trafo-ana pano orta iletken kesiti

Devamlı yıldız çalışan motorlar da, yıldız noktasının nötr'e bağlanmasının avantajı var mıdır?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
fazların vektörel toplamlarının 0 olduğu noktadır.akım ve gerilimin 0 olduğu yere nötr çekmenin hiçbir anlamı yoktur....
 
3 Fazlı Sistemlerde, şebekede Nötr den söz ediyorsak, güç kaynağı Yıldız bağlı demektir.Yıldız bağlı sistemlerde, nötr'den en fazla bir fazın akım kapasitesi kadar akım çekilebilir.Bu da sadece bir fazdan tam kapasite akım çekilmesi ile mümkün olur.İki fazdan tam kapasite akım çekilse de, nötr'den yine bir fazın tam kapasitesi kadar akım çekilir.Siz bir fazdan kendi kapasitesinin üzerinde akım çekmeye çalışırsanız(Yani üç fazın toplam akım kapasitesinin ya da iki fazın toplam akım kapasitesinin tamamı kadar) ilgili fazın iletken kapasitesini geçmiş olursunuz ve sonuçta o fazın iletken kesiti yetrli gelmeyeceğinden yanar, ya da ilgili koruma elemanı devreyi açtırır.
Sonuç olarak nötr iletkeni kesiti maksimum faz iletkeni kesitine eşit olmalıdır.Daha fazlası ancak Alpek kablolarda görülür.Bunun sebebide, nötr iletkeninin aynı zamanda taşıyıcı (Kablo ağırlığını taşıyıcı) olmasıdır, mekanik dayanımı artırmak,nötr iletkeninin kopmasını önlemek içindir.Çünkü 3 fazlı sistemlerde nötr iletkeni koparsa, alıcılar, faz nötr geriliminin çok üzerinde bir gerilime maruz kalırlar ve zarar görürler.
 
tüm tüketicileri motor olmayan ama gücün büyük kısmının motorlarca tüketildigi bir yapının trafosu ile ana trafo panosu arasındaki beslemenin orta iletkeninin kesiti icin ne buyurursunuz? bu konuda saglıklı bilgiyi nerden ve nasil edinebilirim? yani bir projeci arkadasimiz faz iletkeni kadar nötr kullanmis bu konuda yardimci olursaniz sevinirim.

Karşıma böyle bir durum çıkınca burada yazılan mesaj aklıma geldi.

Oldukça büyük motor güclerine sahip bir MCC panosu projelendirdim. Daha sonra bu MCC panosunun besleme kablosunu seçerken şöyle düşündüm. Bu motorların hiçbiri nötr kullanmıyor. Öyleyse, MCC panosu besleme kablosu için ,sadece nötr kullanan yüklerin toplam nötr ihtiyacı dahilinde nötr kablosu seçebilirim.

Yani Sn. jinxnao 'nun da sorduğu gibi, bir tesiste gücün büyük bir kısmı motor ise ve bu motorların da nötr e ihtiyacı olmadığı açık ise, böyle bir tesisin besleme kablosunun nötr kesitini seçerken, nötr gücüne motor güçlerini dahil etmemeliyiz.

Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
 
3 fazlı sistemlerde nötr kesiti faz kesitlerinin yarısı (en yakın üst kesit) alınır.
En yakın üst kesit : Bazı ana faz kesitlerinin yarısı standart kablo kesitlerine karşılık gelmeyebilir.
Örneğin 3x120 mm2'de nötr kesiti 120/2=60 çıkar, en yakın üst kesit 70 mm2 olduğuna göre bu seçilir.

İlave Not : Her ne kadar (şu an) tek fazlı ufak tefek alıcılardan dolayı nötr gereksinimi düşük kesitle idare eder gibi görünse de nötr iletkeni için standart olarak faz kesitinin yarısı (en yakın üst değer) kullanmakta fayda vardır ve tavsiye edilir. Biliyoruz ki hiçbir pano (tablo)'nun ilerde ilave yüklerinin ne olacağı, değişip değişmeyeceğini garanti edemeyiz, kesinlikle yük değişimi olur. Bence nötr iletkenini mevcut yük ve alıcılara göre düşük seçmek hatalı bir seçim olur.
 
Son düzenleme:
Bu hata MCC panolarında da kompanzasyon panolarında da yapılıyor. Bir kontaktör bobininin çekeceği akım 50mA-100mA arası kabulüyle max değeri alsak 10Ad kontaktör 1A akım çekmez. Kompanzasyonda dikkat edilmesi gereken tek fazlı kondansatörlerdir. Ancak bir çok projeyi açıp incelediğinizde nötr için devasa kesitler seçildiğini görürsünüz :)
 
[QUOTE="etaenerji, post: 222118, member: 162458"
Sonuç olarak nötr iletkeni kesiti maksimum faz iletkeni kesitine eşit olmalıdır.Daha fazlası ancak Alpek kablolarda görülür.[/QUOTE]

Buna katılamayacağım... Zira özellekle Tıbbi Elektronik Malzemesi satuş/montajı yapan firmalar Toprak -Nötr arası gerilim 1V üstünde ise Cihazı devreye almazlar...
Eğer AG kablonuz 350 mt yeraltından geliyorsa ve kesidiniz 3X150+70 gibi bir iletken ise ve Monofaze UPS cihazlarının ,yüklerin yoğun bulunduğu bir merkez ise ;
Trafo Nötr ünü MR cihazının nötr klemensine taşıdığınızda ne olur?

Nötr de düşen gerilim düşümü sebebiyle ( 2,6 V) şahit olduğum ve bana çözüm için başvuran ve içinde 1500 -2000 ünite kadar bozulabilecek kan donörü bulunan tıp merkezinde Eğer kablo baştan 3x (1X150)+ 2x150 mm2 oçekilse idi sorun olmayacaktı...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,615
Mesajlar
919,033
Kullanıcılar
450,617
Son üye
Fatih Gültekin

Yeni konular

Geri
Üst