Toroid Kaçak Akım Sorunu

Kombinasyon panosundan kullanılan alıcılar için hayat koruma eşik değeri olan 30mA kaçak akım koruma olması gerekir bu olmassa olmazdır.
250A şalter çıkışındaki linye sayısı ve uzunluğuna göre kaçak akımlar toplanır buradaki referans değerde yangın koruma eşik değeri olan 300mA değeridir. 250A şalter öncesinde bir şalter varsa sellektivite sağlanmalıdır.

Dışarıdan direk panosundan direkt gelen hat 250A lik tmş ye giriyor. Bu girişte toroid akım trafosu bulunmakta. Bu tmş nin çıkışıda baralara dağıtılmış durumda. Bende baralardan gerekli bağlantıları yaparak yeni tmş ler ekledim yaptığım işlem bu. Kombinasyonlara kaçak akım rolesi ekleme işinide normalde bugün başlayacaktım ama böyle bir sorun olunca önce bunu aşmam geretiği için yapamadım.

edit; imla.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Dışarıdan direk panosundan direkt gelen hat 250A lik tmş ye giriyor. Bu girişte toroid akım trafosu bulunmakta. Bu tmş nin çıkışıda baralara dağıtılmış durumda. Bende baralardan gerekli bağlantıları yaparak yeni tmş ler ekledim yaptığım işlem bu. Kombinasyonlara kaçak akım rolesi ekleme işinide normalde bugün başlayacaktım ama böyle bir sorun olunca önce bunu aşmaya çalışmak istedim.

Kombinasyon panolarına 30mA kaçak akım rölesi koyduğunuzda sorun nötr-toprak karışmasıysa yük bağladığınız an ortaya çıkar. Yani arıza bulmak kolaylaşır sellektiviteye yani hassasiyete de uyulursa ana kaçak akım koruma sistemi açmadan kombinasyon panosundaki kaçak akım koruma devreye girer yani sorun lokal ise şipşak tespit edilmiş olunur.
Kombinasyon panolarına 30mA kaçak akım rölesi takma işini önceye alın!
Toroid Röle ayarlarınızı bir an önce öğrenin!
 
En son gidip ölçüm yaptım, faz-toprak arası 220v gösteriyor yani sanırım toprak nötr gibi davranıyor biryerde bi birleşim sözkonusu olabilir heralde. Şimdi yaptığım tüm bağlantıları sökerek ilerlemeye çalışacağım fakat başka bir yolu varmı tespit için ?
 
Nötr toprak arası gerilim okumuyorsanız birleştirilmiş demektir. Kaçak akım korumalı sistemlerde linye sigortalarını nötr kesmeli seçmek arızayı bulmanızda büyük kolaylık sağlar. Çünkü sigortayla yalnız fazı kesmiş olursunuz, nötr-toprak birleşimi var ise arıza süreklilik arz eder. Nötr kesmeli sigortada devreyi açtırdığınız linyede sıkıntı varsa sorun elimine edilmiş olur. En iyi tespit yolu kaçak akım rölesini açıp(3faz+nötr'ü kesip) çıkışında ölçü aletinin buzzer konumunda nötr-toprak arasına bakmanız olacaktır.
Toroid+röle+açtırma bobini kombinasyonunda şalter 4 kutuplu değilse nötr kesilmemiş demektir buna dikkat edin.
 
Topark ve nötr buzzer da ötüyor. Toprak faz = 220V ama sanırım bu olması gereken değer. Toprak-nötr 170V civarı çıkıyor.
 
Topark ve nötr buzzer da ötüyor. Toprak faz = 220V ama sanırım bu olması gereken değer. Toprak-nötr 170V civarı çıkıyor.

Faz-toprak ile Faz-nötr gerilimleri aynı değilse birleşimde söz konusu değildir.
Toprak-Nötr 170v olmaz yanlışınız olmalı !
 
Siz öncelikle verdiğiniz bilgileri bir doğrulayın ve toparlayın ona göre yorum yapalım.
 
Aceleyle yazacağım diye karışıklık oldu toparlıyorum

Faz - Nötr = 220
Faz - Toprak = 220
Nötr - Toprak = 150 yada 170 gibi bir değerdi yani olması gereken heryerde yazan 2 yada 3 volt bir değer değil yüksek bir değerdi emini sadece küsüratını hatırlamıyorum.
 
Aceleyle yazacağım diye karışıklık oldu toparlıyorum

Faz - Nötr = 220
Faz - Toprak = 220
Nötr - Toprak = 150 yada 170 gibi bir değerdi yani olması gereken heryerde yazan 2 yada 3 volt bir değer değil yüksek bir değerdi emini sadece küsüratını hatırlamıyorum.

Ölçüm noktalarının yeri önem arz etmekte.Trafo çıkışından yüke doğru ölçümleri ayrı ayrı noktalarda yapmak gerekir.
Nötr ana hat kablosunda kırılma, baraya pabuçlamada gevşeme v.s. durum söz konusu olabilir.
Faz-Nötr ile Faz-toprak gerilimi küsuratıyla aynı anda aynı değerde ise nötr-toprak birleşik olmalı ve gerilim okumamalıydınız !
İşletme topraklamasını da ölçün (Enerjiyi kesip.)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst