toprak hattı ile notr hattini ayirt etme?

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
Katılım
21 Şub 2016
Mesajlar
965
Puanları
106
Yaş
27
Ustalarım selamlar
Bir dairede prizlere toprak hattı çekmek için gittim fakat prizin birinde şu durumla karşılaştım.
Faz nötr 220
Faz toprak 110
Notr toprak 0 volt
Sigorta kutusunu soktum.herhangi bir topraklama kablosu yok..bütün sigortaları indirdim baska bir prizde de notr toprak kısa devre olctum.
Daire girişinde sayaç panosu var..orada iki tane açık şekilde birbirine sarılmış kablolar var.bantlanmamis yani.birisi notr o belli.birde sarı yeşil kablo var fakat ucuna birde kahve renkli kablo bağlanmış.toprak hattı olabilir ama emin değilim.her ikisini de faz ile olctum aynı değerleri gördüm 225 volt..bunu nasıl tespit edebilirim..?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
topraklama hattı yok orada bence yada çok zayıf.
toprak yerine nötr kullanılmış. sıfırlama yapılmış.
 
Kısacası notr ve toprak hatti sayaç panosunda nasıl tespit edilir?..iki kablo var ikisi de sarı yeşil.biri notr sayaca giriyor o belli.digeri ise hem ince hemde kahverengi bir kablo ile birleştirilerek yukarıya bir yere gidiyor..ben bunun kesin net olarak toprak hatti olduğunu nasıl anlarım?..
 
bina kaç yıllık? sigorta kutusunda topraklama yok denilmiş. daire içindeki tüm topraklamalar daire dışındaki sayaç panosuna mı toplandı bakmalısın. ölçü aletini kısa devre konumuna getirerek (alarm) yeteri kadar uzun bir NYA kablo ile nötr toprak arasında kısa devre olup olmadığını bulabilirsin. bina eski ise yukarıdan gelen kahverengi hat kofradan geliyor olabilir. eğer öyle ise Şebeke nötrudur.
 
faz ile arasında ki voltaj 220 ye yakınsa toprak hattı oldugunu anlayabilirsin.

yüksek değerler cıkıyor ise toprak hattı çok zayıf , yok hükmünde diyebilirsin.
Bence :)
 
bina kaç yıllık? sigorta kutusunda topraklama yok denilmiş. daire içindeki tüm topraklamalar daire dışındaki sayaç panosuna mı toplandı bakmalısın. ölçü aletini kısa devre konumuna getirerek (alarm) yeteri kadar uzun bir NYA kablo ile nötr toprak arasında kısa devre olup olmadığını bulabilirsin. bina eski ise yukarıdan gelen kahverengi hat kofradan geliyor olabilir. eğer öyle ise şebeke nötrudur.
Ustam ölçü aleti ile kısa devre konumunda olctugum zaman buzzer otuyor.enerji varken ötmesi normal bence.elektrigi komple kesip öyle denemek lazım sanırım..şimdilik mecburen sıfırlama yaptım.daire bir muayenehane.kac yıllık olduğunu bilmiyorum. Hiç birşey yoksa eğer sağlıklı bir topraklama yi en kısa yoldan nasıl yapabilirim .çubuk vs olmadan.?
 
merdiven boşluğunda kablo şaftı varsa yada zemine kadar inen boş boru bulabilirsen olabilir. olmazsa pencere tarafından aşağıya faz kesiti ile aynı kesitte topraklama hattı gönderebilirsin. harici tip plastik kablo kanalı kullanabilirsin. çubuk çakmak mecburi gibi geliyor.
 
Ultrason aleti var iki tane.birinde ups var.ups cihazı bu bağlamda korur sanırım? Diğerinde ups yok.iki cihazın prizlerine de sıfırlama yaptım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst