Termik aşırı akım rölesi nasıl seçilir?

Katılım
24 Ara 2008
Mesajlar
711
Puanları
31
Yaş
39
Arkadaşlar termik aşırı akım rölesi seçerken neye göre seçiyoruz. Termiği seçtikten sonra termik ayarını nasıl yapıyoruz. Bilen arkadaşlardan bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum.
1- bağlantı şekli (YILDIZ BAĞLI, ÜÇGEN BAĞLI, YILDIZ-ÜÇGEN BAĞLI GİBİ)
2- nominal akımı
3- termik ayar sahası
4- termik değeri(kaç ampere ayarlayacağız)

örneğin 18.5 kw motor
yıldızda 380 volt 39 amper
üçgende 220 volt 67 amper
not: Yukarıdaki etiket değerleri gerçek değerlerdir..!
Bu motora nasıl bir aşırı akım rölesi seçicez ve akım değerini kaça ayarlayacağız?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
koyacagın termik ,motor koruma nın kondugu yerin onemi buyuk eger sen termigi (motor yıldız uçgen kalkıyorsa)hat kontaktorundan sonra kullanıyorsan ayarını 19,5 olan veya kapsayan termik kullanacaksın ama hat kontaktorunden once ise motoor korumada olabilir 39 a kapsayan termik veya mkş koyacaksın eger direk kalıkıyorsa (5,5 kw ve altı)motor etiket degerini kapsayan termik veya mks kullan ayarı uzerinde analog olanlarıda var dijital olanıda var
 
arkadeaşlar bazennominal akımı 1.2 ile çarpıyolar bazen de 0.58 ile çarpıyolar. bunları neden böyle yapıyoruz. ayar sahası için mi nominal akımı 1.2 ile çarpıyoruz. 0.58 ile de termik ayarı için mi kullanılıyor aslında ben bunları soruyorum. bir de motor yıldız üçgense hangi nominal akımı kullanmamız gerekiyor. yıldız nominal akımını mı kullanacağız yoksa üçgen nomimal akım değerini mi kullanacağız.
termik hakkında geniş bir bilgi almak istiyorum arkadaşlar. elinde döküman olan arkadaşımız varsa paylaşmasını temenni ediyorum.
 
Arkadas önce motordan baslayalım.
O motor ,yıldız 380 , üçgen 220 voltsa yıldız üçgen çalıştıramazsın. Yalnızca üçgen çalıştıracaksın.termikte 40-57 amper aralığı olanı kullanıp, 40 amp ayarlayıp yüke göre termik açarsa yükseltirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: T.T
engüzeli fazların çektiği akım pens ampermetre ile ölçülüp ona göre ayarlanır.
 
eagleee kardeşim neden yıldız üçgen çalışmaz ve bulduğun 40A ve 57A neye göre belirleniyor.
arkadaşlar termik ayar sahasını ve termik ayarını neye göre yapıyoruz benim asıl sorum bu:)
 
Arkadaşım öncelikle herkese selamlar neye göre belirleniyor demişin termiği seçerken motorun etiket akımına göre belirleniyor ama termiği koyduğun yer önemli biraz mantık kullanmak gerekiyor
 
arkadaşım uygulama alanın neresi?18.5 kw motorözel herhaldeki yıldız çalışıyor.motorunun devri kaç ben 22 kw 2800 motoru 40-57 termikle direk kaldırıyorum hiçte problem yaşamıyorum.senin motoruna yıdız üçgen yarı devresinde 16-25 amper termik yeter direk kalkışta 40-57 termiği minimummda kullanabilirsin. şayet motorun 2800 devir altındaysa direk çok rahat kalkar. kolay gelsin.
 
Arkadaşlar öğrendiğim kadarıyla motor üçgen bağlanırsa termik seçimi, nominal üçgen akımı arada olacak şekilde yapılır. Eğer motor yıldız-üçgen bağlı ise termik seçimi, nominal üçgen akımı*0.58 değeri ortada olacak şekilde seçilir.
Benim öğrenmek istediğim bu çarpan değerleriydi. Bir de termik ayar sahası aralığıydı. Ilgilenen arkadaşlara teşekür ederim.

Eğer yanlışım varsa lütfen düzeltin arkadaşlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst