kalınlığı 0,50 mm. olmalıdır.
  8. Eldivenlerin test gerilimi 2,5 kV, kullanma gerilimi 500 V. Olmalıdır.
  9. Her bir eldiven çifti, hasara karşı uygun şekilde koruyacak yeterli dayanıklılığı olan ambalaj veya kutularda olmalıdır. Bu ambalaj kemere takılabilir özellikte olmalı ve üzerinde malzemenin özellikleri (sınıfı, kategori, büyüklük, boy, vs. ) belirtilmelidir.
  10. Eldivenler TS EN 60903, IEC 903 te belirtilen özelliklere ve testlere uygun ve CE belgesine haiz olmalıdır.
  11. Eldivenler üzerinde; sembol (çift üçgen), imalatçı firma adı, markası, sınıfı, ölçüsü (8, 9, 10, 11 gibi), imal ayı ve yılı, kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde işaretlendirilmiş olacaktır.

YÜKSEK GERİLİM ELDİVENİ

TANIM
Yüksek gerilim eldiveni alternatif akımda 36 kV luk gerilimde güvenli çalışmayı sağlayan yalıtkan eldivendir.

ÖZELLİKLER

  1. Eldiven 36 kV enerji sistemlerinde çalışabilecek şekilde yalıtkan olmalıdır. (sınıf 4).
  2. Eldiven doğal, sentetik veya bunların karışımı olan kauçuk ile lateks gibi yalıtkan maddelerden yapılmış olmalıdır.
  3. Eldivenler üzerinde dikiş, çatlak, yama, yırtık, kabarcık, ezilme, kalıp izi, yabancı cisim ve buruşukluk olmamalıdır.
  4. Eldiven madeni yağlara, kimyasal maddelere, hidrokarbonlara ve ısıya (-20º C - +45ºC) karşı dayanıklı olmalıdır.
  5. Eldivenler kullananı rahatsız etmeyecek şekilde sağ ve sol ele uygun ve kavisli tasarlanmış olmalıdır.
  6. Eldivenlerin uzunluğu 4 Sınıfı eldiven uzunluğuna( 410 mm ve 460 mm) uygun olmalıdır.
  7. Bükülgenlik elde edilebilmesi için eldivenin düz yüzeyinde en büyük kalınlığı 3,60 mm. olmalıdır.
  8. Eldivenlerin test gerilimi en az 40 kV, kullanma gerilimi 36 kV. olmalıdır.
  9. Her bir eldiven çifti, hasara karşı uygun şekilde koruyacak yeterli dayanıklılığı olan ambalaj veya kutularda olmalıdır. Bu ambalaj üzerinde malzemenin özellikleri (sınıfı, kategori, büyüklük, boy, vs. ) belirtilmelidir.
  10. Eldivenler TS EN 60903, IEC 903 te belirtilen özelliklere ve testlere uygun ve CE belgesine haiz olmalıdır.
  11. Eldivenler üzerinde; sembol (çift üçgen), imalatçı firma adı, markası, sınıfı, ölçüsü (8, 9, 10, 11 gibi), imal ayı ve yılı, kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde işaretlendirilmiş olacaktır.

MEKANİK İŞ ELDİVENİ

TANIM
Yaralanma ihtimali olan çapaklı ve pürüzlü yüzeylerde çalışanın ellerini koruyan malzemedir.

ÖZELLİKLER

  1. Islak ve kuru malzemelerin taşıma ve yükleme işlemleriyle, mekanik, zorlamalara, delinme ve kesilmeye karşı dayanıklı olmalıdır.
  2. Eldivenler giyilip çıkartılması kolay, kullanan kişiye zorluk çıkarmayacak şekilde esnek olmalıdır.
  3. Eldivenlerin avuç içi, parmak uçları ve baş parmak arası takviye edilmiş olmalıdır.
  4. Eldivenler, alerjik malzeme ihtiva etmemeli ve eli terletmemelidir.
  5. Eldivenler, madeni yağlara, hidrokarbonlara ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  6. Pamuklu veya dokuma kumaş üzerine lateks, kauçuk, plastik, nitril gibi maddelerden kaplama veya daldırma şeklinde imal edilmiş eldivenler yıkanabilir olmalı, yıkanma sonrasında daralma, esneme, sarkma meydana gelmemeli ve diğer özellikleri kaybolmamalıdır.
  7. Eldivenler TS EN 388 standardında belirtilen özellikleri sağlamalıdır.
  8. Eldivenler üzerinde; imalatçı firma adı, standart numarası ve boyu (büyük, orta, küçük) silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.
  9. Eldivenin kullanım alanı (hafif işler, orta ağırlık, ağır işler gibi) ve boyu sipariş sırasında belirtilecektir.

İZOLE HALI

TANIM
Trafo merkezlerindeki hücrelerde ve panoların bulunduğu yerlerde yapılacak çalışmalarda çalışanla toprak arasındaki direnci artıran yalıtkan malzemedir.

ÖZELLİKLER

  1. Üst yüzeyi kaymayı önleyecek şekilde olmalıdır.
  2. Yüksek kalite kauçuk veya poliüretan malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  3. Halının genişliği en az 1 m., kalınlığı 30 kV ye göre minimum 3 mm. olmalıdır.
  4. Halılarda hava kabarcığı, yırtık, çatlak, kesik gibi üretim hataları bulunmamalıdır.
  5. Halı ısıya, neme ve asitlere karşı dayanıklı olmalıdır.
  6. Halıların EN 60243-1, VDE 0303 veya DIN 53482 standartlarına uygun olması tercih sebebidir.
  7. CE veya ISO kalite standartlarına göre üretilmiş olmalıdır.
  8. Halı üzerinde yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı ve kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

İZOLE TABURE

TANIM
Yüksek gerilim kumanda veya manevralarında çalışan elemanı toprağa karşı izole etmeye yarayan malzemedir.

ÖZELLİKLER

  1. Tabure, sertleştirilmiş polietilenden, kare şeklinde 50x50 cm ve 60 x 60 cm ebatlarına sahip bir platformdan mono blok olarak imal edilmiş olmalıdır.
  2. Tabure ısıya, neme ve suya karşı dayanıklı olmalıdır.
  3. Platform, üzerinde kaymayı önleyici şekilde tasarlanmış olmalıdır.
  4. Tabure 36 kV işletme, minimum 40 kV test gerilimi izolasyona sahip olmalıdır.
  5. Taburede çivi, vida veya metal hiçbir malzeme kullanılmamalıdır.
  6. Ağırlığı en fazla 5 kg. olmalıdır.
  7. Taburenin gövdesi mono blok olmalı ve iç kısmı ile ayakları içten takviyeli olmalıdır.
  8. Tabure, üzerinde minimum 85 kg. ağırlığında insanı taşıyacak sağlamlıkta olmalı ve bu ağırlıkta üzerine çıkıldığında platform merkezindeki esneme 2 mm. yi geçmemelidir.
  9. Taburenin üzerine çıkıldığında neresine basılırsa basılsın dengesi bozulmamalıdır.
  10. Tabure üzerinde yapımcı firma adı, imalat yılı, test ve kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

İZOLE ÇİZME

TANIM
Elektrik enerjisi altında çalışanların temas halinde toprak direncini artırarak kazanın etkisini azaltmak, ayakları kimyasal ve mekanik etkilerden korumak için kullanılan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Çizmeler sentetik ve tabii kauçuktan imal edilmeli, iç kısmı örgülü veya dokunmuş kumaştan astarlı ve bilek kısmı çift kat takviye edilmiş olmalıdır.
  2. Çizmelerin tabanı kaymalara karşı kalın oluklu veya dişli, iç kısmı da keskin maddelerin batmasına karşı dayanıklı olmalıdır.
  3. Çizmeler kolaylıkla giyilip çıkartılabilecek ve kullananı rahatsız etmeyecek şekilde imal edilmiş olmalıdır.
  4. Çizme astarı örgülü veya dokunmuş kumaştan imal edilmeli, ısı, su ve neme karşı izolasyonlu olmalıdır.
  5. Çizme üzerinde delik çatlak, kalıp izi, buruşuk, kabarcık, ezilme, dikiş ve iletken malzeme olmamalıdır.
  6. Çizmelerin taban ve konçları yekpare, konç uzunlukları 350 mm. den az olmamalıdır.
  7. Çizmeler TS EN ISO 20345 standardına uygun olmalıdır.
  8. Çizmelerin elektriki direnci 50 kΩ (ohm) dan düşük olmamalıdır. Çalışma gerilimi min. 22 kV a göre olmalıdır.
  9. Akredite bir laboratuvardan alınmış, taban testinin 36 kV a 1 dk. Süre ile dayanıklı olduğunu belirten test raporu olmalıdır.
  10. Çizmeler üzerinde firma adı, imalat yılı ve kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

BARET LAMBASI

TANIM
Geceleri veya gerekli aydınlanması olmayan yerlerde yapılacak çalışmalarda gerek barete takılarak gerekse direk başa takılarak kullanılan aydınlatma aracıdır.

ÖZELLİKLER

  1. Baret lambası 4.5-6 Voltluk şarjlı pil ile çalışmalıdır.
  2. Baret lambasının projektörü zumlu olmalı ve minimum 10 m ye kadar aydınlatabilmelidir.
  3. Pil kutusu ve projektör hafif, suya ve neme karşı dayanıklı plastik malzemeden olmalıdır.
  4. Baret lambasının pilleri 24 saatlik şarj süresinde 150 saatlik çalışma süresine sahip olmalıdır.
  5. Baret lambasının kullanımı, barete veya başa takılıp çıkarılması kolay olmalıdır.
  6. Baret lambasının yedek ampulü olmalı, yedek ampulün lamba üzerinde takılabileceği yuvası olmalıdır.
  7. Baret lambasın bantları ayarlanabilir ve elastiki olmalıdır.
  8. Baret lambasının üzerinde; yapımcı firmanın adı ve sembolü, çalışma gerilimi silinmeyecek şekilde olmalıdır.

AG DEDEKTÖRÜ

TANIM
AC ve DC alçak gerilimli ( 0 600 V ) sistemlerde enerji olup olmadığını gösteren teçhizattır.

ÖZELLİKLER

  1. Dedektörün tüm aksamı ısıya, neme, suya ve darbelere karşı mukavim olmalıdır.
  2. Dedektörün tüm aksamı 1000 Voltluk test gerilimine karşı dayanıklı olmalı ve kontaklar üzerinde ellerin çıplak ( enerji altındaki) kısımlara değmemesi için siperliği olmalıdır.
  3. Cihaz ile uçlar arasındaki irtibatı sağlayan iletken kablolar bükülgen (flexable) olmalı ve dış izolasyonları her faz için farklı renk kullanılmalıdır.
  4. Kontaklar çubuk veya mandallı olmalıdır.
  5. Temas eden noktalarda enerji olup olmadığını gösteren dijital gösterge, lamba ve led lerin yanında kaç voltluk gerilimin olduğunu anlamaya yarayan ( 12-24-48-110-220-400 ve 600 V gibi ) kademeler olmalı ayrıca faz sırası ve yönünü belirten göstergesi bulunmalıdır.
  6. Dedektör üzerindeki göstergeler gün ışığında rahatlıkla görülebilmelidir.
  7. Dedektör kontakları mandallı ise mandalda bulunan yaylar ve tüm metal aksam paslanmaz malzemeden olmalıdır.
  8. Malzeme üzerinde; yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı silinmeyecek şekilde olmalıdır.

AYAKÇAK

TANIM
Ağaç direklere tırmanmak için kullanılan malzemedir.

ÖZELLİKLER

  1. Ayakçak, sağ ve sol olmak üzere çift olmalıdır.
  2. Ayakçağın taban demirlerine bağlantısı suni veya doğal elyaftan örgülü malzemeden, çift katlı olmalı ve dikişleri polyester iple yapılmalıdır.
  3. Ayakçağın taban demirine üst ve arka bağlantıları hem dikişli hem de perçinli yapılmalı, perçin içleri TS 94/3-3 e uygun olmalıdır.
  4. Ayakçakların direk kavrayıcısı ile kayış bağlama demirlerinin mukavemeti 76 kg/mm² olan SAE/AISI 8620 numaralı standartlara uygun malzemeden olmalıdır.
  5. Ayakçağın üst bağlantı tokaları paslanmaz ve korozyona dayanıklı malzemeden imal edilmeli ve kayış ayarlanabilir olmalıdır.
  6. Direk kavrayıcısı yarım ay şeklinde 18 mm Ø demirden olmalıdır. Kavrayıcının üst kısmında 3 adet diş (mahmuz), ayakla birleştiği kısımda ise en az 1 adet diş (mahmuz) bulunmalıdır.
  7. Dişler minimum 20 mm. uzunluğunda ve üst kısımdaki mahmuzları kaynaksız (dövme) olmalıdır.
  8. Ayakçak toplam 150 kg. ağırlıkla direkte uygulanacak testlerde deformasyona uğramamalıdır.
  9. Malzeme ile birlikte raf ömrü, çalışma şartlarındaki ömrü, kullanımı ve bakımı belirten prospektüsü verilmelidir.
  10. Malzeme üzerinde; yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı ve kullanım mukavemeti silinmeyecek şekilde olmalıdır.

Y.G HAT TOPRAKLAMA TEÇHİZATI
TANIM

Hat çalışmalarında güvenliği sağlamak için kullanılan, hatları kendi aralarında ve toprakla kısa devre eden donanımdır.
ÖZELLİKLER
  1. Topraklama teçhizatında güvenilir temas işlevini sağlayacak ve anma arıza akımlarıyla meydana gelen termik ve manyetik zorlanmalara dayanıklı 3 adet klips bulunmalıdır.
  2. Klipsler, çapı 18 mm lik 477 MCM olan hatlara ve daha küçük kesitteki hatlara alttan veya üstten rahatlıkla takılabilmelidir.
  3. Klipslerin sıkıştırma kuvveti, ENH larına zarar vermeyecek ve takılı iken kendi kendine veya rüzgâr etkisi ile iletkenden ayrılmayacak sertlikte olmalıdır.
  4. Klipsler stanka üzerine monte edilen aparata rahatlıkla takılıp çıkartılabilmelidir. Bu aparat üzerinde 3 er adet klips takılma yeri ile klipsleri ENHdan çıkarma oku bulunmalı ve klipslerden biri ENHna takılı iken stanka bırakıldığında klips ENHdan, aparat klipsten, stanka da aparattan kendiliğinden ayrılamamalıdır.
  5. Topraklama ve kısa devre kabloları aynı kesitte minimum 16 mm² ve flexable bakır iletkenden imal edilmiş olmalı ve kablo pabuçları klipslere vida ile monte edilmelidir.
  6. Topraklama ve kısa devre kablosunun izole dış kılıfı şeffaf, yağa, hava, şartlarına ve aşınmaya mukavim olmalıdır.
  7. Klipsler arası kısa devre kabloları en az 1 m, topraklama kablosu en az 15 m olmalıdır.
  8. Klipsler, bağlantı noktaları, topraklama ve kısa devre kabloları ve bu gibi tüm donanımın 4 kA/1 sn. kısa devre akımına mukavim olması gerekmektedir.
  9. Klipsler, kablo bağlantılar ve taçhizat üzerindeki tüm bağlantılar direnç teşkil etmeyecek şekilde sıkı olması gerekir. Ayrıca cıvata ve somunlara, kaymaya ve dönme şeklindeki çözülmelere karşı kilitleme rondelâlarıyla donatılmış olmalıdır.
  10. Toprak klipsinin topraklama kazığına teması çok iyi olmalı, iletkenliği düşürmemeli ve elle sökülüp takılabilmesi için kelebek tipi sıkma somun kullanılmalıdır.
  11. Stanka uzunluğu 2 myi geçmesi durumunda birden fazla parçalı olmalıdır.
  12. Stanka ucundaki metal aksam ve diğer tüm metal aksamlar paslanmaz malzemeden imal edilmelidir.
  13. Stanka ucuna ayrıca manevra aparatı takılacak şekilde olmalı ve aparat malzeme ile birlikte verilmelidir.
  14. Stanka içerisine su girmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.
  15. Topraklama kazığı 1 m boyunda, ucu sivri galvanizli çelikten üretilmeli ve en az 0.150 m² yüzeyli olmalıdır.
  16. Topraklama teçhizatının konulacağı sandık galvanizli veya fırın boyalı ve kilitlenebilir, topraklama kazığı ve stankanın konulacağı çanta veya torba su geçirmez çadır bezinden olmalıdır.
  17. Malzeme üzerinde; yapımcı firma adı, sembolü, imalat yılı, kısa devreye dayanım değeri, silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.
  18. Malzeme test raporlarıyla birlikte teslim edilmelidir.

HAT TÜFEĞİ

TANIM
Havai hat çalışmalarında hatta enerji olup olmadığını kontrol etmeye yarayan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Hat tüfeğinin yayının gerginliğinin ayarlanabilmesi için arkasında 30 turu geçmeyen vidası olmalıdır.
  2. Hat tüfeğinin yayı, çekme ve iteleme kuvvetleri ile kısa sürede deforme olmamalıdır.
  3. Hat tüfeği okunu rüzgârsız ve uygun hava koşullarında 60 m uzağa ve 18 m yüksekliğe atabilmelidir.
  4. Tüfeğin kurulması için okun ucuna uygulanan kuvvet 45 kgı geçmemelidir.
  5. Her hat tüfeğinde 2 adet ok olmalı okların ağırlığı dengelenmiş olmalıdır.
  6. Oklarda ark teli takılabilecek mekanizma bulunmalıdır.
  7. Tüfeğin maksimum ağırlığı: 2.5 kg, ok un maksimum ağırlığı: 0.270 kg, ark telinin maksimum ağırlığı: 3.5 g/m yi geçmemelidir.
  8. Ark teli, 1-1,5 mm² kesitinde özel ince örgülü çelik telden imal edilmiş olmalı ve 3 adet makara üzerine sarılı yedek ark teli bulunmalıdır.
  9. Tüfeğin namlusu, yaylar, sıkıştırma vidası ve tetiği çelikten, gövdesi ve dipçiği alüminyum döküm olmalıdır.
  10. Bir adet topraklama kazığı olmalıdır.
  11. Hat tüfeğinde bulunan parçaların zamanla aşınmaları halinde yedekleri ile değiştirilebilmelidir.
  12. Hat tüfeğinin ve aksesuarlarının konulacağı su geçirmez çadır bezi veya benzeri dokumadan yapılmış kılıfı olmalıdır.
  13. Malzeme üzerinde; Yapımcı firma adı ve sembolü, imal yılı silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

GÜVENLİK AYAKKABISI
(ELEKTRİKÇİLER İÇİN)


TANIM
Elektrik enerjisi ile ilgili çalışmalarda çalışanların, elektrik enerjisi ile teması anında toprak direncini artırarak kazaların etkisini azaltmaya yarayan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Ayakkabı giyildiğinde kullananı rahatsız etmemelidir.
  2. Ayakkabıların tabanı kaymayı önleyici şekilde üstü ise saya dikişli pürüzsüz ve düz olmalıdır. Ayakkabının sayası tabana enjeksiyon yöntemiyle dikişsiz ve su geçirmez yapıda birleştirilmiş olmalıdır.
  3. Ayakkabıların saya kısmı deri, tabanı çift yoğunluklu poliüretan, doğal kauçuk veya sentetik kauçuk türü yalıtkan malzemeden imal edilmelidir.
  4. Ayakkabıların imalinde kabara, demir veya iletken metal parçası kullanılmamalıdır.
  5. Ayakkabıların tabanı, su, asit, yağ, fuel oil ve mazot tan etkilenmemelidir.
  6. Ayakkabıların darbeden koruyucu burnu kompozit (sert plastik esaslı) malzemeden ve en az 200 Jull darbe değerine dayanımlı olmalıdır.
  7. Ayakkabıların tabanı 50 Hz. 14 kV luk test gerilimine 1 dk. dayanmalıdır. Çalışma gerilimim en az 10 kV izolasyona sahip olmalıdır.
  8. Ayakkabılar TSE EN 50321 e uygun olmalıdır.
  9. Ayakkabılar ile ilgili TS EN, EN, CE veya ANSI sertifikalarının tamamı onaylı belgelerini satıcı firma ibraz etmek mecburiyetindedir.
  10. Ayakkabılar üzerinde; imalatçı firma adı, sembolü, imalat yılı, numarası, test gerilimi silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

MANEVRA STANKASI

TANIM
36 kV a kadar mekanik kumandası bulunmayan ayırıcıların elle açılıp kapanması işleminde kullanılan yalıtkan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Stankalar mineral yada suni fiberle güçlendirilebilen sentetik ve yalıtkan malzemeden imal edilmeli, suya, neme ve ısıya mukavim olmalıdır.
  2. Stankalar her türlü iklim koşullarında 36 kV luk işletmelerdeki kullanıma uygun olmalıdır.
  3. Stankalar tek parça ve 2.0 mden küçük 3 mden büyük olmamalı,ayrıca çubuk çapıda kolay kavranabilecek büyüklükte olmalıdır.
  4. Stankalar, iki elle kullanılacak şekilde ve ellerin ileri gitmesini engelleyecek siper ve uyarı yazıları ile donatılmalıdır.
  5. Stankaların elle tutulacak kısmı kaymayı önleyici malzemeden olmalıdır.
  6. Stanka ucunda ayırıcı bıçaklarının açma-kapama işlemleri için paslanmaz malzemeden bir aparatı olmalı, bu aparat stankaya vidalı bir şekilde tespit edilmeli ve buradan stanka içerisine su veya benzeri şeylerin girmesini önleyecek şekilde montajı yapılmalıdır.
  7. Malzeme üzerinde; yapımcı firma adı ve sembolü, imalat yılı, kullanım gerilimi silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

YÜKSEK GERİLİM DEDEKTÖRÜ İKİ KUTUPLU

TANIM
Yüksek gerilim (3 36 kV) olan enerjili yerlerde iki nokta arasındaki gerilim farklılığını belirlemek amacıyla kullanılan güvenlik teçhizatıdır.

ÖZELLİKLER

  1. Gerilim dedektörü 110 cm. lik iki izole çubuk ile çubukların uygun noktalarından en az 2 m. Lik flexable izoleli kablo ile birbirlerine bağlı, çubukların birinde gerilim değerini kV olarak gösteren dijital veya analog göstergesi bulunan ve gerilim kademesini otomatik olarak ayarlayan cihazdan oluşmalıdır.
  2. İzole çubuklar iki parçalı ve uçlarında enerji ile teması sağlayan çatal şeklinde temas kontakları olmalıdır. Kontaklar paslanmaz malzemeden imal edilmelidir.
  3. İki kutuplu gerilim dedektörü YG tesislerinde iki nokta arasında faz-faz veya faz-toprak gerilim farkını sağlayacak şekilde olmalıdır.
  4. İki kutuplu gerilim dedektörü 3 36 kV arasındaki gerilim farklarını kontrol ederken, kademe ayarı 3 kV olduğunda dahi 36 kV gerilim kademesinde çalışma yapıldığında çalışana zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.
  5. Gerilim kademesini ayarlamaya yarayan ayar halkası bulunmalıdır.
  6. Gerilim dedektörü dış etkenlere karşı dayanıklı olmalı, her gerilim kademesinde dahili ve harici ortamda ışığı ve ekranı kolaylıkla görülebilmelidir.
  7. Çubukların elle tutulan kısımları rahatlıkla kavranabilecek büyüklükte olmalı ve ellerin ileri gitmesini engelleyen siperliği bulunmalıdır.
  8. Gerilim dedektörünün çubukları ölçüm anında eğilmemeli, hafif ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  9. Gerilim dedektörünün üzerinde; yapımcı firmanın adı ve sembolü, imal yılı ve kullanım gerilimi min.- max. Silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

YÜKSEK GERİLİM DEDEKTÖRÜ TEK KUTUPLU (DİYOT LAMBALI)

TANIM
Hatların ve baraların enerjili olup olmadıklarını kontrol etmek için izoleli bir stanka ile kullanılan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Gerilim dedektörü 3 kV ile 36 kV luk sistemlerde güvenle kullanılabilmelidir.
  2. Gerilim dedektörünün lambasının çalışıp çalışmadığının kontrol edilebilmesi için, kendi üzerinde manyetosu olmalıdır.
  3. Dedektör ve stankası, mekanik darbelere, suya neme ve her türlü iklim koşullarına karşı mukavim olmalıdır.
  4. Dedektör her gerilim kademesinde, gün ışığında bile görülebilir şekilde ışık vermeli, aynı zamanda sesle ikaz etme özelliğinin bulunması tercih sebebi olabilecektir.
  5. Gerilim dedektörünün stankası iki kademeden oluşmalı, bunlar teleskopik olarak uzayıp kısalmalı kapalı iken boyu minimum 500 mm açık iken boyu maksimum 1.500 mm arasında olmalıdır.
  6. Stankanın üzerinde, elin ileri gitmesini önleyecek şekilde durdurucu siper olmalıdır, ayrıca stankanın tutulan kısmı rahatlıkla kavranabilmelidir.
  7. Stankanın boyu en düşük gerilim kademesinde yani en kısa pozisyonda iken, yanlışlıkla yapılacak ölçümde en yüksek gerilim kademesinde (36 kV ) bile kullanana zarar vermeyecek uzunlukta olmalıdır.
  8. Ölçüm sırasında stanka eğilmemelidir.
  9. Kolayca taşınması ve muhafaza edilmesi için darbelere dayanıklı bir ambalaj içinde olmalıdır.
  10. Gerilim dedektörünün üzerinde; yapımcı firmanın adı ve sembolü, imal yılı ve kullanım gerilimi min.-max. silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

YÜKSEK GERİLİM DEDEKTÖRÜ KOMPAKT TİP (DİYOT LAMBALI)

TANIM
Hatların ve baraların enerjili olup olmadıklarını kontrol etmek için izoleli bir stanka ile kullanılan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Gerilim dedektörü 3 kV ile 36 kV luk sistemlerde güvenle kullanılabilmelidir.
  2. Gerilim dedektörünün lambasının çalışıp çalışmadığının kontrol edilebilmesi için, kendi üzerinde manyetosu olmalıdır.
  3. Dedektör ve stankası, mekanik darbelere, suya neme ve her türlü iklim koşullarına karşı mukavim olmalıdır.
  4. Dedektör her gerilim kademesinde, gün ışığında bile görülebilir şekilde ışık vermelidir.
  5. Gerilim dedektörünün stankası teleskopik olarak uzayıp kısalmalı kapalı iken boyu minimum 300 mm açık iken boyu maksimum 1.000 mm arasında olmalıdır.
  6. Bele takılabilir kompakt tip olmalıdır.
  7. Bel kemerine takılabilecek şekilde aparatı bulunmalıdır.
  8. Ölçüm sırasında stanka eğilmemelidir.
  9. Gerilim dedektörünün üzerinde; yapımcı firmanın adı ve sembolü, imal yılı ve kullanım gerilimi min.-max. silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

BARA TOPRAKLAMA TEÇHİZATI

TANIM
Yüksek gerilim baralar da (36 kVa kadar) yapılacak olan çalışmalarda, barayı geçici olarak faz-faz ve faz-toprak arası kısa devre eden güvenlik donanımıdır.

ÖZELLİKLER

  1. Topraklama teçhizatında güvenilir temas işlevini sağlayacak ve anma arıza akımlarıyla meydana gelen termik ve manyetik zorlanmalara dayanıklı 3 adet klips bulunmalıdır. Klipsler pirinç, bakır veya alaşımlı alüminyumdan(Etial 171) imal edilmelidir.
  2. Klipsler 40 mm lik (2x80x10 mm) et kalınlığı olan baralar ile daha küçük et kalınlığına sahip olan baralara rahatlıkla takılabilmelidir.
  3. Klipsler baralara vidalama yöntemiyle takılacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.
  4. Klipsler üzerinde stanka ile irtibatı sağlamak için altıgen mil olmalı ve bu mil klipsin stankaya rahatlıkla takılıp çıkarılmasını sağlamalıdır.
  5. Topraklama ve kısa devre kabloları, aynı kesitte minimum 16 mm² ve bükümlü bakır iletkenden imal edilmiş olmalıdır.
  6. Topraklama ve kısa devre kablosunun koruyucu dış kılıfı şeffaf, yağa, hava şartlarına ve aşınmaya mukavim olmalıdır.
  7. Klipsler arası kısa devre kabloları en az 2 m, topraklama kablosu da en az 2 m olmalıdır.
  8. Klipsler, bağlantı noktaları, topraklama ve kısa devre kabloları ve bu gibi tüm donanımın 1 sn de 4 kV lik kısa devre akımına mukavim olması gerekmektedir.
  9. Klipsler, kablo bağlantılar ve teçhizat üzerindeki tüm bağlantıların direnç teşkil etmeyecek şekilde sıkı olması gerekir. Ayrıca cıvata ve somunlarda kaymaya ve dönme şeklindeki çözülmelere karşı kilitleme rondelalarıyla donatılmış olmalıdır.
  10. Toprak klipsinin sistem topraklamasına teması çok iyi olmalı ve elle sökülüp takılabilmesi için kelebek tipi sıkma cıvatası kullanılmalıdır.
  11. Stanka uzunluğu 2 m den uzun olmamalı ve iki parçalı olmalıdır.
  12. Stanka ucundaki metal aksam ve diğer tüm metal aksamlar paslanmaz malzemeden imal edilmelidir.
  13. Stanka içerisine su girmeyecek şekilde dizayn edilmelidir.
EL FENERİ

TANIM
Yeterli aydınlatması olmayan yerlerde geçici aydınlatma sağlanması amacıyla kullanılan cihazdır.

ÖZELLİKLER

  1. El feneri elektrik ve/veya araba aküsüyle şarj edilebilir olmalıdır.
  2. 15 m. Lik ENH bulunan izolatör çatlaklarını gösterebilir olmalıdır.
  3. Fenerin projektör kısmı zumlu olmalıdır.
  4. Fenerin açma kapama düğmesinin kullanımı kolay olmalıdır.
  5. Fenerin boyna takılabilir aparatı olmalıdır.
  6. Fenerin dış gövdesi paslanmaz veya plastik malzemeden olmalıdır.
  7. Halojen ampulü 6 V. 8 W olmalıdır.
  8. Fener ısıya, neme ve yağmura karşı dayanıklı olmalıdır.
  9. El feneri tam şarjlı iken en az 3 saat çalışabilmelidir.
  10. Şarj edilebilir batarya 6 6,5 V olmalıdır.

LENTELEME HALAT VE ÇATALLARI

TANIM
Ağaç direk diplerinin sağlam olup olmadığını durumlarda direkte emniyetli çalışmayı sağlayan bir araçtır.

ÖZELLİKLER

  1. Çatalları vidalı bir mekanizma ile açılıp kapanabilir şekilde dizayn edilmeli, gerektiğinde stanka ile kontrol edilebilmelidir.
  2. Kumanda stankası 5 parçadan oluşmalıdır. Her parça en az 1.20 m uzunluğunda ve birbirine eklendiğinde toplam olarak 6.0 m lik bir uzunluğa sahip olmalıdır.
  3. Çatalda halatın bağlanmasını sağlayan en az 3 tane halka ve direkten kaymasını önleyici tırnaklar bulunmalıdır. Her halka en az 1000 kg. yüke dayanıklı olmalıdır.
  4. Halatların tespit için en az 3 adet 100 cm. uzunluğunda, galvanizli çelikten yapılmış ve uçlarında halka bulunan kazık bulunmalıdır. Her halka en az 1000 kg. yüke dayanıklı olmalıdır.
  5. Direği tespit için kullanılacak halat sayısı en az 3 adet olup, her biri 15 m. uzunluğunda ve en az 1000 kg. yüke dayanıklı olmalıdır.
  6. Ekipman uluslar arası standartlara göre test edilmiş olmalı ve test sonuçları ile standart dokümanları tekliflere eklenmelidir.
  7. Ekipman üzerinde, yapımcı firma adı ve sembolü, seri numarası, yapım yılı, dayanma kuvveti ve test kuvveti silinmeyecek nitelikte bulunmalıdır.

GÖZ KORUYUCU

TANIM
Elektrik arıza Bakım ekiplerinin elektrik panolarındaki çalışmalarında, bir ark meydana geldiğinde çalışanın gözlerine zarar vermemesi için kullanılan güvenlik malzemesidir.

ÖZELLİKLER

  1. Çerçeve ve lens polikarbondan imal edilmeli ve kullanana alerjik bir rahatsızlık vermemelidir.
  2. Doğal kauçuk lateksten mamul bileşenler içermemelidir.
  3. Normal gözlük görünümünde olmalıdır.
  4. Gözlük camı renksiz, şeffaf (saydam) ve net görüntü vermeli geniş görüş alanı sağlayacak büyüklükte olmalıdır.
  5. Kompakt tasarımı olmalıdır.
  6. Gözlük gerektiğinde numaralı gözlükle birlikte kullanılabilecek genişlikte olmalıdır.
  7. Her gözlük ayrı bir poşet (ambalaj) içerisinde olmalı poşetler nem ve rutubet almamalıdır.
  8. Gözlük TS 5560 EN 166 da belirtilen özelliklere uygun olmalıdır.
  9. Kullanım rahatlığını sağlayan burun şeklinde uygun kıskaç olmalıdır.
  10. Gözlük üzerinde; yapımcı firma adı ve sembolü, imalat yılı silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

ÇALIŞMA ALANI UYARI BANDI

TANIM
Çalışma alanındaki güvenlik sınırını belirlemek için kullanılan renkli fosforlu veya yansıtmalı olarak hazırlanmış plastik veya bez banttır.

ÖZELLİKLER

  1. Band rüzgar, yağmur ve ısı değişikliğine karşı dayanıklı plastik veya bezden imal edilmelidir.
  2. Band, 8-10 cm. arası genişliği olan beyaz zemin üzerine, renkli fosforlu veya yansıtmalı çizgilerden oluşmalıdır.
  3. Bant üzerindeki çizgiler 30º- 60º arası eğimde ve genişlikleri de 5 cm. olmalıdır.
  4. Bant üzerindeki çizgiler rüzgâr, yağmur, güneş ve ısı değişikliğine karşı dayanıklı olmalıdır.
  5. Bant rulo halinde sarılı ve açılmayacak şekilde ambalaj içerisinde olmalıdır.
  6. Malzeme üzerinde; yapımcı firma adı ve sembolü, imalat yılı silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

ALÜMİNYUM SÜRGÜLÜ MERDİVEN

TANIM
Direk ve benzeri yerlerde çalışmayı sağlayan malzemedir.
ÖZELLİKLER

  1. Alüminyum alaşımlı merdivenler iki parçalı (2x4 m.) veya üç parçalı (3x3 m.) olarak talebe göre imal edilecektir.
  2. Alüminyum profiller etial 60 dan üretilmiş olmalıdır.
  3. Merdivenin alt ucu (yere temas ucu) kaymayı önleyici tırtıllı alt ve üst basamaklarına kadar da kauçuk esaslı yalıtkan malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  4. Basamaklar arası mesafe en az 25 cm. en çok 30 cm. , içi basamak genişliği ise en az 35 cm. en çok 40 cm. olmalıdır.
  5. Basamaklar tek parça olarak imal edilmeli ve zamanla gevşemeyi ve dönmeyi engelleyecek tasarımı, dikmelere sıkı geçme (preslenmiş) olarak tespit edilmelidir.
  6. Basamaklar kaymayı önleyecek şekilde tırtıllı olmalıdır.
  7. Alüminyum alaşımlı dikme profilleri et kalınlığı en az 2 mm. , profilin kesiti ise en az 35x75 mm² olmalıdır.
  8. Merdivenin kilitleme kitindeki parçalar etial 60 alaşımlı malzemeden en az 8 mm. et kalınlığında imal edilmiş olmalıdır.
  9. Merdiven parçaları birbiri içerisinde güvenliği bozmadan rahat hareket edebilmelidir.
  10. Merdivenin taşıyacağı ağırlık 70-80º eğimli minimum 130 kg. olmalıdır.
  11. Merdivenlerin rahat ve güvenli kullanılabilmesi için kanca, makara, halat sistemi olacaktır.
  12. Merdivenler EN 131, ANSI A 14.5 standartlarında belirtilen özelliklere uygun olmalıdır. Test belgeleri ile birlikte teslim edilmelidir.
  13. Malzeme üzerinde; imalatçı firma adı ve sembolü, imalat yılı, merdivenin taşıma kuvveti, uzunluğu ve basamaklar arasındaki izolasyon değeri kV olarak silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.
FİBERGLAS SÜRGÜLÜ MERDİVEN

TANIM
Direk ve benzeri yerlerde çalışmayı sağlayan izoleli güvenlik malzemesidir.
ÖZELLİKLER

  1. Birbirleri içerisinde hareket eden, 2 parçalı cam elyaf takviyeli polyester izoleden ve üst merdivenin yukarıya çekilebilmesi için makara, halat ve kancadan oluşmalıdır.
  2. Basamaklar hafif ve üzeri kaymayı önleyecek şekilde tırtıllı olarak imal edilmiş fiber veya alüminyum olmalıdır.
  3. Basamaklar tek parça olarak imal edilmeli ve zamanla gevşemeyi ve dönmeyi engelleyecek bir tasarımla, dikmelere sıkı geçme (preslenmiş)olarak tespit edilmelidir.
  4. Merdiven 2 parçadan oluşmalı ve her parçanın boyu 4m olmalıdır.
  5. Merdivenlerin basamakları arasında 30 kV luk test gerilimine karşı izolasyon sağlanmış olmalıdır.
  6. Merdivenler EN 131, ANSI A 14.5 standartlarında belirtilen özelliklere uygun olmalıdır. Test belgeleri ile birlikte teslim edilmelidir.
  7. Malzeme üzerinde; imalatçı firma adı ve sembolü, imalat yılı, merdivenin taşıma kuvveti, uzunluğu ve basamaklar arasındaki izolasyon değeri kV olarak silinmeyecek şekilde bulunmalıdır

DAĞITIM HATLARI MERDİVENİ

TANIM
Direk ve benzeri yerlerde çalışmayı sağlayan izoleli güvenlik malzemesidir.
ÖZELLİKLER

  1. Dikme ve basamaklar Etial 60 alüminyum alaşımından imal edilmiş olmalıdır.
  2. Dikme profili 32 x 75 mm kesitinde ve et kalınlığı 2.0 mm. den az olmamalıdır.
  3. Merdiven 3 x 3 m boyunda, 3 parçalı, birbirine geçmeli ve geçme yerlerinde pimli veya somunlu cıvatalı olmalı ve pimler dikmeye zincirle bağlanmalıdır.
  4. Merdivenin basamak araları düşey 50 cm. çapraz 25 cm olmalıdır.
  5. Merdivenlerin basamak uzunluğu 15 cm olmalıdır.
  6. Merdiven basamakları tek parça minimum 6mm et kalınlığında ve dikmelere zamanla gevşeme veya dönmeyi önleyecek bir tasarımla preslenmiş olarak imal edilmiştir.
  7. Merdiven en az 130 kg. taşıma kapasitesine sahip olmalıdır.
  8. Merdivenin direğe bağlama kemerleri her parçada bir adet olmalı ve polyester malzemeden yapılmalıdır.
  9. Merdiven tek kancalı olacak ve kanca Etial 60 alaşımlı malzemeden ve en az 8 mm et kalınlığında olmalıdır.
  10. Merdivenin alt kısmı birinci basamağa kadar izole edilmiş olmalıdır.
  11. Merdivenler EN 131, ANSI A 14.5 standartlarında belirtilen özelliklere uygun olmalıdır. Test belgeleri ile birlikte teslim edilmelidir.
  12. Malzeme üzerinde; imalatçı firma adı ve sembolü, imalat yılı, merdivenin taşıma kuvveti, uzunluğu ve basamaklar arasındaki izolasyon değeri kV olarak silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

NOT: Bir merdiven 3 parça + bir kanca olacak (3A+H) 3 adet direğe bağlama kemeri olacaktır.
DAĞITIM ŞEBEKELERİ MERDİVENİMERDİVEN KANCASI
ACDEFAĞIRLIK
KG
KALDIRMA
KAPASİTESİ
KG
GHKAĞIRLIK
KG
3000125250753261303654502002
PNEUMATİK ELDİVEN
TEST CİHAZI


TANIM
AG ve OG Yalıtkan eldivenlerin delik olup olmadığını anlamak amacıyla kullanılan bir aparattır.

ÖZELLİKLER

  1. Eldiven test cihazı, AG ve OG Eldivenlerin kolluk kısmına girip şişirme işlevini yerine getirecek şekilde dizayn edilmelidir.
  2. Eldiven sıkıştıran iki adet lastikli halka, baskı noktalarından hava kaçırmayacak ve eldivene hasar vermeyecek sıklığa sahip olmalıdır.
  3. Test cihazının pompasında bulunan supaplar ve diğer parçaları gerektiğinde yenileri ile değiştirilebilmelidir.
  4. Test cihazının bulunan metal aksam paslanmaz malzemeden olmalı ve yayları kısa sürede deforme olmamalıdır.
  5. Test cihazı suya, neme ve ısıya karşı dayanıklı olmalıdır.
  6. Test cihazı hafif ve kullanımı kolay olmalıdır.
  7. Malzeme üzerinde; imalatçı firma adı, sembolü ve imal yılı silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.

FLAŞLI İKAZ LAMBASI

TANIM
Çalışma sırasında karayollarında trafik güvenliğinin alınması için kullanılan ışıklı uyarı teçhizatıdır.

ÖZELLİKLER

  1. Flaşlı ikaz lambası halojen veya xenon strobe tipli olup, katkılı polikarbonat malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
  2. Flaşlı ikaz lambası en az 90 mm. çapında ve 220 V Şebeke gerilimi ile şarj edilebildiği gibi 12 24 V şarj aparatı da olmalıdır. Şarj kullanma süresi 8 saatten az olmamalıdır.
  3. Lamba dakikada 40 60 defa yanıp sönecek tipte olacaktır.
  4. Flaşlı ikaz lambasının yapısı, minimum 90 cm. boyunda, dış etkenlere karşı dayanıklı ve sağlam yapıda olmalı, gövdesi dayanıklı plastik veya paslanmaz metalden imal edilmelidir.
  5. Taşıyıcılar yıkılma, devrilme, kayma gibi durumlardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilmelidir. Taşıyıcı olarak imal edilen malzeme üzerinde fosforla (geri yansıtıcı) şeritleme yapılmalıdır.
  6. Flaşlı ikaz lambasında kullanılan tüm metal malzeme (cıvatalar dahil) paslanmaz yada galvanizli olmalıdır.
  7. Flaşlı ikaz lambası işçilik ve kalıp hatalarından dolayı teslim tarihinden itibaren 2 yıl ücretsiz garanti kapsamında olmalıdır.
  8. TSEK belgesine sahip olmalıdır.
  9. Malzeme üzerinde yapımcı firma adı ve logosu, imal yılı silinmeyecek şekilde bulunmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
teşekkürler..
 
staj defterim için çok faydalı oldu elinize sağlık
 
Çok faydalı bilgiler elinize sağlık
 
Class 4 Yani yüksek gerilim eldiveni için son kullanma tarihi varmı .Eldivenin üzerinde ve ambalaıjında sadece üretim tarihi yazıyor internetten araştırdım oradada kullanım ve saklama koşullarına göre kullanım süresi değişir diyor.Ama bu beni pek tatmin etmedi 154 kV ile çalışıyorum
 
Class 4 Yani yüksek gerilim eldiveni için son kullanma tarihi varmı .Eldivenin üzerinde ve ambalaıjında sadece üretim tarihi yazıyor internetten araştırdım oradada kullanım ve saklama koşullarına göre kullanım süresi değişir diyor.Ama bu beni pek tatmin etmedi 154 kV ile çalışıyorum

aynısını bende merak ediyorum yüksek gerilim eldivenlerinin ömrü nedir?
 
Elinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst