tornadaki sabit dönen kısım hakkında

merhabalar
ben yapmakla uğraşmadım direk bir torna makinesi aldım 9'x20' lik. eh biraz da kullanmayı bilirim diyelim :)
hazır sistemlerin bazılarında servo kullanıyor. yüksek devirli ve hassas servo motorlar ve tabi bunların sürücüleri de bir o kadar pahallı.
Normal torna makinelerinde dc motor kullanılır . Torna makineleri hassas ve ayna ekseninde 0.02 mm ve altında sapmalara (sallanma) tolarans gösterir. genelde motor devri yüksek tutulup eğer ayna nın dönüş hızı değiştirilecekse bu dişli yada kayış yardımıyla yapılır. eğer diş vs açmak gerekirse
"soredear" arkadaşımızın belirttiği gibi aynaya senkron bir encoder yapmak en iyisidir.
Neden ? söyle söyleyelim tornalanan parçada gerekli yüzey kalitesini sağlamak. Tornalanan malzemede İyi bir yüzey elde etmenin yolu ise kesintisiz ve dalgalanmasız kesim yapmaktır. bu ise step yada servo motorlarla yüksek devirlerde ve yumuşak malzemede (ahşap, plastik sarı aliminyum ) mümkün olabilicek bile olsa düşük devir ve sert malzemede (sert çelik, carbon nikel çelikler vs) pek mümkün olmayacaktır.
Kısaca geçiyorum, Sadece düz talaş alma işleminde bile tornalanacak malzeme çapı, sertliği, kullanılan elması kalemin kesim açısı, kesim köşe yumuşaklığı bunalara bağlı Ayna dönüş hızının hesaplanması vss girersek sabah olur.
 
Aynayi ceviren motor diger eksenlerde oldugu gibi servo motor olmalidir.

Aksi halde cnc tornada vida disi acma islemi yapilamaz.
 
dik işlem tezgahların da zet mili servo motordur diş cekmek icin frekansı nasıl ayarlayacaksın
 
Interpolasyonla.

Helisel interpolasyon yapilacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst